Kolumni

Kolumni: Vuonna 1990 naisartisti oli televisiossa vapaata riistaa

-
Kuva: ERIIKA AHOPELTO

Sinuun ei suhtauduta vakavasti, koska sä et osaa laulaa.

Olet nainen, jolla kaikki on hartioiden alapuolella.

Kuka sun takana, edessä, sivulla, alla tai päällä oleva mies on? Vai teetkö sä jonkun naisen kanssa näitä juttuja?

Kommentit kuulostavat nykyiseltä nettipalstojen vihapuheelta, mutta ovat oikeasti tv-toimittajan sanoja vuodelta 1990.

Kyseessä oli Tapani Ripatin isännöimä Sabatti-keskusteluohjelma, ja näin hän luonnehti laulaja Kikkaa, joka oli vuotta aiemmin ponnahtanut julkisuuteen hittikappaleella Mä haluun viihdyttää.

Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta löytyvä jakso on todella kiinnostavaa katsottavaa. Tulee tunne, että toimittaja suorastaan nautti uskaltaessaan heitellä haastateltavilleen provosoivia ja seksistisiä kysymyksiä. Naisartisti oli hänelle vapaata riistaa.

25-vuotias Kikka eli Kirsi Viilonen selviytyi törkeistäkin kommenteista yllättävän hyvin. Hän vastasi jokaiseen kysymykseen napakasti, vaikka ilmeistä huomaa, ettei hän osannut odottaa ihan tällaista kohtelua.

30 vuotta myöhemmin metoo-ajassa on hyvin vaikeaa kuvitella törmäävänsä enää tällaiseen tv-keskusteluun.

Taisi se herättää reaktioita myös aikanaan. Radio Suomen arki-illoissa pyörivässä Kikka - tarina tähdestä -musiikkidraamassa kuvaillaan, kuinka Ylen ohjelmapäivystyksen puhelin täyttyi kiukkuisesta palautteesta.

Itse olin Kikan läpimurron aikaan vielä koululainen, ja muistan nähneeni hänet livenä vain kerran. 20-osainen radiodraama toikin paljon uutta näkökulmaa kohuartistin työhön ja elämään.

Sarjan lopussa leikitellään ajatuksella, että vain 41-vuotiaana menehtynyt Kikka osallistuisi Vain elämää -ohjelmaan. Sen kauden haluaisin todella nähdä!

Mitä Kikka miettisi kohtelustaan tänä päivänä? Ja vieläkö hän ajattelisi samoin kuin vuonna 1997 Leirintäalue-kesäsarjan kuvauksissa, kun hän sanoi uskovansa kaksimielisyyksien ja härskien vitsien kuuluvan aina suomalaiseen mentaliteettiin ja tapoihin?