Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

Pääkirjoitus: Ou­to­kum­mun bio­kok­si- ja -me­taa­ni­lai­tos tarjoaa in­ves­toin­ti­mah­dol­li­suuk­sia muil­le­kin yri­tyk­sil­le – te­räs­yh­tiö on saa­vut­ta­mas­sa pääs­tö­ta­voit­teen­sa

Kiista Isis-tais­te­li­jan vaimon pa­luus­ta kaatoi Norjan hal­li­tuk­sen

Edistyspuolueen lähtö jättää Norjaan vähemmistöhallituksen.

Edistyspuolueen Siv Jensen veti puolueensa Norjan hallituksesta.
Edistyspuolueen Siv Jensen veti puolueensa Norjan hallituksesta.
Kuva: Fredrik Varfjell

Norjan oikeistolainen edistyspuolue on eronnut maanantaina hallituksesta. 

– Vein puolueemme hallitukseen ja nyt vien sen pois, sanoi edistyspuolueen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Siv Jensen uutistoimisto Reutersin mukaan.

Edistyspuolueen ero vie konservatiivipuoluetta edustavalta pääministeriltä Erna Solbergilta enemmistön parlamentissa, mikä vaikeuttaa maan johtamista. Odotettavissa on, että Solberg jatkaa vähemmistöhallituksen johdossa. Norjan perustuslaki ei salli ennenaikaisia vaaleja. Seuraavat vaalit pidetään syksyllä 2021.

Jensen sanoi, että puolue on joutunut tekemään liikaa kompromisseja. Hän kuitenkin vakuutti pitävänsä läheistä yhteyttä pääministeriin tulevaisuudessa.

Jensenin mukana hallituksesta lähtee kuusi ministeriä. Solbergin täytyy nyt täyttää esimerkiksi öljy- ja energiaministerin paikka.

Syynä eroon on hallituksen päätös tuoda Islamilainen valtio -äärijärjestön jäsenyydestä epäilty nainen Norjaan. Päätös tehtiin viime viikolla, ja nainen on jo Norjassa.

Naisen lisäksi maahan tuli kaksi hänen lastaan, joista toinen oli vakavasti sairas. Edistyspuolue oli suostunut lasten auttamiseen, mutta vastusti aikuisten paluun avustamista Syyrian vankileireiltä. 

Kiistan kohteena ollut nainen lähti Norjasta Syyriaan vuonna 2013. Hänet on pidätetty, ja häntä epäillään terroristijärjestöön kuulumisesta. Nainen kiistää syytökset ja on ilmoittanut tekevänsä yhteistyötä poliisin kanssa kuulusteluissa. Hän sanoo, ettei matkustanut alueelle vapaaehtoisesti, vaan hänen miehensä vei hänet sinne.