Mainos

Kielen varassa on elämä ja kuolema

Lännessä ja melko monissa sen demokratioissa lainsäädäntö, kulttuuri ja perimmäiset arvot rakentuvat kristilliselle pohjalle. Viime päivät meillä lännessä on kohistu, kun yhteen demokratian symbolisista kehdoista, Capitol Hillille, tunkeuduttiin röyhkeästi. ”Amerikan tekeminen jälleen suureksi” vaati tässä kohden neljän ihmisen hengen. Kyse ei ole vain jossain rapakon takana sattuneesta tragediasta, vaan Washingtonin tapahtumat saavat syystä pysäyttää jokaisen, joka näkee demokratian vaalimisen arvoisena.

Dramaattisten vaiheiden jälkeen Yhdysvaltain kongressi vahvisti Joe Bidenin valinnan maan seuraavaksi presidentiksi. Kongressin istunto päättyi rukoukseen, jossa senaatin kappalainen Barry C. Black lainasi Raamattua Sananlaskujen kirjasta: ”Kielen varassa on elämä ja kuolema -- niin kuin kieltä vaalit, niin korjaat hedelmää.” Tuo Raamatun viisaus paljastaa syyn sille, miksi Capitol Hill koskettaa myös meitä: Puheilla on merkitystä ja sanoilla luodaan todellisuutta. Vuosien vihan, epäluulon ja salaliittoteorioiden kylvö upposivat hedelmälliseen maahan ja tulivat näkyville karulla tavalla.

Sanoilla on väliä täällä lännen pohjoisessakin nurkassa. Demokratia ja rauha eivät ole itsestäänselvyyksiä. Yhteiskuntarauha ja -luottamus vaativat hellimistä, huolehtimista ja rakentamista. Kyllä sanoa saa, mutta luottamusta voidaan rakentaa vain sanoilla, jotka perustuvat tosiseikkoihin. Vihapuhe luo vihaa eikä lähtökohdiltaan pyri totuudellisuuteen.

Mitä, jos tässä maailmassa käytettäisiin enemmän rakkauden sanoja ja puhuisimme rakkaudesta rakkaudella sekä muistaisimme, että rakkautta ei voi olla ilman totuutta? Tähän kehottaa myös kahdeksas käsky.

Iso Katekismuksessa Luther selittää kahdeksatta käskyä: ”Tämä käsky vaatii ensinnäkin jokaista auttamaan lähimmäistään, että tämä saisi oikeutensa. --- Kaikkiin meihin kohdistuen tämä käsky kieltää jokaisen kielen synnin, joka suinkin voi lähimmäistä vahingoittaa tai loukata. Tapahtuuhan väärän todistuksen lausuminen juuri kieltä käyttäen. Jumala tahtoo estää kaiken lähimmäistä vahingoittavan kielenkäytön.”

Jaakobin kirjeestä taas joutuu lukemaan, kuinka kieltä on mahdoton hallita. ”Kieli on pieni jäsen, mutta se voi kerskua suurilla asioilla. Pieni tuli sytyttää palamaan suuren metsän!” Rakkaus kutsuu parannukseen ja kilvoitukseen. Amerikkaan asti ei tarvinne mennä, vaan kilvoituksen kielensyntejä vastaan voi aloittaa aivan lähipiiristä, kotoa ja omasta somefeedistä.

Tuomas Tölli

Kemin kirkkoherra

-