Mainos
Kolumni

Kirk­ko­her­ra Ari Rau­ta­kos­ken kolumni

Oi sä ilon tuoja, joulu herttainen,

rauhan, riemun tuoja, talven kukkanen!

Näin runoili aikanaan Sakari Topelius vähän vähemmän lauletussa joululaulussaan, Tervehtii jo meitä joulu armahin. Topelius on yksi merkittävimmistä joulutunnelmien sanoittajista meidän joululaulukulttuurissamme. Kyllähän jokainen meistä tuntee Sylvian joululaulun, En etsi valtaa loistoa ja Varpunen jouluaamuna- laulut. Nämä hänen tutuimmat laulunsa ovat kaikuneet Kauneimmissa joululauluissa varmaankin jokaisessa Suomen seurakunnassa tämänkin joulun alla. Kauneimpien joululaulujen noin 50-vuotisen historian aikana joku Topeliuksen lauluista on ollut mukana lähes joka vuosi. Ovatpa Varpunen jouluaamuna ja Sylvian joululaulu kisailleet suomalaisten suosikkijoululaulujen kärkisijoilla vuodesta toiseen.

Toivottavasti joulu on meille jokaiselle ilon tuoja. Osalle joulun ilo tulee siitä, että saa rentoutua työpaineista ja levähtää leppoisasti läheisten kanssa ja mahdollisesti seurata lasten aitoa iloa joululahjoista. Joillekin joulun ilo saattaa olla kovastikin hakusessa, syynä saattaa olla taloudelliset huolet, läheisten puuttuminen tai suru. Tiedämme myös, ettei joulu Ukrainassa ole varmaankaan kaikille ilon juhla, eikä siellä minkäänlainen rauha toteudu välttämättä edes joulun ajaksi.

Olipa tilanteesi millainen hyvänsä, joulu on, se saapuu ja tuo maailmaan rauhan, rakkauden, ilon ja riemun. Me voimme uskoa ja luottaa siihen, että Joulun lapsi, Vapahtajamme on läsnä kaikkialla, vaikka ulkoiset olosuhteet olisivat mitä tahansa. Kristus syntyy maailmaan ja Jumalan rakkaus laskeutuu meidän sydämiimme Topeliuksen sanoin talven kukkasena. Koko kristikunta riemuitsee joulun suurimmasta lahjasta, Jumalan pojasta, pienestä seimen lapsesta, joka vapauttaa meidät ja lahjoittaa ikuisen joulun sydämiimme. Toivon Sinun löytävän tämän lahjan omaksesi, siitä tulee jouluusi aito ilo.

Toivotan Sinulle siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa.

Ari Rautakoski

Keminmaan kirkkoherra