Kolumni

Ko­lum­ni: Puo­les­ta ja vastaan - tin­kaa­mi­nen on vähän kuin bingo tai he­del­mä­pe­li, vain voitot muis­te­taan

-

Kahden hengen etätyötaloudessa alkavat virikkeet olla vähissä kuin häkkikanalan asukkailla. Kun uutta kerrottavaa kummallakaan ei ole, ruvetaan tinkaamaan jokapäiväisistä asioista ja arkisista havainnoista.

Tinkaamisen aiheita tupsahtaa päivän mittaan eteen ihan itsestään. Juodaanko aamulla teet vai kahvit? Voiko kissat päästää ulos? Saako niille antaa ruokaa vai pitääkö kestää kerjäämistä, jotta ne eivät lihoisi enempää? Pitääkö tänään käydä kaupassa? Kannattaako äitienpäivän lumimyräkässä romahtanut autotalli pystyttää uudelleen nyt vai vasta syksyllä?

Muutamana aurinkoisena päivänä olemme päässeet pitämään kahvitauon terassilla. Lintuja olemme nähneet enemmän kuin vuosiin. Lajien tunnistamisesta saadaan helposti kunnon tinka aikaiseksi. Toinen kuulee variksen, toinen korpin raakunnan. Kumpikaan ei anna periksi ennen kuin närhi pörähtää esiin metsiköstä.

Mielikuvitus on koetuksella, kun pitäisi keksiä, mitä tänään syötäisiin. Rouva on tottunut syömään työpaikallaan salaatteja ja eilisen lämmityksiä. Minulla on ikävä henkilöstörvaintolan noutopöytää. Kaikkiruokaiselle se ei ole koskaan tuottanut pettymystä.

Luettelen kymmenen eri lounasvaihtoehtoa, mutta yksikään niistä ei saa kannatusta. Sitten selataan netistä päivän noutoruokatarjonta, josta lopulta löytyy ratkaisu. Pientä tinkaamista sekin yleensä vaatii. Ruuasta ja palvelusta olemme lopulta yksimielisiä: se on melkein aina parempaa kuin odotimme.

Muutamat valmisruoan tekijät ja kauppiaat ovat sopeutuneet poikkeustilanteeseen yllättävän hyvin. Kunnon arkiruokaa: keitettyjä perunoita, riisiä tai muusia, kastiketta, salaattia, leipää ja maitoa, saa nyt mukaansa joutuisammin ja halvemmalla kuin pizzaa. Annokset ovat lounaaksi niin isoja, että niistä riittää syötävää vielä illemmallakin.

Jotta tinkaamiseen ei kuluisi ihan koko päivää, teen töitä vinttikamarissa, rouva alakerrassa. Iltapäivä sujuu yleensä kummaltakin omassa rauhassa, mitä nyt kissat käyvätä vuoron perään tallomassa tietokoneen näppäimistölle oman mielipiteensä.

Yksi lähes päivittäinen tinkaamisen aihe on työpäivän pituus. Etätöissä työpäivään tulee vähemmän keskeytyksiä, kuin varsinaisella työpaikalla. Päivän työtunnit tulevat täyteen kelloa vilkuilematta. Usein havahdun vasta, kun rouva ilmoittaa työnteon tälle päivälle jo riittävän. Kotitöitäkin pitäisi jaksaa vielä tehdä. Etätyössä niitä voi siirtää tuonnemmaksi vetoamalla palkkatyöhön liittyviin kiireisiin.

Illalla sitten tingataan, kuten normaalioloissa. Otetaan kantaa kauriiden ruokkimiseen tai kevään etenemiseen tai voiko ulkoseinän pestä painepesurilla ennen maalaamista. Tinkaaminen on vähän kuin bingo tai hedelmäpeli: vain voitot muistetaan, ja nekin enimmäkseen väärin. Ehkä tinkaaminen on siksi niin palkitsevaa, koska keskimäärin siitä tulee molemmille osapuolille voittajan olo.