Kannanotto: Por­mes­ta­ri ei innosta kaikkia Enon­te­kiöl­lä – vii­si­tois­ta val­tuu­tet­tua vaatii, ettei por­mes­ta­ria edes har­kit­tai­si

Historia: Pi­ka­luis­te­lun kul­tai­set vuodet osuivat 1960-lu­vul­le – Lapin Lukko oli ai­koi­naan Suomen joh­ta­via luis­te­lu­seu­ro­ja ja kas­vat­ti monta olym­pia­edus­ta­jaa

Koronarajoitukset: Ko­ro­na­mi­nis­te­ri­työ­ryh­mä pidensi ruo­ka­ra­vin­to­loi­den au­ki­olo­ai­ko­ja kol­mel­la tun­nil­la – mi­nis­te­reil­lä haluja jatkaa ra­joi­tus­ten ke­ven­tä­mis­tä myös esi­mer­kik­si teat­te­reis­sa ja kun­to­sa­leil­la

Kolumni

Kom­ment­ti: Missä luu­raa­vat eläin­ten­suo­je­li­jat nyt, kun pandoja raa­ha­taan ihmisiä viih­dyt­tä­mään?

Tampereen delfinaariokin oli aluksi mukava matkailukohde. Sitten se muuttui lyhyessä ajassa kaupungin imagotahraksi, josta piti päästä eroon.

Olen varmaan ilonpilaaja, mutta pandat tuovat minulle mieleen Tampereen Särkänniemen delfiinit. Vuonna 1985 avattu delfinaario oli kaupungin matkailuvetonaula – kunnes parissa vuodessa kaikki kääntyi päälaelleen ja delfiineistä tuli kaupungille imagohaitta ja ongelma.

Hypetys keväällä 1985 ei ollut yhtä suuri kuin pandoilla nyt, mutta kyllä tv-uutisissa näytettiin niin delfiinejä kuin niitä vastustaneita mielenosoittajiakin. Särkänniemi sponsoroi mielenosoittajien tarvikkeet, mutta mitään yksinoikeutta kaupallisen tv-kanavan kanssa ei sentään tehty. Kymmenen Uutisiin pääsi muutenkin.

2010-luvulla asenteet delfiinejä kohtaan muuttuivat. Tampereen vihreät ottivat keppihevosekseen delfinaarion sulkemisen. Eläinsuojelijat kiipesivät delfinaarion katolle osoittamaan mieltä. Katsojamäärät vähenivät ja delfinaario alkoi tuottaa tappiota.

Tampereen kaupunginvaltuustolle naureskeltiin, kun se kiisteli, olivatko delfiinit onnellisia vankeudessaan. Perussuomalaisten valtuutettu kysyi, pitäisikö vapauttaa myös näyttelijät, koska nekin joutuvat tekemään temppuja henkensä pitimiksi.

Syksyisenä yönä Tampereen pormestari ja Särkänniemestä vastaavan jaoston puheenjohtaja olivat matkapuhelimen tavoittamattomissa. Salamyhkäisessä operaatiossa delfiinit siirrettiin Kreikkaan.

Näitä käänteitä läheltä seuranneena en voi kuin ihmetellä sitä ylitsevuotavaa innostusta, joka maailman toiselta puolelta Ähtäriin saapuviin pandoihin liittyy. Pohjanmaalla ei taida olla eläinsuojelijoita, mutta onko siellä edes vihreitä?

Presidenttiehdokkaat, hoi. Ovatko hyvät kauppasuhteet Kiinaan nyt asetettu eläinten hyvinvoinnin edelle? Mitä sanoo vihreiden ehdokas Pekka Haavisto ?

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

aki.taponen@lannenmedia.fi