Kiin­teis­tö­ve­ron muutos tuo­mas­sa Lapin kun­nil­le hyvät li­sä­tu­lot tuu­li­voi­ma­lois­ta – Simo paikkaa ta­lout­ta rei­lul­la tu­lo­ve­ro­pro­sen­til­la

Lapin tuulivoimakunnat saavat ensi vuonna tuntuvan verotulojen korotuksen, jos hallituksen esittämä kiinteistöverolain muutos hyväksytään. Tuulivoimapuistoihin sovellettaisiin samaa kiinteistöveroa kuin vesivoimaloihin.

Simon kunta hyötyisi muutoksesta arvioilta 550 000–600 000 euroa vuodessa. Kunnan alueella pyörii nyt 37 myllyä, kun viimeisin investointi, 27 tuulivoimalaa, valmistui tänä vuonna.

Kunnanjohtaja Vivi Marttilan mukaan lakimuutoksen tuoma raha olisi kunnan taloudessa olennainen lisä. Yksi tuloveroprosentti on 480 000 euroa.

–Talousarvio oli tälle vuodelle reilusti alijäämäinen. Lisäyksellä päästäisiin pikkuisen plussan puolella. Raha menee kuntalaisten palveluverkkoon, muuten pitäisi miettiä isoja säästöjä.

Valtionosuuksia kunta on menettänyt paljon. Siksi se verottaa kuntalaisiaan maakunnan korkeimmilla asteilla. Kunnallisvero nousi 2016 jo 22 prosenttiin. Se on maakunnan korkein Pelkosenniemen kanssa.