Kolumni: Eiköhän tämä taas tästä

Liikenne: Sil­ta­tar­kas­tuk­set häi­rit­se­vät lii­ken­net­tä Ro­va­nie­mel­lä

Kolumni

Ko­lum­ni: Ark­tis­ta brän­däys­tä­kö? Ro­va­nie­men kes­kus­tan ke­sä­il­me ra­ken­tuu kivestä ja be­to­nis­ta

Henri Anundi on Uuden Rovaniemen kolumnisti ja kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin
Henri Anundi on Uuden Rovaniemen kolumnisti ja kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin

Joulupukin kotikaupungin keskustassa tunnelman luovat betoni, tiili, graniitti ja liuske. Mahtunee joukkoon myös gneissi sekä liuta muita kivilajeja ja -sekoitteita.

Lähes jokainen Suomen urbaani keskittymä on ”tosi kiva kesäkaupunki”, mutta Rovaniemen keskusta on viihtyisämpi lumipeitteessä kuin suvivaatteissa. Liekö brändivalinta, että arktinen keskustaajama on kova ja kylmä ympäri vuoden?

Kuinka juhlapuheissa ja historiikeissa vilisevä tukkilaisperinne näkyy Rovaniemen kaupunkikuvassa? Ymmärtääkseni homma liittyi enemmän tai vähemmän puuhun, jota keskustassa näkyy penkkien selkänojissa, kaljaterassimateriaalina ja yhden ravintolan ulkopanelointina.

Entä arktinen design? Täysi mysteeri vajaan kahdeksan vuoden rovaniemeläisyyden jälkeen. Mikäli sitä on olemassa, niin läimäyttäkää silmilleni, kun astelen Lapin pääkaupungin kävelykadulle! Tornin nokassa raksuttava digitaalinen kello on hyödyllinen, kuten lämpömittarikin, mutta 80-luku soitti ja haluaa futuristisen estetiikkansa takaisin.

Mikäli arktista designia on olemassa, niin läimäyttäkää se silmilleni, kun astelen Lapin pääkaupungin kävelykadulle!

Entä Rovaniemen asema Lapin kulttuuri-instituutioiden kotina ja taiteiden tiedekunnan yliopistokaupunkina? Ei käy ilmi Lordille lompsiessa. Taidetta rakennusten seiniin, puita ja kasveja kadulle, kojuja, ruokavaunuja ja torimeininkiä. Miten olisi vaikkapa toiminnallinen veistos, jota voisi kiipeillä ja skeitata? Kaupungissa majaansa pitää kuulemma menestynyt leikkivälinevalmistajakin. Yhdistelkää langat.

Kuka kaiken kustantaisi? Me veronmaksajat tietysti. Mutta menoerä kiertäisi takaisin paikallisille yrittäjille: mikäli keskusta tarjoaisi lapsille ja nuorille tekemistä ja inspiraatiota kaikille, voisi shoppailukierros tapahtua vanhan kansan tapaan kaupungilla nykyisen e-superstoren sijaan.

Rovaniemen kivijalat kärsivät siitä, että kaupungin keskusta on niin karu.

Nykyisellään Rovaniemen keskusta voisi olla minkä tahansa kaupungin keskusta. Kun valtakunnan suurimmat päivittäistavaraketjutkin esittäytyvät ultrapaikallisina, eikö aidon pohjoisen tulisi ilmentyä juuri maakuntakeskuksen ytimessä?

Rovaniemi on uusinut brändinsä, mikä on kiva juttu kaupungin verkkosivustolla vieraileville. Analogisessa maailmassa muutos etenee vauhdilla kuin Valionranta. Isossa kuvassa olemme kärpäsenläjä kartalla, joten miksi haalistua harmaana massaan? Rohkeista, ihmisläheisistä valinnoista versoo vehreä taimi ja jykevä elämän puu.

Toistaiseksi maaperä on kova kuin kivi.