Ko­lum­ni: Va­li­ta­ko Ro­va­nie­mel­le por­mes­ta­ri, kau­pun­gin­joh­ta­ja – vai Jou­lu­puk­ki?

-
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemellä on syksyllä edessä kaupungin uuden keulakuvan valinta. Tällä hetkellä julkisuudessa ja varmasti myös suljettujen ovien takana pohditaan, halutaanko Esko Lotvosen seuraajan olevan myös kaupunginjohtaja, vai olisiko nyt hyvä aika aloittaa uusi johtajuuskäytäntö valitsemalla kaupungille ensimmäinen pormestari.

Joka on joskus elämässään lukenut Aku Ankkaa, tietää Ankkalinnassa käytävän aika ajoin kovaa vääntöä Ankkalinnan johtajuudesta, kun tavoitteena on valita kaupungille pätevä johtaja. Ankkalinnassa pormestarivaalissa voi pärjätä kuka tahansa, jopa Aku Ankka tai Pepi-koira. Tämän mahdollistaa suora enemmistövaali, jossa ankkalinnalaiset äänestävät haluamaansa hahmoa ja eniten ääniä saava voittaa.

Meneillään oleva Rovaniemen kaupungin organisaatiomuutos mahdollistaisi sen, että kaupunginvaltuusto repäisisi oikein kunnolla ja päättäisi valita pormestarin Rovaniemen johtoon. Toisin kuin Ankkalinnassa, me tavalliset veronmaksajat emme tuolloinkaan suoraan pääsisi vaikuttamaan tulevan johtajan valintaan, sillä valinnan tekisi edelleenkin valtuusto.

On muistettava, että kaupunginvaltuustolle tulee kova kiire, jos se aikoo päättää niin organisaatiouudistuksen askeleista kuin johtajuuskysymyksestä ennen lomia. Ja jo syksyllä on myös johtajavalinnan käynnistyttävä, jos aikataulussa aiotaan pysyä. Julkinen ratas pyörähtää hitaasti, joten johtajamalliin tuskin on tässä saumassa tulossa suurta muutosta.

Enkä mene sanomaan, että pormestari edes olisi kaupunginjohtajaa parempi tai nykyaikaisempi vaihtoehto Rovaniemen luotsiksi. Selvää kuitenkin on, että kaupunki tarvitsee raikkaan, reippaan, tykätyn ja pätevän henkilö keulakuvakseen. Toisaalta tällainen henkilö meillä jo onkin, nimittäin Napapiirin Pajakylän Joulupukki.

Ehkä valtuutettujen ja heidän taustahenkilöidensä kannattaisi vilkuilla muihin Lapin kuntiin ja arvioida, millaisia johtajia niissä on ja millaista luottamusta he kansalaisten keskuudessa nauttivat.

Olisi ehdottoman tärkeää, että me kaupunkilaiset terveellä tavalla tykkäisimme kaupunkimme keulakuvasta. Rentouttakin saisi tässä pakkauksessa olla, sekä sopivaa pirteyttä, aimo annos luotettavuutta ja lahjakkuuskin olisi hyvä ominaisuus.

Tosin heittipä johtajanoppaa miten tahansa, niin aina eniten pisteitä tällä hetkellä näiden ominaisuuksien perusteella kerää Joulupukki. Siitä on haastajien hyvä lähteä liikkeelle.

Kirjoittaja on uusrovaniemeläistynyt kissalauman palvelija ja mediatyöläinen.