sää: Helteet jat­ku­vat lop­pu­vii­kon ajan, mutta sitten vii­le­nee – sun­nun­tai­na Lapin yli kulkee sade- ja uk­kos­rin­ta­ma

pääkirjoitus: Ke­mi­jär­ven bio­ja­los­ta­mon ra­ken­ta­mi­sel­le ei ole vi­ra­no­mai­ses­tei­tä, mutta muita esteitä löytyy – suurin niistä on hank­keen hei­ken­ty­nyt us­kot­ta­vuus

Kimi Räik­kö­sel­tä tiukkaa kom­ment­tia for­mu­loi­den ny­ky­me­nos­ta: "Kai­ken­lais­ta he­von­pas­kaa"

Abu Dhabi
Kimi Räikkönen heilautti Abu Dhabissa viimeisen kerran kättä F1-kisakuljettajana.
Kimi Räikkönen heilautti Abu Dhabissa viimeisen kerran kättä F1-kisakuljettajana.
Kuva: KAMRAN JEBREILI / POOL

Formula ykkösissä 19 kautta viihdyttänyt ja lajista juuri eläköitynyt Kimi Räikkönen on iloinen, että F1:n "feikkiasiat" ovat jääneet taakse. Räikkönen toteaa myös turhautumistaan rahan ja "politiikan" vaikutuksiin lajissa. F1-ikonin mietteitä kertoi torstaina Autosport-sivusto haastattelussa, joka tehtiin ennen Räikkösen F1-uran päättänyttä Abu Dhabin kisaa joulukuussa.

– Siinä mitä (F1:ssä) tapahtuu on niin monta juttua, joissa ei ole mitään järkeä, ainakaan minun mielestäni. Kaikenlaista hevonpaskaa pyörii kuvioissa, ja me tiedämme sen, mutta kukaan ei sano sitä, Räikkönen pohtii haastattelussa.

– Niin moni asia on niin feikkiä täällä. On hyvä päästä pois. Henkisesti on tosi hyvä päästä irti tuosta kaikesta hevonpaskasta.

Rahan vaikutus formula ykkösiin on ollut suuri, näkee Räikkönen.

– Se on muuttanut (asioita), kuten kaikessa urheilussa. Mitä enemmän rahaa laitetaan, sitä enemmän on politiikkaa (lajissa). Raha näyttelee suurta roolia ja valta. Luulenpa, että ihmiset haluavat valtaa. Ja luulen, että (lajin) poliitikoista moni pärjäisi ihan oikeassa politiikassa!

Kautta aikain eniten gp-kisoja (349), gp-kierroksia (18 621) ja gp-kilometrejä (92 636) ajanut Räikkönen sai vastata myös kysymykseen, onko F1 menettänyt vuosien saatossa jotain. Onko "puhdas kilvanajo" pikkuhiljaa hiipunut vähäisemmäksi?

– Sellaista se on ollut jo monta vuotta, monen monta vuotta. Ehkä ihmiset vain tajuavat sen paremmin nyt, Räikkönen kuittasi.

Ja se "F1-politiikka"? Räikkönen naurahtaa, kuinka on pitänyt itsensä siitä erossa. Ihan oman hyvinvoinnin takia.

– Tiedän paljon siitä, mitä on meneillään, mutta en lähde mukaan siihen. Jos olet mukana jatkuvasti, en usko sen olevan kovin terveellistä sinulle.