Ko­lum­ni: Pitääkö kai­kis­ta unel­mis­ta tehdä totta?

-
Kuva: Jussi Leinonen

”Jotkut ihmiset unelmoivat menestyksestä, kun taas toiset nousevat joka aamu ylös ja saavat sen aikaan.” Tämän maineikkaan mietelauseen on todennut Blocbusterin perustaja, yrittäjä ja menestynyt liikemies Wayne Huizenga.

Kynsiäni purren punnitsen lausahdusta.

Minä olen krooninen unelmoija ja Huizengan sanat saavat minut epäröimään huvini hyödyllisyyttä. Haaveilen kaikesta mahdollisesta. Ensin saatan kuvitella malliston suunnittelusta Pariisin muotiviikolle, kun taas hetken päästä näen itseni konepellin takana automekaanikkona. Kumpaakaan urapolkua en ole silti valinnut, vaikka molemmat kiinnostavat minua.

Enkö osaa päättää vaihtoehtojen väliltä? Vai voiko kyse olla siitä, että olen tyytynyt jo pelkkiin haaveisiini, etten viitsi edes tavoitella niitä? Senkö takia joskus pinnaan harrastuksieni suhteen tai vitkastelen omien tavoitteideni saavuttamisessa? Menestymisen sijasta tyydyn fantasiaan.

Tiedän, että unelmointi on hyvästäkin. Se auttaa kiinnostuksen kohteiden löytämisessä, sillä mielikuvitus on turvallisin tila käydä läpi monia eri vaihtoehtoja ilman katumusta. Usein haaveilu myös motivoi ryhtymään tuumasta toimeen, kun jokin todella innostava idea ponnahtaa päähän. Haaveilu lisäksi auttaa jaksamaan yli sellaisten ajanjaksojen, kun oma päämäärä on vielä hankala tai jopa mahdoton tavoittaa. Unelmointi säilyttää toivon tavoitteiden saavuttamisesta vielä joku päivä ja kannustaa puskemaan vaikka läpi harmaan kiven.

Yhä pohdin kynnet lyhyinä.

Entä jos osa unelmistani riittää minulle sellaisina kuin ne ovat – unelmina? Jos jokin kuvitelma tuottaa minulle riittävästi iloa jo itsessään, tarvitseeko minun todella kokea sitä? Ehkä jotkin kokemukset ovat vain haaveen arvoisia eivätkä sen enempää. Sopiva hetki tällaisten haaveiden toteuttamiseen tarjoutuu omalla ajallaan, jos niin on tarkoitettu.

Unelmointi ei siis ole passiivisuutta tai menestyksestä luopumista, vaan pikemminkin ajan- ja energiansäästämistä. Ennen kaikkea haaveilu on hauskaa ja hyödyllistä!

Unelmointi on elämää varten ja jokainen hetki on mahdollisuus tarttua niistä parhaimpiin. Elämä ei kuitenkaan yksin ole mitään ilman haaveita. Siksi jatkankin unelmointiani rauhallisin ja haaveisiin syventynein mielin.