työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

kolumni: Säh­kö­tuet olivat pa­niik­ki­rat­kai­su, jossa rahaa jaet­tiin surutta myös rik­kail­le

Mielipide: Pel­ko­sen­nie­mi ei ole krii­si­kun­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kiek­ko-Es­poo piti päänsä kylmänä ja juhli jälleen Suomen mes­ta­ruut­ta – haas­ta­ja-HIFK sortui rat­kai­su­fi­naa­lis­sa ran­gais­tuk­siin

"HIFK teki tästä upean finaalisarjan."

Espoo

Naisten jääkiekkoliigan mestaruus matkasi Espooseen jo 15. kerran 2000-luvulla, kun Kiekko-Espoo kukisti Helsingin IFK:n ratkaisevassa viidennessä loppuottelussa kotikentällään 8–3. Finaalidebytantti HIFK pani Kiekko-Espoon kahdella peräkkäisellä voitollaan ahtaalle, mutta sunnuntaina hallitseva mestari rankaisi haastajaansa armotta.

– Puhuimme ennen ottelua siitä, miten emme olleet kahdessa viime ottelussa omalla tasollamme. Puhuttiin ihan suoraan siitä, että nyt pitää lyödä kädet p*****n ja tehdä töitä, ja tänään joukkue oli työteliäs, espoolaisten monivuotinen mestarivalmentaja Sami Haapanen sanoi ja antoi tunnustusta myös HIFK:lle.

– HIFK teki tästä upean finaalisarjan. Saara (Niemi, HIFK:n päävalmentaja) saa olla ylpeä ryhmästään, Haapanen kehaisi.

Ottelun merkittävä käänne nähtiin puolivälin jälkeen, kun HIFK:n ykköspuolustajiin kuuluva Krista Parkkonen ajettiin suihkuun. Parkkonen esti sääntöjenvastaisesti laidalla Espoon hyökkääjää Tinja-Mariia Haukijärveä, ja Espoo siirtyi kahdella nopealla ylivoimamaalilla 4–1-johtoon.

Päätöserän alussa Espoon laituritähti Elisa Holopainen iski toisella ylivoimaosumallaan kotijoukkueen jo 5–1-johtoon. Numerot suurenivat vielä päätösminuuteilla, kun Espoo painoi kolme maalia tyhjään verkkoon.

Laitinen hyvästeli liigakentät mestaruudella

Kiekko-Espoon ykköspuolustaja Nelli Laitinen helpotti kotijoukkueen tunnelmia avauserän lopussa syntyneellä 1–1-tasoituksellaan. Naisleijonien runkopalasiin lukeutuva Laitinen tehtaili ratkaisufinaalissa tehot 2+1, ja hänet valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

– Meillä on kokenut joukkue, emmekä hetkahtaneet tiukassa paikassa. Olen todella ylpeä jokaisesta tytöstä, kaksikymppisiään ensi perjantaina viettävä Laitinen kiitteli.

Kolmannen SM-kultansa napanneen Laitisen ura jatkuu ensi kaudella Minnesotan yliopistossa.

– Upea päätös Espoo-uralleni. Saa nähdä, milloin palaan, mutta nyt on oikea aika nähdä maailmaa.

Kannustus herkisti Rantamäen

HIFK nousi kolmannella liigakaudellaan SM-finaalijoukkueeksi, mutta HIFK-kapteeni Karoliina Rantamäki, 44, joutui jakamaan joukkueelleen tällä kertaa hopeat kaulaan. Rantamäki vakuutti, että helsinkiläisjoukkue saapuu ensi kauteen vieläkin kovemmalla höngällä ja että myös oma, mittava pelaajaura jatkuu.

– Ei tähän voi ainakaan lopettaa, liigauransa Kiekko-Espoossa 1990-luvun alussa aloittanut ja Bluesissa kahdeksan SM-kultaa voittanut Rantamäki naurahti.

– Tuntui, että ottelu noudatti aika tyypillistä ratkaisupelin kaavaa. Selkärankamme hieman katkesi rangaistuksen jälkeen tulleisiin ylivoimamaaleihin.

Molempien joukkueiden kannattajaryhmät loivat kovan möykän Tapiolan harjoitushallin täysille lehtereille.

– Upeaa kannustamista. Tulee ihan kylmät väreet ja melkein tippa linssiin. Olen sydämestäni kiitollinen jokaiselle, joka meitä kannusti, Rantamäki kiitti.