Ko­lum­ni: Lapsia syy­te­tään suotta somesta

-
Kuva: Anssi Jokiranta

Ihmiset valittavat jatkuvasti siitä, kuinka nykyään lapset viettävät ihan liikaa aikaa somen ihmeellisessä maailmassa. Yleisesti nämä ruinaajat ovat vanhempia ihmisiä, mutta huolestuttavan usein he saattavat olla nuoria. Tarkemmin sanottuna nuoria, jotka ovat juuri tarpeeksi vanhoja voidakseen sanoa rinta rottingilla kun minä olin lapsi niin minä leikin ulkona kavereiden kanssa, enkä vain näprännyt kännyköitä sisällä kaiket päivät!

Toteamus on helppo hyväksyä, mutta se heitetään ylimielisellä minun sukupolveni on niin paljon parempi -vivahteella.

Aivan kuin nyt kasvavat lapset olisivat heitä paljon mielikuvituksettomampia kaaliaivoja.

Mutta hetkinen! Kuinkahan monen tällaisen rikkaasta lapsuudestaan ylpeilevän nuoren tämänhetkinen elämä kuluu kännykällä värkätessä tai somea selatessa? Veikkaisin että aika monen.

Somelle, älypuhelimille ja ylipäätänsä kaikelle kehittyneelle teknologialle ylialtistuminen voidaan nähdä yhteiskunnassa yleisenä ongelmana. Se korostuu parhaiten pieniä lapsia katsoessa, koska heidän vapaa-aikansa poikkeaa isosti edellisestä sukupolvesta.

Mutta älkää huoliko! Lasten luovuus ei ole kadonnut mihinkään. Hyvänen aika, ihmisten luovuus ei ole kadonnut mihinkään. He vain ovat liian laiskoja keksiäkseen mitään “oikeaa” tekemistä, kun netissä surffaaminen on niin paljon helpompaa ja lyhyellä aikavälillä nautinnollisempaa.

Jos nämä nuoret ovat kerta niin huolissaan lasten somen käytöstä, he voivat itse näyttää mallia viettämällä vapaa-aikaansa luovien aktiviteettien parissa. On naurettavaa tekopyhyyttä ajatella, että ei itse omassa lapsuudessaan olisi valinnut iPadia ulkona leikkimisen sijaan, jos siihen olisi ollut näin helppo mahdollisuus.

Huvituin katsoessani erään suomalaisen YouTubettajan videota, jossa hän oli järkyttynyt siitä, että lapset eivät enää ulkoile ja leiki keskenään vapaa-ajalla ylistäen perään omaa lapsuuttaan. Luojan kiitos nämä lapsiparat silti katsovat kyseisen tubettajan videoita. Lasten pilalle mennyt lapsuus ei ainakaan mene hukkaan, kun tubettajalla on töitä!

Se, että lapset viettävät niin paljon aikaa ruudun äärellä on silti tietenkin huolestuttavaa, mutta vanhempien kasvattamisen, saati sitten lasten syyttely ei asiaa ratkaise. Varsinkaan ylä-astelaisten ruikutus, jonka suurin hyöty on heidän omien egojensa ruokkiminen.