hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

kolumni: Milloin verinen his­to­ria muuttuu mu­ka­vak­si sa­duk­si?

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ki­va­lo-opis­tol­le ja mu­siik­ki­opis­tol­le on kaa­vail­tu uusia tiloja Ke­mis­tä. Reh­to­rit ker­to­vat, mil­lai­sia tiloja opistot tar­vit­se­vat.

<p>Kivalo-opiston kädentaitoluokat tarvitsevat omat tilansa jo pelkästään keramiikassa tarvittavien polttouunien vuoksi, Kivalo-opiston rehtori Päivi Remes kertoo. </p> Karri Perälää huolettaa musiikkiopiston instrumentit, mikäli opisto sulautettaisiin koulujen tiloihin.
Kivalo-opiston kädentaitoluokat tarvitsevat omat tilansa jo pelkästään keramiikassa tarvittavien polttouunien vuoksi, Kivalo-opiston rehtori Päivi Remes kertoo.
Kivalo-opiston kädentaitoluokat tarvitsevat omat tilansa jo pelkästään keramiikassa tarvittavien polttouunien vuoksi, Kivalo-opiston rehtori Päivi Remes kertoo.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Kivalo-opiston ja Meri-Lapin musiikkiopiston tilat sijaitsevat Kemin Kulttuurikeskuksessa samassa siivessä, jossa myös pahasti sisäilmaongelmainen, tyhjillään oleva, teatteri sijaitsee.

Kemin kaupungin tähtäimessä on ollut, että opistojen toiminnat siirrettäisiin toisiin tiloihin, esimerkiksi osaksi osaksi olemassa olevia koulurakennuksia.

–Tällä hetkellä kaupungilla ei ole varattuna rahaa minkään osan purkamiseen. Teatterin purku jäi odottamaan selvitystä opistojen siirrosta kouluille. Mikäli se onnistuisi, niin sitten voisimme tehdä päätöksen myös opistojen osuuden purkamisesta samalla kertaa, kaupunginarkkitehti Kaisa-Mari Immonen toteaa.

Kivalo-opiston tilat ympäri Meri-Lappia

Musiikkiopiston vs. rehtori Karri Perälä ja Kivalo-opiston vs. rehtori Päivi Remes kertovat, että opistojen tarpeet Kemissä ovat hieman erilaiset.

Kivalo-opisto toimii jo nyt ympäri Meri-Lappia. Opiston uusiksi tiloiksi on esitetty esimerkiksi lukiota.

Esimerkiksi kansalaisopiston teoria-aineisiin, kuten kieltenopetukseen, lukion – tai minkä tahansa muun koulun – luokat käyvät oikein hyvin.

Sen sijaan kädentaitokurssien opetustilat aiheuttavat päänvaivaa. Ne eivät Remeksen mukaan lukiolle mahdu. Kivalo-opistolla on keramiikkaluokka, käsityöluokka ja kuvaamataidon luokka. Pelkästään keramiikkaan tarkoitetut polttouunit vievät tilaa.

Meri-Lapin musiikkiopisto antaa opetusta Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan ja Tornion lapsille ja nuorille. Opetusta annetaan Kemin kulttuurikeskuksessa ja Torniossa Hannulan koululla. Kivalo-opiston keskustoimisto sijaitsee Kemissä, muita toimipisteitä on myös Keminmaassa, Tervolassa ja Torniossa.

Kädentaidon opetus vaatii myös varastotiloja, sillä opiskeluun tarvitaan paljon erilaista materiaalia ja välineistöä.

– Eli kädentaidon luokat ja päiväopetus pitäisi saada sujautettua johonkin uuteen paikkaan, Remes summaa.

Päivä Remes kertoo, että Kivalo-opistolla opettajat liikkuvat ympäri Meri-Lappia, sillä opisto järjestää kursseja monessa toimipaikassa jäsenkunnissaan.

– Kieltämättä tällaisen mallin ongelmana on se, että opettajat kokevat yksinäisyyttä, kun työyhteisö on hajallaan, hän toteaa.

Sisäilmaongelmat eivät haittaa Perälää

Opistojen tilojen sisäilmaongelmista on puhuttu vuosien varrella paljonkin. Karri Perälä kuitenkin näkee, että tilanne on parantunut ilmanvaihtoremontin jälkeen.

– Näillä näkymin syksyllä on ainoastaan yksi opettaja, joka ei pysty työskentelemään nykyisissä tiloissa.

Perälän mukaan musiikkiopisto toimii parhaiten, kun se toimii yksissä tiloissa, jonne perheet ja oppilaat saapuvat. Hän ei pidä hyvänä ajatuksena musiikkiopiston sulauttamista eri kouluille samoihin luokkatiloihin koululaisten kanssa.

Ensinnäkin hän on huolissaan soittimista. Jos lapsilla on pääsy rumpujen ja flyygelin äärelle, niin he saattavat vähän “testailla” soittimia ja ne voivat mennä rikki.

Toiseksi musiikkiopiston luokat tarvitsevat äänieristetyt tilat.

– Musiikkia ei voi tehdä, jos viereisestä luokasta kuuluu toisen soittotunnin ääniä, Perälä toteaa.

Kolmanneksi hän ei pidä hyvänä ajatuksena sitä, että musiikkiopiston oppilaat hajautettaisiin liikkumaan Kemissä kouluilta toiselle opetuspäivän aikana.

Perälän näkemys on, että musiikkiopiston tilaselvityksessä kannattaa odottaa Kemin kouluverkkouudistusta.