kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Keula lämäsi yh­dis­te­tyn suo­ma­lais­toi­vo­ja kas­voi­hin ja pudotti alas kuin kiven

Ilkka Herolan ja Eero Hirvosen mahdollisuudet MM-mitaleille hupenivat jo ennen mäkimonttua.

Planica
Ilkka Herola nousi vaisusti menneen mäkiposuuden 33. sijalta 18:nneksi hiihdossa.
Ilkka Herola nousi vaisusti menneen mäkiposuuden 33. sijalta 18:nneksi hiihdossa.
Kuva: ANTONIO BAT

Yhdistetyn urheilija Eero Hirvosen kommentti Slovenian Planicassa järjestettävien MM-kilpailujen normaalimäen jälkeen tiivisti Suomen mitalitoivojen Hirvosen ja Ilkka Herolan lauantain tunnelmat.

– Sain miinuspisteitä siitä, että tuuli pilasi hypyn, Hirvonen naurahti ironisesti.

Mäessä on käytössä tuulikompensaatio, joka tasaa tuuliolosuhteita toimitsijapöydällä. Huonosta tuuliraosta saa hyvitystä ja hyvästä miinusta pisteisiin.

Hirvonen hyppäsi keskimääräistä parempaan tuleen, mutta suomalaisen sekaisin oleva hyppy kantoi vain 91 metriin ja pilasi kilpailun jo ennen 10 kilometrin hiihto-osuutta.

– En oikein tiedä, oliko hyppy parempi vai huonompi kuin muut tästä mäestä. Kummulla oli hirmuinen sivuvastainen tuuli. Kun tulin keulalta ulos, tuuli lämäsi päin kasvoja. Kun hyppy on tuollainen, ettei se mene potkusta päälle, vauhti lähtee kummulla ja putoan kuin kivi alas.

Herolan hyppy meni pilalle jo ennen keulaa.

– Jos eroa keulan vauhdeissa on lähes kaksi kilometriä tunnissa, ei muuta tarvita. Se verottaa 15 metriä, 90 metriin jäänyt kahden vuoden takainen MM-hopeamitalisti kiteytti.

Herolan lähtöpaikka oli hankala, koska hän hyppäsi viimeisen hyppääjäryhmän ensimmäisenä. Hyppyä edelsi mainostauko, ja lisäksi piti odottaa liian navakoiden tuulten tyyntymistä. Kun hän liukui ränniin, sukset eivät luistaneet odotetusti.

– Aurinko lämmittää latua, ja pitivät kohtuullisen pitkän breikin ennen koehyppääjää. Odottelu kuuluu lajin luonteeseen, mutta ei tuo ole ihanteellinen paikka minkään asian kannalta.

Miksi aina käy näin?

Mäkiosuuden jälkeen eroa kärkeen oli yli kaksi minuuttia, eivätkä edes suomalaiskaksikon tapaiset hirmuhiihtäjät tee ihmeitä noista lähtökohdista. Hirvonen nousi ladulla 32. sijalta 19:nneksi ja Herola 33. sijalta 18:nneksi.

Maalissa eroa norjalaisvoittaja Jarl Magnus Riiberiin oli reilut puolitoista minuuttia. Saksan Julian Schmid otti hopeaa ja Itävallan Franz-Josef Rehrl pronssia.

– Ihan ok-hiihtoa. Tuntui fyysisesti hyvältä, mutta eipä ollut tavoiteltavaa, Hirvonen summasi sohjossa taivalletun hiihdon.

Suomalaiskaksikko veti letkaa vuorotellen ja saapui maaliin Herola 0,7 sekuntia edellä.

– Samuel Costa veti yhden nousun, mutta muuten vedimme Eeron kanssa, Herola sanoi.

Mäkiosuus on ennenkin ollut suomalaisten kompastuskivi ja mitalimahdollisuuksien pilaaja. Miksi aina käy näin?

– Se on hyvä kysymys. Todennäköisyydet olivat pienet, että olisi saanut hyvän laakin tuohon, Hirvonen myönsi.

– Se ottaa eniten päähän, että Suomessa treeneissä on hyvä fiilis, mutta erilaiseen mäkeen ja erilaiseen ylämäkeen tullessa paketti on taas ihan sekaisin.

Karhumaa ja Mäkiaho ilahduttivat

MM-debytantti, Ounasvaaran Hiihtoseuran Waltteri Karhumaa ja parhaan henkilökohtaisen arvokilpailusijoituksensa saavuttanut Arttu Mäkiaho olivat tyytyväisempiä. Kumpikin onnistui kelvollisesti mäessä ja jaksoi hiihtää raskaissa oloissa. Mäkiaho oli 22:s ja Karhumaa 32:s.

– Odotettavissa oli, että Eero, Ilkka ja Costa kiilaavat edelle. Plusmerkkinen päivä. Olen iloinen, että voin hiihtää edes tällä tavalla, sijalta 25 ladulle päässyt Mäkiaho summasi.

Karhumaa harmitteli hukattuja metrejä.

– Aika yksinäistä oli hiihtää. Jäin mäessä pari metriä siitä, että olisin päässyt isoon porukkaan mukaan. Sain pitää itse vauhtia ja jaksoin hyvin, Karhumaa jutteli.

Karhumaan seurakaveri Suomessa, USA:n Niklas Malacinski oli lopputuloksissa 27:s.

Yhdistetyn miesten urakka Planicassa on vielä kesken. Sunnuntaina on sekajoukkuekilpailu normaalimäestä, keskiviikkona joukkuekilpailu suurmäestä ja lauantaina suurmäen henkilökohtainen kilpailu.