Ennakkoäänestys päättyi: Lähes 30 pro­sent­tia lap­pi­lai­sis­ta äänesti en­nak­ko­ää­nes­tyk­ses­sä – vilk­kaim­min uur­nil­la käytiin Pel­los­sa, lais­kim­min Kit­ti­läs­sä

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

Kolumni

Ko­lum­ni: Kou­lu­jen kie­li­tar­jon­taa kan­nat­tai­si mo­ni­puo­lis­taa jo ala-as­teel­ta – tämä tukisi niin kaup­pa­suh­tei­ta kuin ym­mär­rys­täm­me maail­mas­ta

Rovaniemen kannattaisi pyrkiä monipuolisella kieltenopetuksella valtakunnalliseen kärkeen, sillä laadukas koulutustarjonta on samalla etu lapsiperheiden houkuttelussa.

Väinö Jalkanen on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti sekä puoliksi Rovaniemellä asuva pianisti, säveltäjä ja yrittäjä, joka opiskelee diplomi-insinööriksi.
Väinö Jalkanen on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti sekä puoliksi Rovaniemellä asuva pianisti, säveltäjä ja yrittäjä, joka opiskelee diplomi-insinööriksi.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Huomasitteko, että Armenian ja Azerbaidžanin välillä käytiin juuri kuuden viikon sota, jossa kuoli noin 5 000 ihmistä ja vaurioitui ainutlaatuista rakennusperintöä?

Armenialaiset ovat kovia kokenut kansakunta. Heidät tiedetään jo 2 500 vuoden takaa ja maan vanhin kirkkokin on vuodelta 303, mutta 1900-luku oli julma: ensin ottomaanien valtakunta toteutti 1,5 miljoonan armenialaisen kansanmurhan, seuraavaksi azerien armeija tuhosi Šušin kaupungin koko armenialaisväestön ja päätteeksi neuvostovalta Stalinin johdolla sitoi armenialaisten asuttaman Vuoristo-Karabahin osaksi Azerbaidžania surullisin seurauksin.

Emme kuitenkaan kuule armenialaisista paljoakaan – sen sijaan seuraamme suurin tuntein kahden vanhan miehen vaalitaistelua Yhdysvallat-nimisessä valtiossa jokaista piirikuntaa myöten. Ajatteluamme ohjaa se, että mitä tapahtuu englanninkielisessä maailmassa, on enemmän todellista kuin ei-englanninkielisten asiat. Meille on opetettu, että englannin kielen hallinta on avain menestykseen, kansainvälisyyteen ja maailman ymmärtämiseen.

Englannin kielen kritiikitön palvonta on yksi aikamme suurimpia harhoja. Vuoristo-Karabahin sodastakin olisimme kuulleet laajemmin, mikäli seuraisimme vaikkapa kreikan- tai farsinkielistä uutisvirtaa.

Todellisuudessa englantia puhuu äidinkielenään viisi prosenttia ja englanniksi kommunikoimiseen kykeneviä on 15 prosenttia maailman asukkaista. Jos emme tiedä muusta maailmasta mitään, jäämme valtaisaan pimentoon.

"Jos yksi prosentti suomalaisista opettelisi koulussa pitkän urdun, toinen pitkän korean, kolmas pitkän indonesian ja niin edelleen aina sataan yleisimpään kieleen saakka, Suomella olisi niin vienninedistäjiä kuin kulttuurilähettiläitä ympäri maailmaa eri mitassa kuin muilla."

Monipuolisen kielitaidon tärkeydestä voivat olla yhtä mieltä sekä laaja-alaista sivistystä puolustava humanisti että kauppasuhteita vaaliva elinkeinoelämän konkari.

Pieni kansa ei voi voittaa tuotantomäärissä, mutta yhteisen aivokapasiteettinsa tehokkaalla valjastamisella pienestäkin voi tulla suuri. Jos yksi prosentti suomalaisista opettelisi koulussa pitkän urdun, toinen pitkän korean, kolmas pitkän indonesian ja niin edelleen aina sataan yleisimpään kieleen saakka, Suomella olisi niin vienninedistäjiä kuin kulttuurilähettiläitä ympäri maailmaa eri mitassa kuin muilla.

Myös Rovaniemen kannattaisi pyrkiä monipuolisella kieltenopetuksella valtakunnalliseen kärkeen, sillä laadukas koulutustarjonta on samalla etu lapsiperheiden houkuttelussa. Alkuun päästäisiin kehittämällä saksan, ranskan, venäjän, espanjan, italian ja saamen opiskelua alkavaksi jo A1-kielenä ja palkkaamalla kaupunkiin kiinan, japanin ja portugalin opettajat.