Kolumni: Eiköhän tämä taas tästä

Liikenne: Sil­ta­tar­kas­tuk­set häi­rit­se­vät lii­ken­net­tä Ro­va­nie­mel­lä

"Ko­ke­muk­ses­sa ei vain voi oi­kais­ta" - Ro­van­pe­rän iso unelma murs­kak­si, tal­li­po­mo Latvala kehotti ar­mol­li­suu­teen

Helsinki/Jyväskylä
Suomalaisyleisön ykkössyuosikin Kalle Rovanpoerän kilpailu päättyi Patajoen erikoiskokeelle.
Suomalaisyleisön ykkössyuosikin Kalle Rovanpoerän kilpailu päättyi Patajoen erikoiskokeelle.
Kuva: KIMMO BRANDT

Suomen MM-rallin voittounelma tössähti Kalle Rovanperän osalta hiekkakasaan lauantain aamupäivän Patajoen erikoiskokeella.

Rovanperä oli ennen keskeytystään Suomen MM-rallissa neljäntenä, mutta voi olla edelleen kiinni ainakin taistelussa palkintosijoista. Nuoren Toyota-kuskin tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kehotti suojattinsa osalta armollisuuteen.

– Keskeytys kotikisassa on tietenkin kova paikka. Odotukset olivat tapissa edellisen kisan voiton jälkeen, ja kova halu voittaa. Haluan kuitenkin korostaa, että meidän pitää antaa Kallelle aikaa, Latvala sanoi.

– Kalle ajoi nyt ensimmäistä kertaa WRC-autolla tässä MM-rallissa. Häneltä puuttuu kokemusta, ja siinä hommassa ei vain voi tässä kisassa oikaista, tallipäällikkö jatkoi.

Rovanperä valitteli kisan alusta saakka testeissä valittuja vääriä säätöjä. Latvala ei kuitenkaan laittanut keskeytystä yliyrittämisen piikkiin.

– Hän ei ihan pysynyt tänään vauhdillisesti kärkikuskien kyydissä, eikä myöskään ollut tyytyväinen autoon, Latvala kertoi.

Lappi kaipaa lisää pitoa

Kauden ensimmäistä WRC-ralliaan Toyotalla ajava Esapekka Lappi on parhaana suomalaisena kilpailussa neljäntenä. Eroa kisaa johtavaan Toyotan walesilaiskuskiin Elfyn Evansiin on reilut puoli minuuttia.

– Meidän auto ei vain tartu ”torpparinasvalttiin” isolla valtiontiellä. Se vain luistaa ja luistaa. En pysty kontrolloimaan enkä pysäyttämään sitä. Tuntuu, että on vähän vaarallista ajaa koko ajan. Pienemmällä tiellä toimii paremmin, Lappi summasi.

– Toki tähän pitäisi olla tyytyväinen, mutta kyllä se vaan niin on, että nälkä kasvaa syödessä. Se myös harmittaa, kun tietää, että voisi ajaa kovempaa, jos vaan saisi vähän enemmän pitoa säätöpuolelta.

Evans rykäisi kaikille lauantaiaamun neljälle pätkälle pohja-ajan ja nousi kärkeen ohi Hyundain Craig Breenin ja Ott Tänakin.

– Oli ilo seurata Elfynin ajamista. Hänen ei tarvitse MM-sarjan tilanteesta enää stressata, joten ajamisesta on tullut rennompaa. Elfynin vauhti on ollut omassa sarjassaan tänä aamuna, Latvala hehkutti.