
Keskellä lattiaa kohoaa valtava siirtolohkare. Silmämääräisesti ehkä kolme neljä metriä korkea.
Siirtolohkareen takaa voi erottaa vanhan Sallatunturin ja Rohmoivan siluetit. Keskellä kulkee polku pehmeitä patjoja väistellen.
Siirtolohkare ja tunturien siluetit löytyvät Rovaniemen eteläkeskuksesta, liikekeskus Suosiossa maanantaina avautuneesta kiipeily- ja joogakeskuksesta Väestä.
Patjat ovat pehmusteita, sillä kiipeilymuotona Väessä on boulderointi eli kiipeily ilman varmistusvälineitä.
– Köysikiipeilymahdollisuuttakin mietimme, mutta siinä tulivat tilarajoitukset eteen. Tosin lapsille tarkoitettu varmistettu kiipeilyseinä voi olla tulevaisuudessa mahdollinen. Boulderointi on kuitenkin kehittynyt omaksi kiipeilyalalajiksi, ja siihen keskitymme nyt, kertoo yrittäjä Antti Väisänen, joka on perustanut keskuksen yhdessä puolisonsa Natalia Kiurun kanssa.

Kiipeilyseinää noin 250 neliötä
Noin 750 neliön tilassa on kiipeilyseinää noin 250 neliötä. Joogalle on oma huoneensa.
– Alkuun jooga on kiipeilyä tukevaa, kehonhuoltoa ja liikkuvuutta parantavaa yin-joogaa lämmitetyssä huoneessa, Natalia Kiuru kertoo.
Lisäksi keskuksesta löytyy parvelle sijoittuva kehonhuoltoalue sekä oleskelualue, jossa on valmius esimerkiksi kahviolle.
– Olemme hakeneet tiloissa väljyyttä ja turvallisuutta. Meille on tärkeää, että kulkureitti ohjaa kävijöitä ja pitää heidät pois matoilta.
Sisustuksessa on haettu harmoniaa.
– Luonto on meille inspiroiva elementti. Kalusteet teetimme paikallisilla puusepillä, sillä emme halunneet tilata muovituotteita Kiinasta.
Yhteistyötä aktiiviharrastajien kanssa
Boulderointia harrastetaan luonnossa kiviä, matalia kallioita ja siirtolohkareita kiiveten. Otepaikat ovat luonnon muovaamia ja reittejä määrittävät fysiikan lainalaisuudet.
Väen kiipeilyseinille mahtuu noin 60 erilaista kiipeilyreittiä, jotka ovat muunneltavissa irrotettavien otepalojen ansiosta.
Reittejä pyritäänkin muuntelemaan ahkerasti, jopa viikoittain.
– Reittejä on kaiken tasoisille ja ikäisille harrastajille aloittelijoista Suomen kovimpiin kiipeilijöihin asti. Meillä on muutama kokenut reitintekijä, ja kuuntelemme myös asiakaspalautetta herkällä korvalla, Antti Väisänen kertoo.
Rovaniemen kiipeilijäyhteisön kanssa yrittäjät ovat tehneet aktiivista yhteistyötä.
– Paikallinen kiipeilyseura Rovaniemen vuoristoklubi on ollut aktiivisesti mukana suunnittelussa. Meille itsellemme oli kaiken edellytys, että olemassa oleva yhteisö hyväksyy ideamme, emmekä astu kenenkään varpaille.

Rovaniemelle pääkaupunkiseudulta
Väisänen ja Kiuru ovat paitsi tuoreita yrittäjiä, myös tuoreita rovaniemeläisiä.
Elämä pääkaupunkiseudulla oli alkanut pikku hiljaa tympiä heitä ja muutto Lappiin luonnon ja harrastusmahdollisuuksien luo houkutella.
Väisänen on kotoisin Sallasta, johon kiipeilyseinän tunturisiluettikin viittaa. Kiuru puolestaan on lähtöisin Kymenlaaksosta.
– Tyttäremme Veera on suurin syy muuttomme, sillä halusimme kasvattaa lapsen pohjoisessa, pariskunta kertoo.
Lasten ja nuorten hyvinvointi on Väisäselle ja Kiurulle muutoinkin tärkeää.
– Haluamme luoda lajille kestävää pohjaa ja tarjota harrastetilat, mutta haluamme myös tukea lasten ja nuorten hyvinvointia ja heidän harrastustoimintaansa.
Kiipeily- ja joogakeskus Väki
Boulderointi-kiipeilyä ja joogaa
Noin 60 muuttuvaa kiipeilyreittiä vasta-alkajasta ammattilaiseen
Mahdollisuus vuokrata kiipeilykenkiä
Lämmitetyn salin yin-joogaa
Mahdollista vuokrata joogamattoja ja pyyhkeitä
Sijaitsee Suosion liikekeskuksessa, Suosiolantie 5:ssä
Lajin harrastajille uusi kiipeilykeskus on tervetullut kohennus Rovaniemen harjoittelumahdollisuuksiin.
– Mahtava juttu, tämä vie varmasti lajia eteenpäin Rovaniemellä ja Lapissa, iloitsee Asta Heikkala, Rovaniemen vuoristoklubin puheenjohtaja.
Yhdistys on ylläpitänyt omaa kiipeilyseinää 1990-luvun alusta lähtien. Kun kaupunkiin tuli uusi kaupallinen toimija, yhdistys päätti luopua talkoovoimin ylläpitämästään harjoittelupaikasta.
– Yrittäjä oli meihin yhteydessä hyvissä ajoin ja kaikki on edennyt hyvässä yhteisymmärryksessä, Heikkala sanoo.
Oma kiipeilyseinä on ollut vapaasti seuran noin 50 jäsenen käytössä. Yleisövuoroja ja ohjattuja junioriryhmiä on pidetty molempia kahdesti viikossa. Koronatilanteen vuoksi nämä tosin olivat tauolla. Heikkalan mukaan
junioriryhmät jatkuvat nyt Väen tiloissa.
Kesäaikaan seuran jäsenistö kiipeilee ulkona luonnonkallioilla, joten sisäharjoittelu on keskittynyt talvikauteen. Pienessä tilassa seinien harjoittelukapasiteetti on haluttu maksimoida.
– Otteita on ollut todella paljon eivätkä reitit ole välttämättä olleet kovin aloittelijaystävällisiä, Heikkala kuvaa.
– Uudessa paikassa on enemmän tilaa ja paremmat fasiliteetit. Reitit edustavat nykyaikaista kiipeilyä, muodot ovat isoja ja selkeästi värikoodattuja. Myös helppoja reittejä on enemmän tarjolla.