Kolumni

Kolumni: Pahasta voi syntyä myös jotain hyvää

-

Koronasta on puhuttu paljon, ja siihen liittyvää asiaa tuutataan joka kanavalta. Aihetta on vaikea päästä pakoon, vaikka olen sitä kyllä yrittänyt.

Keväällä päätin, että koronasta en kolumnia kirjoita, mutta tässä sitä ollaan – kirjoittamassa ajatuksia tuosta viheliäisestä viruksesta, joka on mullistanut maailmaamme, halusimme sitä tai emme.

Käyttäytymisemme on muuttunut.

Käsienpesujen ohella tarkkailemme toisia ihmisiä aiempaa kriittisemmin ja pidämme huolta fyysisestä etäisyydestä, teemme etätöitä, osallistumme verkkokokouksiin, shoppailemme verkkokaupoissa ja tapaamme ystäviä videopuhelujen välityksellä.

Internet on tässä haastavassa ajassa toiminut meille monien tärkeiden asioiden mahdollistajana.


Olen kevään aikana pitänyt some- ja uutistaukoa, koska väsyin korona-ajan ammattivalittajiin ja amatööriurputtajiin. Luotin siihen, että jos tauon aikana oikeasti tapahtuu jotain merkittävää, joku kyllä kertoo sen minulle. Ei tapahtunut. Some- ja uutistauon aikana keskityin oleelliseen: omasta ja läheisteni hyvinvoinnista huolehtimiseen ja työhöni.

Kaiken tämän tietotulvan ja hölynpölyn keskellä on yritettävä pitää pää kylmänä. Jatkuvan huolen sijaan oli vapauttavaa ajatella positiivisia asioina ja erityisesti niitä, joita tämä poikkeuksellinen aikakausi on meille tuonut.

Omassa työympäristössäni kansalaisopistokentällä on tapahtunut valtavasti muutoksia, myös hyviä sellaisia.


Vaikka monissa opistoissa on tänä keväänä paiskittu töitä huomattavasti tavallista enemmän, on ollut hienoa seurata opettajien muutosvalmiutta ja ammattitaitoa, kuinka nopeasti opetustoiminta sujahti verkkoon, lähiopettajista tuli etäopettajia ja miten taidokkaasti perinteiset näyttelyt ja esitykset toteutettiin virtuaalisesti.

Mielenkiinnolla odotan jo syksyä ja sitä, mitä koronan mahdollinen toinen aalto tuo tullessaan ja olemmeko niiltä osin onnistuneet kurssisuunnittelussa. Paljon voimme vielä oppia, ja sen vuoksi korona-ajan toiminnan arviointia on tehtävä huolellisesti.