Kir­jas­to sykkii oh­jel­maa Tai­tei­den yössä

Tarjolla on taidetta, tiedettä, taikuutta ja muuta koettavaa – melkeinpä kellon ympäri. Paikallinen ohjelmatarjonta saa vahvistusta Murmanskista.

Suolla tunnelmoiva tanssiteatteri Studio Solu esiintyy Taiteiden yönä kirjastolla.
Suolla tunnelmoiva tanssiteatteri Studio Solu esiintyy Taiteiden yönä kirjastolla.

Rovaniemi-viikon huipentava Taiteiden yö alkaa Rovaniemen kaupunginkirjastolla jo puolilta päivin, Kotikulmilla ja naapurissa -tapahtumakokonaisuus tarjoilee taidetta, keskustelua ja muuta koettavaa kello 12–20 ja 22–22.30.

Kirjasto toimii myös päänäyttämönä Rovaniemen kaupungin ystävyyskaupunkiyhteistyölle, joka tuo Murmanskista Rovaniemelle joukon taiteilijoita valokuvauksen, tanssin, ympäristötaiteen ja musiikin saroilta. Mukana on myös värikäs joukko paikallisia toimijoita.

Rovaniemen vapaapalokunnan orkesteri avaa päivän ohjelman pop up -konsertilla kirjaston edustalla. Tämän jälkeen Rovaniemen vapaa-ajanlautakunta myöntää vuotuiset kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalkinnot Aalto-salissa kakkukahvien ja Kunnan poikien musisioinnin kera. Samalla palkitaan myös kaupunginhallituksen huomioimat menestyneet urheilijat.

Ohjelma jatkuu matalan kynnyksen naurujoogasessioilla Maikku Jokela-Räsäsen ohjaamana. Mukaan tarvitsee vain rennot vaatteet ja avoimen miele, kun kirjaston hiljaisuus vaihtuu vatsalihaksia herättelevään naurunremakkaan.

Aalto-salissa nautitaan myös taikuutta rovaniemeläissyntyisen ammattitaikuri Timo Kulmakon humoristista sanailuakin lupailevan esityksen muodossa.

DrumTamTam kuuluu Taiteiden yöhön Murmanskista saapuneisiin esiintyjiin.
DrumTamTam kuuluu Taiteiden yöhön Murmanskista saapuneisiin esiintyjiin.

Kotikulmilla ja naapurissa – Liikkeen ja rytmin lumoa -esittävän taiteen kokonaisuus tuo Aalto-saliin muun muassa rovaniemeläisen nykytanssiryhmän, tanssiteatteri Studio Solun esityksen. Soolonumeroillaan esiintyvät tanssijat Slava Burtsev ja Sofia Poguts. Lisäksi kirjastolla nähdään improvisointiin pohjautuva yhteisteos murmanskilaiselta DrumTamTam-rumpuryhmittymältä ja rovaniemeläiseltä tanssija Pia Lindforsilta.

Omin ja naapurin silmin tuo kirjastolle valokuvausteemaista ohjelmaa. Murmanskilainen valokuvaaja Alexei Tschalko sekä rovaniemeläinen valokuvaaja Janne Airaksinen kuvaavat yhdessä Rovaniemeä ystävyyskaupunkiyhteistyön merkeissä. Valokuvaesityksensä yhteydessä valokuvaajat ja kertovat suosikkikohteistaan luonnon ja ihmisten parissa. Erityisesti revontulet kiehtovat molempia.

Lapin yliopiston Tieteen päivät tuo tiedemaailman tuulahduksen Lapponica-saliin. Kirjallisuus ylittää rajoja -paneelissa keskustellaan dosentti Olli Löyttyn johdolla kansakuntien, kulttuurien ja kielten välisiä erotteluja uhmaavasta kirjallisuudesta. Panelisteina ovat sarjakuvataiteilija Warda Ahmed, emeritaprofessori Vuokko Hirvonen sekä suomentaja Sampsa Peltonen. Mikä on rohkeaa taiteessa? Henkilökohtaisuus, ajankohtaisuus ja osallisuus -paneelissa keskustellaan iltapäivälläkuvataiteilija Kalle Lampelan johdolla. Panelisteina ovat myös Rovaniemen teatterin tuore teatterinjohtaja Miika Muranen ja kuvataiteilija Essi Korva.

Lapponica-salissa voi alkuillasta tavata myös Lapin kuvataideseura Palas ry:n Kaukainen puutarha -näyttelyn taiteilijoita.

Aalto-salin alakerran zinetyöpajassa Jenni Mutenia ja Emma Rask jakavat helppoja ja hauskoja tapoja luoda oma pienlehti, tarvikkeiden kera. Alakerrassa järjestetään myös vapaamuotoinen hengailu- ja verkostoitumistapaaminen kuvittajille.

Musiikkikirjastossa kuullaan tummanpuhuvia sävyjä Keke Lammassaaren ja Antti Janka-Murroksen Murhaballadit-konsertissa.

RajaJazz – säveliä kotikulmilta ja naapurista -konsertissa rovaniemeläis-murmanskilainen kokoonpano soittaa muusikko Sergei Filippovin sävellyksiä. Venäläisittäin yhtyeen nimi on RaЯJazz, joka on samalla sanaleikki. Raj on venäjäksi paratiisi, ja suomeksi, kuten tiedämme, se tarkoittaa rajaa vaikkapa maidemme välissä.

Hannu Raudaskoski esiintyy rovaniemeläis-murmanskilaisessa RajaJazz-kokoonpanossa.
Hannu Raudaskoski esiintyy rovaniemeläis-murmanskilaisessa RajaJazz-kokoonpanossa.
Kuva: Picasa

Musiikkikirjaston illan päättää Jaakko Laitisen isännöimä Rock Academy -klinikka, missä Väärä raha -yhtyestään tuttu laulaja ja lauluntekijä kertoo uran rakentamisesta marginaalimusiikilla sekä kotimaisille että ulkomaisille markkinoille.

Lapponica-salin ohjelman viimeistelee Pohjoisen mediakulttuuriyhdistys Magneetin mediataidenäytös, jossa esitetään muun muassa Panu Johanssonin Rovaniemen kaupunkikuvan yksityiskohtia omaleimaisesti kuvaava teos Pienkaupunkisinfonia 96100–97690.

Nähtävillä on myös murmanskilaisten Dmitry Novitskyn, Alexei Tschalkon ja Anastasia Danilian videoteos.

Kirjaston ovet suljetaan iltakahdeksalta, mutta Taiteiden yön ohjelma jatkuu ulkona vielä pimeän laskeuduttuakin. Kirjaston edustalla nähdään myöhäisillassa rakennukseen projisoituna rovaniemeläisen mediataiteilijan Arttu Niemisen monikanavainen teos, Panu Johanssonin Pienkaupunkisinfonia 96100–97690 sekä Marja Helanderin palkittu Maan sisällä linnut.

Illan päättää Kuuranvalkeat-tulitaideryhmän tulitaide-esitys Kansalaistorilla.

Ohjelma

Kotikulmilla ja naapurissa

Taiteiden yö lauantaina 7.9. klo 12–20 ja 22 Rovaniemen kirjastossa

Aalto-salin alakerta

13–15 Kuvittajamiitti

15–18 Sarjakuvazinepaja

Aula, nuorten kirjasto

13–16 Omin ja naapurin silmin: Alexei Tcalkon ja Janne Airaksisen valokuvia, valokuvaajat kertovat työskentelystään

Aalto-sali

12–13 Vapaa-ajanlautakunnan palkintojenjakotilaisuus, kakkukahvit

13.30 ja 14 Naurujoogaa, kesto 30 min.

14.30–15 Timo Taikurin hyväntuulista salonkitaikuutta

15–16 Kotikulmilla ja naapurissa: Liikkeen ja rytmin lumoa, mukana Studio Solu, DrumTamTam, Pia Lindfors, Slava Burtsev ja Sofia Poguts

Musiikkikirjasto

13–14 Lammassaari / Janka-Murros: Murhaballadit

16–17 RajaJazz – säveliä kotikulmilta ja naapurista

18–20 Rock Academyn klinikka: Jaakko Laitinen, Kansainvälinen ura marginaalimusiikilla

Piha

11.45–12.15 VPK:n pop up -konsertti

22–22.30 Mediataidenäytös kirjaston julkisivuun projisoituna, mm. Arttu Niemisen, Marja Helanderin Panu Johanssonin teokset

Lapponica-sali

12–16 Tieteen päivät: Mikä on rohkeaa taiteessa? Henkilökohtaisuus, ajankohtaisuus ja osallisuus -paneeli ja Kirjallisuus ylittää rajoja -paneeli

17–18 Kaukainen puutarha -näyttely, Palas ry:n taiteilijat tavattavissa

19–19.30 Pohjoisen mediakulttuuriyhdistys Magneetin mediataidenäytös

Kansalaistori

22.30 Kuuranvalkeiden tulitaide-esitys