Kolumni

Kolumni: Miten RoPS reagoi kriisin keskellä?

Markku Saukko on Uuden Rovaniemen kolumnisti ja rovaniemeläinen jalkapallotoimittaja.
Markku Saukko on Uuden Rovaniemen kolumnisti ja rovaniemeläinen jalkapallotoimittaja.

Vuonna 1950 perustetun Rovaniemen Palloseuran (RoPS) juhlavuosi on edustusjoukkueen osalta sujunut surkeasti. RoPS makaa Veikkausliigassa pahnan pohjimmaisena: 13 ottelun jälkeen tilillä on vain kaksi pistettä – kaksi tasapeliä ja yksitoista tappiota. Voittoa napapiiriläiset eivät ole siis juhlineet kertaakaan ja Palloseura on hävinnyt jo yhdeksän peliä putkeen!

Sanomattakin on selvää – RoPS on todella lähellä pudota Veikkausliigasta. Sarjasopimuksen uusiminen ja 70-vuotisjuhlien pelastaminen on kuitenkin vielä mahdollista. RoPSin on kuitenkin pakko reagoida tilanteeseen – reagointi on välttämätöntä huippu-urheiluseuran uskottavuuden kannalta. Huippu-urheilussa ratkaisee tulos, ja jos RoPS valuu Ykköseen ja työntää päänsä vapaaehtoisesti mestauspölkylle ilman minkäänlaista näkyvää yritystä vielä kääntää kurssia – on seuran uskottavuus huippujalkapalloseurana mennyttä. Vaikka joukkue kurssinmuutosmanööverin jälkeen siltikin putoaisi, säilyttäisi seura uskottavuutensa ja ylpeytensä. Siksi jotakin on tehtävä ja pian!

Käytännössä RoPSilla on vain muutamia vaihtoehtoja käytettävissään. Tässä ne tavallisimmat: a) hankkia kaksi uutta kokenutta hyökkäyspään pelaajaa, keskushyökkääjä ja laituri (siirtoikkuna on auki 6.9. asti), b) antaa potkut päävalmentaja Vesa Tauriaiselle ja korvata hänet uudella päävalmentajalla c) tehdä muutoksia valmennusryhmään.

Uusien pelaajien hankinnan esteenä on raha. RoPS on talousvaikeuksissa, eikä ole tehnyt Tauriaisen vaatimia hankintoja. Eikö Rovaniemeltä löydy yhteistyökumppaneita, jotka auttavat ylivoimaisesti Lapin merkittävintä urheiluseuraa? Eikö edes Rovaniemen kaupunki voi tulla vastaan – ja esimerkiksi perua kenttämaksuja loppuvuodelta?

Eikö yrityselämästä enää todellakaan löydy apua? RoPSin merkitystä kaupungille, kaupunkilaisille ja Lapille ylistetään menestyksen hetkillä – missä on tuki nyt?

RoPS nousi pääsarjaan ensimmäisen kerran 1980 ja on sen jälkeen viettänyt toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pisimmilläänkin vain kaksi kautta. Legendaarisen toimitusjohtajan Jouko Kiistalan sanoin ”RoPS on pieni seura liigaan, mutta iso Ykköseen.”

Tilanne on nyt kuitenkin toinen: enää RoPSilla ei ole sellaisilla taloudellisia muskeleita, joilla nousu tapahtuisi helposti. Ykkönen on raaka sarja sekä taloudellisesti että urheilullisesti. Pelaajat ovat pääosin ammattilaisia, kulut ovat kovia, mutta tulot pieniä. Rovaniemellä yleisö käy Ykkösenkin matseissa, mutta alati kasvavat Veikkausliigan televisiorahat puuttuvat kokonaan. Pahimmillaan Ykkönen on todellinen ”kuoleman paikka”, ja voisi pahimmillaan uhata koko RoPSin tulevaisuutta.

Joukkueurheilussa helpoin ja tavallisin vaihtoehto on päävalmentajan vaihtaminen. RoPSin hyökkäyspään pelaajamateriaali on niin heikko, että tuskin Vesa ”Vesse” Tauriaista paremmin olisi onnistunut moni muukaan. En ole varma, olisiko ”Vessen” potkuista tässä tilanteessa hyötyä, mutta apua hän tarvitsee. Tauriainen ei pysty nyt valamaan joukkoihinsa uskoa – RoPS tarvitsee hengennostattajan ja tsempparin, jota Tauriainen ei tämän kriisin keskellä ole.

Lisäksi joukkueessa on jo näkynyt merkkejä, etteivät kaikki enää täysin pelaa valmentajalleen. Tauriainen tarvitsisi kokeneen ja ansioituneen aisaparin avukseen tyyliin Kari ”Piikkiön Oraakkeli” Virtanen.

Ja tietenkin ne potkutkin ovat aina vaihtoehto. Ja toki kovaluontoinen entinen huippuhyökkääjä voi myös itse irtisanoutua kyllästyttyään riittämättömiin resursseihin.

Jotakin RoPSin seurajohtaja Risto Nivan johdolla on kuitenkin tehtävä!

"Ykkönen on raaka sarja sekä taloudellisesti että urheilullisesti. Pelaajat ovat pääosin ammattilaisia, kulut ovat kovia, mutta tulot pieniä."