Kolumni

Ko­lum­ni: Elämme mer­kil­li­siä aikoja - am­mat­ti­opis­tos­sa mie­ti­tään jo tu­le­vai­suut­ta ja kou­lu­jen avaa­mis­ta

-

Keväisen aamun säteet tanssahtelevat makuuhuoneeni seinällä, kun availen silmiäni uuteen päivään. Hapuilen puhelintani nähdäkseni kellon ja jään lukemaan Twitteristä Opetushallituksen pääjohtajan Olli-Pekka Heinosen kolumnia. Otsikossa lukee ”Elämme merkityksellisiä aikoja”, ja kuten aina, Heinonen kirjoittaa hyvin.

Hän kertoo sairastelleensa lapsena paljon, minkä johdosta hän on valmistanut sairasvuoteellaan liukuhihnalta patalappuja ja lukenut Tuntemattoman sotilaan seitsemään kertaa. Sillä sekunnilla muistan patalaput, jotka pojallani on ollut etäkoulutehtävänä. Vaikka lanka on vahvaa ja virkkukoukku isolla numerolla varustettu, on patalapuissa vielä tekemistä. Kertaan Youtubesta pylvässilmukan teon ja opetan sen lapselleni. Kolumnin luen illalla loppuun.


Lappiassa olemme toimineet etänä kohta kymmenen viikkoa. Tarkistan asian kalenterista, koska aika on kulunut todella nopeasti. Työpäivät menevät pitkälti Teams-kokouksissa. Jaan omasta puhelimestani verkon työkoneelleni ja muutamalle lasten käyttämälle laitteelle. Jotta ääni ei pätkisi, osallistun kokoukseen myös puhelimen kautta. Lisäksi puhelin kulkee läppäriä näppärämmin mukana. Työpisteeni on makuuhuoneessa mahdollisimman lähellä pistorasioita, ja latureista ja kuulokkeista on tullut taloudessamme välttämättömyyshyödykkeitä. Lisäksi välttelen palavereiden kutsumista maanantai-iltapäiville, jolloin kuopuksellani on käyrätorvitunti.

Huomaan kaipaavani työkavereita, työpisteeni ergonomiaa ja Lappian pinaattikeittoa. Talon sisäiset puhelut ovat siirtyneet melkein kokonaan Teamsiin, jossa ovat myös talon virtuaaliset aamukahvit. Työviikkoni on viime aikoina päättynyt ammatillisen koulutuksen johtajien verkoston virtuaalikahveille perjantai-iltapäivisin. Tosin siellä on ollut tapana pitää kameraa päällä, mikä aiheuttaa hieman etukäteisvalmisteluja: hiukset on kammattava, lapset ja tyhjät kahvikupit siirrettävä pois kuvasta.

Tärkeää on kuitenkin saada kuulla, miten muut koulutuksen järjestäjät ovat toimineet näinä aikoina.


Se on selvää, että opettajat ovat tehneet huikean työn siirtäessään opetuksen ja ohjauksen verkkoon. He ovat omaksuneet nopeasti uudet välineet ja tavat opettaa. Tämä ei ole ihan helppoa ammatillisessa koulutuksessa erityisesti käsityövaltaisilla aloilla. Verkossa on leivottu ja korjattu autoja sekä järjestetty opinnäytekonsertteja ja opiskeltu teoriaa. Vaikka korona on tuonut haasteita erityisesti työelämässä oppimiseen, on näytöt ja valmistuvien opiskelijoiden asiat saatu järjestymään. Vaikka korjattaviakin asioita löytyy, käy opiskelija –ja huoltajapalautteesta ilmi, että opetusta ja ohjausta toivotaan poikkeusolojen jälkeenkin verkkoon entistä enemmän.

Tämä lukuvuosi hoidetaan Lappiassa loppuun etäjärjestelyillä päättäjäisiä myöten, mutta samalla olemme käynnistäneet mietinnän, miten voisimme vähitellen avata koulua. Syksy tuntuu kaukaiselta ajassa, jossa elämme hetken kerrallaan. Vain se on varmaa, että tämäkin merkittävä aika on myöhemmin pelkkä muisto.


Kirjoittaja on Lappian Osaamispalvelujohtaja