Ko­lum­ni: Hor­mo­ni­myrs­ky­va­roi­tus koko maahan eli kuinka ap­tee­kit tyh­je­ni­vät hiljaa e-pil­le­reis­tä

-
Kuva: Jussi Leinonen

Kun vuonna 2011 ydinreaktorit sulivat Japanin Fukushimassa, suomalaiset säikähtivät ja jodi loppui lähiapteekista. “Saarenkylään saapui pari jodipurkkia täydennystä, startatkaa Toyota!”, hihkuttiin tuolloin Puskaradio Rovaniemessä.

Takaisin seksihellekesään 2019. Samaan aikaan, kun lehdet täyttyvät dramaattisista juhannussäätiedotteista, hälyttävä uutinen on jäänyt yllättävän vähälle huomiolle: ainakin 11 suositun e-pillerimerkin saatavuus on häiriintynyt Suomen apteekeissa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan usea merkki on loppunut tai loppuu pian. Apua ei heltiä ulkomailta; lääkepula on globaali. Ihmisiä neuvotaan ottamaan yhteys lääkäriinsä. Vain osalle löydetään korvaava rinnakkaislääke. (YLE 6.6.2019)

Helposti unohtuu, että e-pillerit eivät vain ehkäise raskauksia. Monille ne ovat hyvinvointia ja työkykyä ylläpitävä lääke. Hormonipitoiset e-pillerit vaikuttavat eri tavoin mielialaan, migreeniin, pahoinvointiin, PMS-oireisiin, ihon kuntoon, painoon sekä kuukautisten kivuliaisuuteen ja kestoon.

Monet lukijat tietävät, että e-pillerimerkin vaihto ei ole lastenleikkiä. “Sen oikean” löytäminen voi vaatia kokeiluja ja aikaa. Merkin täytyy sopia yhteen oman kehon ja muiden reseptien kanssa. Väestöliiton sivuilla kerrotaan yleistäen, että e-pillerien aloituksesta ja vaihdosta voi koitua haittavaikutuksia, jotka helpottavat usein 3–4 kuukaudessa.

Kesän pitkät saatavuushäiriöt ennakoivat sitä, että ensi syksynä kouluissa, työpaikoilla ja kodeissa yhä useampi reseptinvaihtaja pohtii, miksi terveys heittelee, iho kukkii ja mieli mataa. En ihmettelisi, jos sairaspoissaolot lisääntyvät.

Ajatusleikki: jos joudun vaihtamaan pillerit tänä kesänä ja läpikäyn epäonnisesti “hormonimyrskyn”, oireet saattavat lievittyä vasta ensilumen aikaan. Kun vanhaa, hyväksi todettua pillerimerkkiä on taas tarjolla, voin, jos lääkäri sallii, palata tuttuun reseptiin. Ja niin hormonitasapaino muuttuu taas.

Kuinka moni haluaa viettää talven hoitotasapainoa etsien? Viretila ja työteho notkahtavat tarpeeksi kaamoksessa muutenkin.

Väestöliiton selvityksen mukaan puolet 18–24-vuotiaista naisista käytti e-pillereitä vuonna 2015. Rovaniemi on taannut maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille vuodesta 2018. Häiriö globaalissa lääkejakelussa paljasti, kuinka hankala tuo lupaus on pitää, kun tuotevalikoimamme on riippuvainen kaukomaiden lääketehtaista.

Kuka olisi uskonut, että noutaakseen tutut e-pillerinsä, ei auta ajaa Toyotalla Saarenkylään – eikä kauemmaskaan?