Mainos

Ko­lum­ni: Uusi vuosi – uudet tuulet?

Siunattua ja armorikasta alkanutta vuotta 2019 kaikille Lounaislapin lukijoille!

-

Kalenterin kierrossa vuoden vaihde koetaan eräänlaisena taitepisteenä. Vanha on takana ja uusi on edessä. Näinhän se on monessa suhteessa. Vuoden vaihtuessa tilikirjat sulkeutuvat ja alkaa uusi tilivuosi – vanha toimintakausi päättyy ja uusi alkaa. Esimerkkejä löytyisi vaikka kuinka paljon. Tiedämme kuitenkin, että täydellinen uuden aloittaminen on todellisuudessa harhaa. Vanhan vuoden voitot ja tappiot siirtyvät uudelle tilikaudelle joko keventämään tai rasittamaan. Uuden aloittaminen lasketaan aina vanhan päälle. Todellisuudessa toiminta ja elämä on suurta jatkumoa. Edes täysin uusi ei synny tyhjiöön, ei vuoden vaihtuessa, saati sen kestäessä. Aina uusikin rakentuu vanhan päälle tai sen rinnalle erityyppisessä vuorovaikutuksessa.

Omassa elämässämme tehdyt uuden vuoden lupaukset rakentuvat tämän tosiasian päälle. Menneessä on jotain korjattavaa. Olemme tiedostaneet sen ja haluamme raivata uutta tietä parempaan suuntaan. Tai elämässä on avautunut uusia ovia, joista haluamme kulkea ja katsoa mitä oven takaa löytyy. Kaukana häämöttää haave tai päämäärä, jonka toivoisimme saavuttavamme.

Kristitty katsoo uutta vuotta näiden ihmiselämään luonnollisesti kuuluvien tarkastelupisteiden lisäksi armon ja Jumalan siunauksen näkökulmasta. Tiedämme sen, että elämän arvaamattomuuden ja rikkinäisyyden keskellä parhaatkin suunnitelmat ja elämän suunnan muutostoiveet raukeavat, ellei onni ole myötä. Kaiken lisäksi monien elämän parantelusuunnitelmien osalta pian loppiaisen jälkeen on jo palattu vanhaan.

Jumalan siunaus on sitä, että emme elä elämäämme pelkästään omassa varassa tai pelkkään onneen luottaen. Jumalan siunauksen varassa käymme uuteen vuoteen tietoisina siitä, että Jumala pitää meistä huolta. Hänellä on hyvät ajatukset ja hyvät suunnitelmat meidän osallemme.

Armo taas vapauttaa meidät elämään ihmisen elämää. Jumalalle emme voi antaa mitään eikä hän myöskään vaadi meiltä mitään. Hän jakaa meille anteeksiantamustaan sulasta rakkaudestaan meitä kohtaan.

Meillä on oikeus aloittaa uusi vuotemme Jumalan siunauksen ja armon varassa.

Seurakunnan osalta uusi vuosi merkitsee joitain uusia tuulia. Tammikuun aikana ovat uudet kirkkovaltuutetut kokoontuneet ensimmäiseen kokoukseensa ja valinneet uusia henkilöitä vastuutehtäviin. Mutta joulukuussa vanha valtuusto on hyväksynyt toimintasuunnitelman ja talousarvion kuluvalle vuodelle. Uudetkaan eivät aloita tyhjästä eikä heillä ole siihen edes oikeutta. Alussa liikkumatila on vähäinen ja kasvaa ajan kuluessa.

Toimintasuunnitelmissaan seurakunnat pyrkivät seuraamaan aikaa ja vastaamaan niihin haasteisiin, jotka ovat paikallisesti tärkeitä ja joihin seurakuntalaiset odottavat kirkon vastaavan. Esimerkiksi Ylitorniolla seurakunta haluaa panostaa näkymiseen siellä, missä seurakuntalaiset ovat ja toimivat. Yhtenä uutena esimerkkinä tästä on tammikuun 27 pelattavan Et.Pon ottelun otteluisännyys. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että rovastikunnan kaikissa seurakunnassa työntekijöiden olisi rynnättävä jäähalliin.

Paikallisesti on kuitenkin kannettava vastuuta siitä, että seurakunta on ihmisen näköinen yhteisö ja seurakuntalaiset kokevat sen itselleen merkittäväksi yhteisöksi.

Siinä Jumala meitä auttakoon ja siunatkoon.

Matti Salminen

Ylitornion pappi, lääninrovasti