Kolumni

Kolumni: Kesä töissä kaukana kotoa

-

Ammattikouluun liittyy tärkeänä osana työssäoppimisjaksot. Ne ovat yleensä kahden kuukauden eli normaalin opintojakson pituisia pätkiä, jotka vietetään kokonaan työelämässä. Jakso on siis yksi viidesosa opiskeluvuodesta.

Opiskelen ICT-asentajaksi ammattilukiossa, ja alallani on todella heikko työllistyminen Lapissa.

Apu oli kuitenkin suhteellisen lähellä, mutta silti kaukana. Päätimme kaverin kanssa jo reilusti ennen työssäoppimisjakson alkua, että lähdemme suorittamaan työssäoppimisen Ouluun.

Paikkoja Rovaniemellä on niin niukasti, että kaikille niitä ei riitä. ICT-asentajat joutuvat kilpailemaan sekä datanomien että sähköasentajien kanssa paikoista.

Minulla oli ohimennen tullut pari vuotta sitten vastaan Taitonetti.fi niminen it-alan yritys, kun etsin kesätöitä. Päätimme laittaa suoraan viestiä ja kysyä, että onnistuisiko heille tulla töihin, ja sehän sopi. Kaikki käytännön asiat hoituivat näppärästi sähköpostin välityksellä sekä koulun että työpaikan osalta.

Asuinjärjestelyissä päädyimme lopulta siihen, että vuokrasimme kesäksi kalustetun yksiön läheltä keskustaa. Kämppä on tietenkin ahdas kahdelle ihmiselle, mutta siihen on sopeuduttava. Kun mentaliteetti on se, että täällä pitää jaksaa toista kaksi kuukautta, niin riitoja ei juurikaan synny.

Asumme siis molemmat ensimmäistä kertaa omillamme, ja onhan tässä harjoittelemista. Nyt hieman yli viikon jälkeen alkaa jo oppia rytmiin ja siihen, miten missäkin asiassa toimitaan.

Iso ero Rovaniemellä asumiseen tulee jo pelkästään siinä, että Oulu on huomattavasti isompi kaupunki.

Asumme ihan keskustan tuntumassa, joten melua on ulkona ympäri vuorokauden. Onneksi Ainolanpuisto on ihan vieressä, minne voin mennä iltaisin valokuvaamaan, kun kaipaan omaa aikaa.

Kun asenne on hyvä, päivät menevät nopeasti. Myös mukavat työkaverit ja ympäristö tekevät työskentelystä helppoa. Kaikki ovat ottaneet meidät hyvin vastaan eikä kukaan katso kieroon meitä vain siksi, että olemme harjoittelijoita.

Pääsimme myös suoraan vastuullisiin oman alan tehtäviin. Esimerkiksi teimme heti asiakkaiden tilauksia perinteisen ikkunanpesun sijaan. Minulle myös annettiin mahdollisuus tehdä tuotekuvia nettikauppaan.

Parasta tässä on se että saamme työkokemusta ja yleistä elämänkokemusta samalla kertaa, koska joudumme pysymään pitkälti omin avuin hengissä. Kuusi viikkoa on vielä jäljellä, ja kaikki toivottavasti sujuu hyvin.

Kirjoittaja muutti kesäksi Ouluun eikä enää muista millaista Lapin metsissä on.