Kil­pai­lu lu­kio­lai­sis­ta on pysynyt ai­sois­sa Me­ri-La­pis­sa

Laadukas ja laaja opetus, osittain ilmainen opintomateriaali, iPadit ja koulumatkojen tukeminen ovat Meri-Lapin lukioiden tarjoamia porkkanoita opiskelijoille.

Kemin lyseon lukiolaiset ovat olleet tyytyväisiä opinahjoonsa. Simon lukiossa oppikirjat ovat oleet vuosikausia oppilaille maksuttomia.
Kemin lyseon lukiolaiset ovat olleet tyytyväisiä opinahjoonsa.
Kemin lyseon lukiolaiset ovat olleet tyytyväisiä opinahjoonsa.
Kuva: Jouni Valikainen

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen alkoi 18.2.. Ikäluokkien vähetessä myös opiskelijoiden määrät pienenevät. Lukion oppilaille on tarjottu Pohjanmaalla opiskelupaikan lisäksi jopa ilmaiseksi autokoulun teoriatunteja ja pakollisia ajoharjoitteluja. Ilmaiset tabletit, tietokoneet ja kirjat ovat olleet myös porkkanoina. Oppilasmäärät ratkaisevat minkälainen tulevaisuus lukioilla on.

Kemin lyseon lukiossa ei ole lähdetty mukaan yltiöpäiseen kilpailuun eli siellä ei ole tarjolla maksuttomia täkyjä. Koulu saa liki kolmesataa oppilasta opinahjoonsa hieman perinteisimmillä korteilla.

– Meillä on Kemissä hyvähenkinen yleislukio, missä tehdään yhdessä töitä opiskelijoiden eteen. Laadukkaan opetuksen lisäksi meillä on tarjota opiskelijoille kunnostetut, terveet tilat, Kemin lyseon lukion rehtori Pekka Mäkelä kertoo.

Kemin lyseon lukioon on vaadittu 6,75 keskiarvo. Se on osoittautunut sopivaksi rajaksi. Joka vuosi jokunen oppilas keskeyttää lukio-opinnot. Opiskelijaa ei tässäkään tapauksessa jätetä oman onnensa varaan.

– Jos opiskelijalla ei ole edellytyksiä jatkaa lukiossa, haemme hänelle uuden opiskelupaikan yhteistyössä ammattiopisto Lappian kanssa. Suoritettuja lukio-opintoja voi hyödyntää myös ammattiopistossa, Mäkelä muistuttaa.

Jos jatkosuunnitelmat ovat nuorella vielä hämärän peitossa, niin Mäkelä suosittelee lukiota yhdeksi varteen otettavaksi vaihtoehdoksi. Kemin ainoassa lukiossa on hieman vajaa 300 opiskelijaa.

– Lukion kautta ovet avautuvat ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Akateemisesti koulutetuilla on hyvät työllistymismahdollisuudet, Pekka Mäkelä kertoo.


Tornion yhteislyseon lukio on samoilla linjoilla Kemin lyseon lukion kanssa. Se ei ole lähtenyt erityiseen kilpailuun oppilaista muiden lukioiden kanssa. Kaakamosta ja Ruottalasta käy joitakin lukiolaisia Kemissä opiskelemassa, koska heidän vanhempiensa työpaikat sijaitsevat Kemissä. Toisaalta Tornion yhteislyseon lukio saa opiskelijoita esimerkiksi rajan Takaa Ruotsista. Osa näistä opiskelijoista on käynyt peruskoulunkin Suomessa.

Opiskelijoille ei tarjota Torniossa ilmaista ajo-opetusta vaan pysytään perusasiassa eli laadukkaassa opetuksessa.

– Meillä on laaja opintotarjonta opiskelua syventävien kurssien suhteen. Lukiolle ei ole taloudellisesti tarkoituksenmukaista tarjota esimerkiksi puheena ollutta ilmaista autokoulua, Tornion yhteislyseon lukion rehtori Marko Kaarlela kertoo.

Tornion lukiossa on 315 lukiolaista ja noin sata kaksoistutkintoa suorittavaa opiskelijaa.


Keminmaan lukiossa ei jaeta ilmaisia oppikirjoja, mutta osa opettajista tekee omaa opintomateriaalia oppitunneille. 150:n ja noin kymmenen kaksoistutkintoa suorittavan oppilaan lukio on rehtorin mielestä juuri sopivan kokoinen opiskelijoille.

– Meillä oppilas voi löytää helposti oman polun opinnoille ja pystymme tarjoamaan yksilöllistä opetusta, rehtori Helena Niemitalo kertoo.

Keminmaa on laaja kunta. Esimerkiksi Koroiskylästä on matkaa koulukeskukseen liki viisitoista kilometriä. Lukiolaisten koulumatkat eivät ole muodostuneet ongelmaksi.

– Olemme mitoittaneet lukiolaisten kouluajan perusopetuksen kuljetusten mukaan. He pääsevät yhteisillä kyydeillä koululle ja kotiin, vaikka jo joutuvat siitä osan maksamaankin, Helena Niemitalo kertoo.


Ylitornion yhteiskoulun lukio on yksityinen opinahjo. Se sai Opetushallitukselta ensimmäisten suomalaisten koulujen joukossa eTwinning-koulu nimikkeen. eTwinning-koulut ovat edelläkävijöitä muun muassa digitaalisissa käytännöissä. Koulu on saanut kansainvälisestä toiminnastaan useita eTwinning-laatumerkkejä.

– Jokainen opiskelijamme saa käyttöönsä iPadin 50 euron panttimaksua vastaan. Pakollisten kurssien oppikirjat ovat opiskelijoiden lainattavissa. Ensimmäisenä vuonna lainaamme opiskelijoille kaikki oppikirjat, rehtori Sari Lantto kertoo.

Ylitornion yhteiskoulun lukiossa on 56 oppilasta sekä kolme kaksoistutkintoa suorittavaa opiskelijaa.

– Saamme tuotua opiskelijoille vahvaa teknistä osaamista esimerkiksi iPadien myötä. Oppimisympäristö on vahvasti digitaalinen. Lisäksi vahvuutenamme on kansainvälisyys. Olemme mukana kansainvälisessä ohjelmointikoulutuksessa. Meidän koulussamme on käynyt opiskelijoita muun muassa Tanskasta, Virosta ja Italiasta, Sari Lantto sanoo.

YYKL tukee ulkopaikkakunnalta Ylitorniolle lukio-opintojen vuoksi muuttavia opiskelijoita lukuvuosittain 500 euron suuruisella kannustinrahalla.


Maksuttomat oppimateriaalit ovat olleet arkipäivää Simossa jo vuosikausia. Opiskelijat ovat saaneet vuodesta 2008 alkaen ilmaiseksi käyttöönsä kaikki tarvitsemansa kurssikirjat. Kahdelle ikäluokalle on annettu käyttöön kannettavat tietokoneet. Simon lukiolaiset saavat myös koulumatkoihin tukea.

– Tietyiltä paikoilta oppilaat joutuvat järjestämään itse koulumatkansa, koska julkisia kulkuvälineitä ei ole käytössä. Olemme tukeneet oppilaita matkoista aiheutuneissa kustannuksissa, Simon lukion rehtori Sari Hekkanen-Olervo sanoo.

Simolaisista nuorista osa suorittaa lukio-opintojaan lähikunnissa. Joitakin kuivaniemeläisiä ja kemiläisiä opiskelijoita on tarttunut Simon etuuksiin ja hakee valkolakin Simosta.

– Kaveripiirillä on merkitystä myös lukion valinnassa, rehtori kertoo.

Simon lukiossa on yhteensä 70 opiskelijaa. Puolenkymmentä heistä suorittaa kaksoistutkintoa. Pienellä lukiolla on luonnollisesti myös opetusresurssit rajalliset.

– Jos joku oppilas haluaa esimerkiksi opiskella espanjan kieltä, niin pyrimme järjestämään yhteistyössä muiden oppilaitosten kanssa kielen opiskeluun verkkokursseja, Sari Hekkanen-Olervo sanoo.


Tervolan lukio on opiskelijoiden osalta sataprosenttisesti tervolalainen. Tervolassa ei ole lähdetty Pohjanmaan tapaiseen kilpajuoksuun oppilaista. Taloudellista tukea ei silti ole täysin unohdettu.

– Lukiolainen hankkii oman tietokoneen ja saa ensimmäisenä opiskeluvuotena opiskelumateriaalin ilmaiseksi. Muiden kuin eOpin materiaalit opiskelija hankkii itse toisen ja kolmannen lukio-opiskeluvuoden aikana, rehtori Essi Varajärvi kertoo.

Opiskelija on Tervolassa oikeutettu Kelan koulumatkatukeen, jos koulumatka on yli kymmenen kilometriä.

– Opiskelijan käyttäessä koulukuljetusta Kelan koulumatkatuki maksetaan kunnalle. Opiskelijan omavastuuosuudeksi jää kuusitoista euroa kuukaudessa, rehtori sanoo.

Tervolan lukiossa on 48 opiskelijaa ja yksi suorittaa kaksoistutkintoa.

– Meillä on pienet ryhmät, joten jokainen opiskelija saa henkilökohtaista opetusta. Tilat ovat viihtyisät, joista oppilaat ovat kertoneet pitävänsä, Essi Varajärvi sanoo.

16–18-vuotiaiden ikäryhmän koon ennustetaan pienentyvän vuosina 2019–2035. Torniossa muutosennuste on 8,7 prosenttia ja Kemissä 15, 4 prosenttia.

Keminmaassa nuoriso vähenee 14, Simossa 23,3 ja Ylitorniolla 21,5 prosenttia.

Opiskelemaan

Yhteishaku

Yhteishaku on käynnissä 18.2.– 10.3.

Tarjolla on yli 80 000 opiskelupaikkaa ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen.

Yhteishakuja on vuosittain neljä, kolme keväällä ja yksi syksyllä.

Keväisin järjestetään ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku sekä kaksi korkeakoulujen yhteishakua.

Ammatilliseen tutkintoon johtavat oppilaitokset järjestävät jatkuvia hakuja, joiden kautta voi hakea ympäri vuoden ammatillisiin perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin.

Hakuaika kansanopistojen pitkille linjoille vaihtelee kansanopistoittain.

Koulutukseen haetaan Opintopolku.fi-palvelussa.

Lappiassa on jatkuva haku
Jouni Valikainen

Ammattiopisto Lappian tarjoamiin koulutuksiin voi hakea ympäri vuoden. Jatkuva haku on lisännyt suosiotaan, mutta yhteishaku tekee selkeän piikin opiskelupaikan hakijamäärissä.

– Yhteishaku jatkuu 10.3. sakka ja viimeisinä päivinä tulee vielä iso määrä hakemuksia. Sosiaali- ja terveysalalla etenkin ensihoidon osaamisala tuntuu kiinnostavan. Myös lähihoitajan koulutukseen on paljon hakijoita. Näiden lisäksi tekniikan ala on erityisen suosittu, koulutuskuntayhtymän rehtori Virpi Lilja kertoo.

Lappian ei ole tarvinnut lähteä erityiseen kikkailuun opinahjon markkinoinnissa.

– Meille on tärkeintä, oppilaat ovat tyytyväisiä saamaansa opetukseen, Virpi Lilja sanoo.

Osa nuorista pähkäilee peruskoulun jälkeistä koulutusta.

– Ammattiopistosta opiskelija saa itselleen ammatin ja harjoittelujaksoilla monenlaisia kokemuksia työnantajista. Ammattiopisto avaa myös ovia jatko-opinnoille vaikka tohtoriksi saakka. Osa opiston käyneistä on alkanut yrittäjiksi, Virpi Lilja kertoo.

Osa Suomen ammattiopistoista sai viime viikolla julkisuutta, kun ne alkoivat tarjota oppilailleen ilmaisen aamupuuron. Osa opiskelijoista ei ehdi tai ei halua syödä kokona aamupalaa.

– Meillä aamupuuro lisukkeineen maksaa euron. Opiskelijat oppivat arvostamaan ruokaa enemmän, kun siitä pitää hieman maksaa, Virpi Lilja sanoo.

Ammattiopisto Lappia on Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian ylläpitämä oppilaitos. Lappialla on toimipisteet Kemissä, Torniossa, Louella, Muoniossa ja Rovaniemellä.