Ylennykset: It­se­näi­syys­päi­vän ylen­nyk­set puo­lus­tus­hal­lin­nos­sa ja re­ser­vis­sä – katso tästä Lapin ylen­ne­tyt

Kii­ka­rit mukaan am­mun­ta­ki­soi­hin - Tor­nios­sa jär­jes­te­tään kahdet SM-mit­te­löt vii­kon­lop­pu­na

Ukko-Pekka Mäkinen ampuu skeetin junioreiden maajoukkueesssa.
Ukko-Pekka Mäkinen ampuu skeetin junioreiden maajoukkueesssa.
Kuva: TorSA

Tulevana viikonloppuna Torniossa mitellään Suomen mestaruudesta kahdessa eri ampumalajissa. Tornionseudun Ampujat järjestää SM skeet ikäkausikilpailut 7-8.8. Laivakankaan Ampumaurheilukeskuksessa. Pohjan Stadionilla taas kilpaillaan tauluammunnan Suomen mestaruudesta Tornion Jousiampujien järjestämissä kilpailuissa. Molemmat seurat viettävät myös juhlavuotta, sillä Tornion jousiampujat täyttää tänä vuonna 40 vuotta, ja Tornionseudun ampujat on perustettu tasan 60 vuotta sitten.

Kysyimme molemmilta seuroilta millaisia lajit ovat yleisön kannalta, ja mihin katsojan kannattaa kiinnittää huomiota, mikäli menee seuraamaan kisoja ensimmäistä kertaa.

Millainen laji tämä on katsojille?

Tornionseudun Ampujat, haulikkojaoston juniorivalmentaja Reijo Alkku:

Yleensä katsojat ketä käy, ovat jonkin verran olleet lajin kanssa aikaisemmin tekemisissä. Laji on aika nopeatempoista, joten sitä on helpompi seurata, jos säännöt ovat jonkin verran tiedossa. Mutta toivotaan kyllä, että varsinkin sellaisia nuoria joita saattaisi kiinnostaa uusi harrastus, tuotaisiin katsomaan millainen tämä laji on. Lokakuussa alkaa taas ampumakoulut, ja sinne toivotaan uusia junnuja mukaan. Kuulosuojaimet kannattaa ottaa mukaan. Meillä on myös kanttiini, mistä saa hankittua evästä.

Tornion jousiampujat, Merja Rytky:

Katsojat ovat tervetulleita, kunhan ei ole koronaoireita. Sisäänpääsy on ilmainen. Kiikarit kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan, että pystyy seuraamaan paremmin kisaa. Taulun halkaisija on 120 senttiä 70 metrissä, joten sitä nuolta ei muuten välttämättä näe. Tulosnäytöt siellä toki ovat. Ja kahvila löytyy, mistä voi ostaa makkaraa, pullaa, kahvia ja sämpylää.

Ketä ennakkosuosikkeja kisassa on? Ketä kannattaa seurata?

Reijo Alkku:

Junnusarjoja kannattaa seurata, sillä meillä on itsellä todella hyvät junnut siellä. Ukko-Pekka Mäkinen, Eetu Kaimio ja Pietari Keisu ovat sellaisia, jotka hyvän päivän tullen varmasti ovat keulapaikoilla. 20-vuotiaissa naisissa Julia Ylimäinen ja 60-vuotiaissa Hartte Ojanen ovat myös sellaisia, joilta voi odottaa hyviä tuloksia.

Merja Rytky:

Mielenkiintoista on ainakin se, että kisaamassa on neljä olympialaisissa käynyttä ampujaa. Antti Vikstöm ja hänen vuoden 1988 Soulin olympialaisissa kilpaillut isänsä Pentti Vikström kilpailevat yhdessä joukkueena. Lisäksi mukana on Samuli Piippo ja Taru Kuoppa sekä Lontoon paralympialaisissa vuonna 2012 kultaa voittanut Jere Forsberg.  Muita seuraamisen arvoisia ovat tähtäinjousessa Antti Tekoniemi, naisissa Gajane Bottinelli, Iida-Lotta Lassila ja Iida Tukiainen. Naisten taljassa kovia ampujia ovat Satu Nisula, Heli Raunio ja Anne Laurila. Miesten taljassa Mikko Juutilaisella on kaikki Suomen ennätykset.

Miten paljon kilpailijoita on mukana?

Reijo Alkku:

Tällä hetkellä ilmoittautuneita on 84, tämä päivä on vielä aikaa ilmoittautua, joten uskon että tulee olemaan yli 90 kilpailijaa. Tornionseudun ampujista on kilpailemassa neljä junnua, ja ikämiessarjoissa ehkä puolenkymmentä ampujaa.

Merja Rytky:

Mukana on 84 kilpailijaa. Tornion jousiampujista osallistuu kolme henkilöä.