Lapin Kansa live: Arctic Volley kohtaa lii­gas­sa Jy­my­Vol­leyn – katso huip­pu­len­to­pal­loa suorana kello 18.30

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Yritykset: Iissä si­jait­see eri­koi­nen ki­vi­jal­ka­kaup­pa, joka tun­ne­taan ete­läs­sä asti – Yrit­tä­jä­si­sa­ruk­sil­la on edel­leen myyn­nis­sä 10 000 VHS-ka­set­tia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

KOK:n hal­li­tus on muut­ta­mas­sa suo­si­tus­taan: "Ve­nä­jän ja Val­ko-Ve­nä­jän ur­hei­li­joi­ta ei saa sulkea kil­pai­luis­ta kan­sal­li­suu­den takia"

Helsinki
Venäjä ei joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta voi osallistua kansainväliseen kilpailutoimintaan.
Venäjä ei joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta voi osallistua kansainväliseen kilpailutoimintaan.
Kuva: MAKSIM SHIPENKOV

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n hallitus ilmoitti keskiviikkona, ettei Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita saa sulkea kilpailuista kansallisuuden takia. Hallitus suosittelee, että kyseisten maiden urheilijoiden paluuta kansainvälisiin kilpailuihin "tiukoin ehdoin" selvitetään edelleen.

Ehtoihin kuuluu, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat osallistuisivat kansainvälisiin kilpailuihin "neutraaleina urheilijoina" ilman kansallisia tunnuksia.

KOK:n hallitus suositteli, etteivät kansainväliset lajiliitot edelleenkään järjestä urheilutapahtumia Venäjällä tai Valko-Venäjällä eikä maiden kansallisia tunnuksia saa pitää esillä kansainvälisissä urheilutapahtumissa.

Viime vuonna KOK suositteli Venäjän ja Valko-Venäjän sulkua kansainvälisestä urheilutoiminnasta, kun Venäjä aloitti Valko-Venäjän tukemana hyökkäyssodan Ukrainassa. Valtaosa kansainvälisistä lajiliitoista on noudattanut sulkukehotusta.

Nyt KOK:n hallitus on muuttanut käsitystään ja perustelee sitä olympialiikkeen periaatteilla ja eri maiden urheilijoiden tasavertaisella kohtelulla.

Hallitus katsoi, että "urheilijoita tulisi kohdella ilman syrjintää olympiaperuskirjan mukaisesti, eikä hallitusten sovi päättää, ketkä urheilijat voivat osallistua kilpailuihin".

– Ketään urheilijaa ei saa estää kilpailemasta pelkästään passinsa vuoksi, hallituksen kannanotossa sanottiin.

Hallitus korosti, että Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden tulee noudattaa heille asetettuja osallistumisehtoja kilpailuoikeuden riistämisen uhalla.

– Jos urheilija ei noudata kelpoisuusvaatimuksia tai noudata osallistumisehtoja, urheilutapahtuman järjestäjän tulee välittömästi poistaa hänet kilpailusta ja raportoida tapauksesta KOK:lle.

Suomen olympiakomitean kanta ennallaan

Suomen olympiakomitean kanta venäläisiin ja valkovenäläisiin urheilijoihin on ennallaan. Olympiakomitea vahvisti keskiviikkona, ettei venäläisiä eikä valkovenäläisiä urheilijoita pitäisi toistaiseksi ottaa mukaan kansainväliseen urheilutoimintaan.

Olympiakomitea on ilmaissut mielipiteensä vahvasti myös Kansainväliselle olympiakomitealle KOK:lle.

KOK:n hallitus ilmoitti keskiviikkona, että se jatkaa selvittelyä venäläisten ja valkovenäläisten paluumahdollisuuksista kansainvälisiin kilpailuihin.

– Positiivinen signaali KOK:n tiedotteessa on, että aiemmat sanktiot ja suositukset pysyvät toistaiseksi voimassa, ja että mahdollisen paluun yhteydessä pohditaan tiukkoja reunaehtoja, toimitusjohtaja Taina Susiluoto totesi Olympiakomitean tiedotteessa.

– Myös monet muut Euroopan maat ovat vaatineet tiukkoja reunaehtoja, mikäli kilpailuoikeuksien palauttamista suunnitellaan. Tämä näkökulma on saanut enemmän kannatusta kuin venäläisten ja valkovenäläisten täydellinen sulku kansainvälisestä urheilusta.

Suomen olympiakomitea ajattelee tilanteessa myös ukrainalaisten ja suomalaisten urheilijoiden asemaa.

– Ajatuksemme ovat ukrainalaisten tukena. Keskeinen intressimme on myös varmistaa, että suomalaiset huippu-urheilijat eivät kärsi tilanteesta, Susiluoto jatkoi tiedotteessa.