pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen yritys rat­kais­ta van­hus­hoi­van epä­koh­dat hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sel­la epä­on­nis­tui ja pahensi alan on­gel­mia – nyt hyvät neuvot ovat kalliit

kolumni: Koirasi osaa sen, mistä saatat vain haa­veil­la

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 5: Eevi, Reino, Piija ja Kek­ko­nen

Ko­lum­ni: Ku­nin­ga­tar lyö ku­nin­kaat shak­ki­lau­dal­ta – tätä sarjaa voi katsoa myös ilman ko­ke­mus­ta sha­kis­ta

Sarja seuraa kuvitteellista huippulahjakasta shakkipelaajaa, Beth Harmonia (Anya Taylor-Joy) tämän lapsuudesta nuoreen aikuisuuteen saakka.
Sarja seuraa kuvitteellista huippulahjakasta shakkipelaajaa, Beth Harmonia (Anya Taylor-Joy) tämän lapsuudesta nuoreen aikuisuuteen saakka.
Kolumni

Netflixin Musta kuningatar on jännittävä sarja shakista ja nuoren naisen erityisestä mielestä.

Matemaattisesti lahjakas orpo tyttölapsi lumoutuu shakista pelatessaan sitä talonmiehen kanssa orpokodissa.

Beth Harmonista (Anya Taylor-Joy) kasvaa voittava shakinpelaaja, joka lopulta haastaa neuvostoliittolaiset suurmestarit kylmän sodan aikana.

Mustan kuningattaren päähenkilö taistelee shakin lisäksi omien demoniensa kanssa. Hän kärsii päihde- ja ihmissuhdeongelmista. Ilman ongelmiaan Harmon ei kuitenkaan olisi niin hyvä pelaaja kuin on.

Riippuvuus rauhoittaviin lääkkeisiin syntyy jo orpokodissa, kun ne auttavat Harmonia pelaamaan mielessään lukemattomia siirtoja eteenpäin.

Miespuoliset kilpakumppanitkin sarjassa ovat omilla tavoillaan hyvin erikoisia persoonia.

Suomenkielisen nimen Musta kuningatar voi tulkita viittaavan Harmoniin.

Englanninkielinen nimi Queen's gambit eli kuningatargambiitti taas viittaa tiettyihin shakin aloitussiirtoihin ja naispelaajan nousuun.

Paluu lautapelin pariin houkuttelee

Sarja sopii kestoltaan joulun välipäivien katselumaratoniksi. Vain seitsemän jaksoa toimivat ehjinä kokonaisuuksina ja pitävät otteessaan alusta loppuun.

Shakkia pelanneille siirrot ja Harmonin ajattelutapa ovat mielenkiintoisia ja opettavaisia, mutta sarjaa voi katsoa myös ilman mitään kokemusta shakista.

Itse olen pelannut shakkia lähinnä ystävien kanssa. Mustan kuningattaren jälkeen shakkilaudan hankkiminen ja paluu kaikkien aikojen lautapelin pariin tuntuu taas houkuttelevalta.

Sarja on kiehtova katsaus myös 1950–1960-lukujen Yhdysvaltoihin, kylmän sodan maailmaan ja suurvaltapolitiikkaan.

Ajankohtaan nähden radikaalin siitä tekee nainen shakin suurmestarina, oman aikansa lasikaton rikkoja.

Sarja perustuu Walter Tevisin vuonna 1983 julkaistuun kirjaan. Beth Harmonilla ei ole itsestään selvää oikeaa esikuvahenkilöä todellisten shakkimestareiden joukossa.

Musta kuningatar, Netflix