Kolumni

Kolumni: Hukkaamis“taidoista” puolet on opittuja

-

Avaimenpiilotus oli kiva leikki silloin, kun olin lapsi. Nyt kun olen kiireinen ja ainakin omasta mielestäni kamalan tärkeä aikuinen, ei minulla olisi aikaa etsiskellä avaimia yhtenään.

Mutta niin se vain on: autonavaimet ovat hukassa noin kerran päivässä. Kotiavaimet ovat välillä hukassa myös, mutta harvemmin, koska olen hankkinut useita avaimenperiä: avainkimppuni on niin iso ja painava, että ryhtini suoristuu, kun otan sen pois käsilaukustani.

Useimmiten avaimet löytyvät käsilaukun syövereistä. Samalla etsintäkerralla sieltä löytyy muun muassa kymmenen kuulakärkikynää, viisi huulipunaa ja kolme pastillirasiaa.

Usein avaimet löytyvät myös taskusta tai toisesta tai toisen takin toisesta tai toisesta taskusta. Tai housun jommastakummasta taskusta. Olen ehtinyt hukata avaimen myös sillä välillä, kun avasin auton oven ja istahdin autoon.


Kerran etsin auton avainta pihaltamme serkkupojalta lainaksi saamallani metallinpaljastimella. Ei löytynyt, vaikka paljastin piipatti useampaan otteeseen. Joka paikka koluttiin ja lopulta päädyttiin purkamaan vähän terassia. Sieltähän se löytyi! Eikä muutenkaan ollut turha homma, koska terassin alta löytyi samalla myös kaksi haarukkaa, kahvilusikka ja 50 senttiä rahaa.

Eräässä kaveriporukassa meni yksi kappale autonavaimia hukkaan “johonkin”. Avainta ei löytynyt keltään, ei mistään. No kotiin pääsee aivan hyvin hinausautonkin kyydissä!

Tilanne itketti ja nauratti hirveästi, kunnes hetken kuluttua avain löytyikin erään käsilaukun syövereistä. Jos nyt jotain positiivista tästä yllättävästä ja lopulta aika turhasta rahanmenosta voisi keksiä, niin se, että tulipa kannatettua paikallista hinausyrittäjää.


Mitä internet kertoo avainten hukkaajista? Psykologi Sari Kujanpää arvioi Ylen jutussa, että hukkaamis“taidosta” puolet on opittua ja puolet tulee temperamentista.

– Onni on, että nuorena ja nuorena aikuisena voi myös poisoppia sellaisia käyttäytymismalleja, jotka eivät ole häävejä, hän toteaa.

– Pysähtyminen ja rauhallinen hengittäminen ovat hyviä keinoja esimerkiksi silloin, kun avaimet ovat hukassa. Vastausta ongelmaan ei niin vain löydy, jos aivot käyvät koko ajan kierroksilla, psykologi tuumaa.


Aina avaimet eivät mene hukkaan, joskus niitä myös löytyy. En ole kleptomaani, mutta eräänä päivänä takkini taskusta löytyi aivan outo Bemarin avain.

Olin epähuomiossa ottanut haastateltavan avaimet ja laittanut ne taskuuni. Avaimenperä oli samanlainen kuin firman autossa, mutta siihen yhtymäkohdat jäivät. Onneksi avaimenperässä oli omistajan nimi, koska muuten olisin ollut ihmeissäni taskusta löytyneen yllätyksen kanssa.