Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Kohti vie­lä­kin pa­rem­paa kovassa lajissa - Emil Ruu­su­vuo­ri ja Harri He­liö­vaa­ra ovat ku­lu­neen ATP-ten­nis­vuo­den suo­ma­lais­on­nis­tu­jat

32-vuotias Harri Heliövaara (vas.) on harpponut urallaan ylöspäin hieman myöhemmällä aikatalululla. 22-vuotias Emil Ruusuvuori jahtaa puolestaan top50-listalla pääsyä. Viikonvaihteessa kumpikin pelaa Davis cupia Suomen paidassa. Kaksikko on esiintynyt myös nelinpeliparina.
32-vuotias Harri Heliövaara (vas.) on harpponut urallaan ylöspäin hieman myöhemmällä aikatalululla. 22-vuotias Emil Ruusuvuori jahtaa puolestaan top50-listalla pääsyä. Viikonvaihteessa kumpikin pelaa Davis cupia Suomen paidassa. Kaksikko on esiintynyt myös nelinpeliparina.
Kuva: Tennisliitto

Emil Ruusuvuoren matka kohti maailman tennishuippua on jatkunut päämäärätietoisesti jo pitkään. Tänä vuonna nousu on jatkunut, ja Ruusuvuori on vakiinnuttanut paikkaansa ATP-turnausten pääsarjoissa sekä maailmanlistan sadan parhaan joukossa. Kaksinpelin 22-vuotiaalla suomalaiskärjellä on saumaa jatkaa kehitystä armottoman kilpaillussa lajissa ties kuinka pitkälle.

– Tämä on ollut hyvä ja kiva vuosi. Olen päässyt pelaamaan kaikki isoimmat kisat (neljä grand slam -turnausta) sekä parhaita pelaajia vastaan. Tosi paljon otteluita tullut ja paljon on tullut voittojakin, sekin on tietysti positiivista, Ruusuvuori myhäilee arvioidessaan kulunutta kautta, jota on vielä jäljellä kuuden tai seitsemän turnauksen edestä.

Ruusuvuorelle vuosi on ollut ensimmäinen täysi kausi lajin ylimmällä ammattilaistasolla, sillä viime vuosi meni repaleisesti koronaviruspandemian runnellessa tennistä.

Nuori mies on päässyt ammattilaisuuden makuun hyvine ja huonompinekin (matkustukset, aikaerot, hotellielämä) puolineen. Ja vaikka nousevalle tennisammattilaiselle peleissä ja turnauksissa piisaa ylä- ja alamäkiä, toi viimeisin kuuden kisan kiertue Pohjois-Amerikassa jälleen tunnetta siitä kuuluisasta ”eteenpäin menosta”.

– Alkoi taas näkymään se duuni, mitä on tehty. Pari semifinaalia ja tasaisemmin tuloksia. Pelillisesti, fyysisesti ja mentaalisestikin kaikki alkoi tuntumaan taas paremmalta, Ruusuvuori miettii.

– Ja muutenkin pelaajat, se ympäristö ja ilmapiiri alkavat olemaan tutumpia. On vain kivempi ja viihtyisämpi olla, ja enemmän sellaista tatsia siihen ihan vain kiertue-elämään. Se on niin iso osa ammattilaisuutta, hän pohtii vielä oppimista ammattiinsa.

Tavoitteita on tietenkin turha kiveen hakata, mutta seuraava kiintopiste on osaltaan mielessä.

– Seuraava isompi (maali) on sitten top-50, ja siitä sitten kohti 30:n kärkeä, tuoreella maailmanlistalla sijalla 74 oleva Ruusuvuori päättää.

Ruusuvuoren tähän astinen ammattilaisura on tuonut palkintorahoja 1,036 miljoonaa dollaria.

”Aika huikeaa menestyskulkua”

Suomalaisittain tennisvuodessa on erityisesti ilahduttanut myös Ruusuvuorta lähes kymmenen vuotta vanhempi Harri Heliövaara.

Uransa jo kertaalleen lopettanut Heliövaara otti nelinpelin ATP-turnausvoiton ja on noussut nelinpelin maailmanlistalla top-80:een. Lisäksi vuotta on kruunannut perheenisäksi tulo.

– Edelliset 12 kuukautta ovat olleet aika huikeaa menestyskulkua. Ranking lähti 150:stä, ja nyt ollaan kohta 70:ssä. Tuli top-sadan rikkominen, sitten yhtäkkiä ATP-voitto ja Wimbledonissa kolmannelle kierrokselle. Ura menee eteenpäin, koko ajan tuntuu, että pääsee isompiin ja isompiin kisoihin. Jos ranking vielä puolittuu seuraavan 12 kuukauden aikana, niin sitten on tosi hyvä tilanne, Heliövaara iloitsee.

Heliövaara satsasi nelinpeliin palattuaan kentille 2018. Ennen tätä hän oli useamman vuoden sivussa opiskelu- ja työkiireiden takia.

– Kaksinpelissä pääsin top-200:aan (22-vuotiaana) ja koin, että se oli aika lähellä maksimia. Mutta nelinpelissä oli vielä potentiaalia. Nelinpeli on selvästi vanhempien pelaajien laji. Se vaatii fyysisesti vähemmän, mahdollistaa uran jatkamisen. Ja onhan siinä sekin, että saa enemmän yhteisöllisyyttä.

”Välillä tulee syyllinen olo”

Tuoreella isällä on ollut pelimatkoilla kestämistä yksin hotellihuoneessa, vaikka perhe eli vaimo Sini Heliövaara ja pieni Alba-tytär ovatkin olleet muassa esimerkiksi Pohjois-Amerikan matkalla.

– Välillä tulee syyllinen olo siitä, ettei ole auttamassa ja hoitamassa kotona. Siellä yksin hotellissa on päiviä, jolloin ei itsellä ole mitään tekemistä, ja tietää, että vaimolla on väsymystä ja hommaa riittää. Siinä on omat vaikeutensa, mutta toistaiseksi ollaan pärjätty, Heliövaara kertoo.

Heliövaaran palkintorahatienestit tähän mennessä ovat 266700 dollaria.

Suomi pelaa Davis cupia Helsingissä Intiaa vastaan. Lauantin ohjelmassa on nelinpeli.
Suomi pelaa Davis cupia Helsingissä Intiaa vastaan. Lauantin ohjelmassa on nelinpeli.

Davis cupin voitto katkolla nelinpelissä

Otto Virtanen avasi perjantaina tenniksen Davis cupin Helsingissä yllättämällä Intian ykköspelaajan Prajnesh Gunneswaranin ja heti perään Emil Ruusuvuori siirsi Suomen 2-0 johtoon 6-4, 7-5 erävoitoilla vastusjastaan. Maaottelun voittoon vaaditaan enää yksi voitto Suomelta, ja se on mahdollista ottaa heti nelinpelissä lauantaina klo 14.00 alkaen.

Virtanen (ATP-419) ja Intian ykköspelaaja Prajnesh Gunneswaran (ATP-165) astelivat lähes 2000 katsojan eteen Espoo Metro Areenalla.

– Pelasin todella hyvän ottelun, erityisesti ensimmäinen erä. Peruslyöntini toimivat ja sain yleisöstä paljon energiaa. Yleisön kannustus merkitsee todella paljon, vaikka tekisin virheen niin kannustusta tulee. Tämä oli loistava aloitus, en voisi olla tyytyväisempi, sanoi Virtanen.

Seuraavaksi kentälle astelivat Emil Ruusuvuori ja Ramkumar Ramanathan. Kaksikko oli kohdannut toisensa ATP Challenger -kiertueella 2020 vuoden alussa – tuolloin Ruusuvuori voitti kolmessa erässä.

– Alkuni otteluun ei ollut hyvä. Menin liiaksi vastustajan pelin mukaan. Sitten löysin pelini mahtavan kotiyleisön kannustuksen kautta. Häntä vastaan ei ole helppoa pelata, hän osaa sekoittaa rytmiä ja on taitava verkolta. Pienestä oli ottelu kiinni, mutta sain pidettyä hänet takakentällä, kommentoi Ruusuvuori.

– 2-0 johto on hyvä, mutta siihen ei saa tuudittautua. Katsotaan miten nelinpelissä käy, toivottavasti maaottelu ratkeaa jo siihen.