Kes­kus­ta­vai­kut­ta­jat toi­vo­vat pu­heen­joh­ta­ja­vaa­lis­ta uutta nos­tet­ta, mutta puo­lueen nousu vaatii muu­ta­kin – "Tämä ei ole nyt ollut kan­sa­lais­lii­ke"

Kannatusalhossa rypevän keskustan riveissä toivotaan puheenjohtajavaalin piristävän puoluetta. Vaarana on myös jakolinjojen repeäminen Katri Kulmunin ja Annika Saarikon kannattajien välille.


Keskustan entinen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki muistuttaa puolueessa käydyn ennenkin "aika raikkaita" puheenjohtajataistoja.
Keskustan entinen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki muistuttaa puolueessa käydyn ennenkin "aika raikkaita" puheenjohtajataistoja.
Kuva: Satumaari Ventelä

Keskustan entinen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki toteaa puheenjohtajavaalin olevan puolueelle ihan hyvä asia.

– Keskustaväki saa ratkaista tämän, ja kuten Annika Saarikko sanoi, toivottavasti sillä, kumpi valitaankaan, on vahvempi mandaatti aloittaa tai jatkaa työtään, Jäätteenmäki kuvailee.

Omaa suosikkiaan puheenjohtajaksi Jäätteenmäki ei aio nimetä.

– Entisen puheenjohtajan on parempi olla ottamatta kantaa. Molemmat ehdokkaat ovat hyviä ja keskustaväki ratkaisee. Siitä sitten voimallisemmin ja yhteistuumin eteenpäin.

Jäätteenmäki ei pelkää puolueeseen jäävän jakolinjoja, vaikka puheenjohtajavaali käytäisiin kahden ehdokkaan kesken.

– Keskustassa on käyty hyvin usein aika raikkaita puheenjohtajakisoja. En usko, että mennään sellaiseen tilanteeseen, että vaali jakaisi keskustan kokouksen jälkeen. Kisan aikana se jakaa, mutta sen jälkeen mennään yhdessä eteenpäin. Niin on aina ollut, ja niin tulee olemaan nytkin. Jotkut tietysti aina jurputtavat, mutta ne ovat yhden käden sormilla laskettavissa.

Puolueen tilannetta Jäätteenmäki pitää vaikeana.

– Ilonkyyneleitä ei ole voinut vuodattaa, onhan tilanne keskustalle ahdas ja huolestuttava. Toivon puheenjohtajakisan tuovan puolueelle valoa, mutta ei se sitä yksin tuo.

Keskustan todelliseksi ongelmaksi Jäätteenmäki kokee puolueen piirien ja osastojen passivoitumisen.

– Tämä ei ole nyt ollut kansalaisliike, vaan puheenjohtaja ja palkalliset johtajat ovat toimineet ja suuret joukot ovat olleet aika hiljaa. Kansanliike tarvitsee paljon toimivia ihmisiä, että liike pysyy elävänä. Toiminnan halu on nyt puuttunut.

– Vaikka puheenjohtajalla on suuri merkitys innostuksen tuojana ja linjan vetäjänä, suunta ei muutu, jos muut pysyvät katsomossa. Tarvitaan uskoa omiin arvoihin ja työtä myös.

"Jätetään negakampanjointi väliin"

Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula toteaa kilvoittelun olevan osa politiikkaa, ja sikäli puheenjohtajavaali kuuluu asiaan.

– Sillä on virkistäväkin vaikutus tilanteessa, jossa ollaan vähän heikolla hapella, Rehula kuvailee.

Varapuheenjohtaja Juha Rehula toivoo puheenjohtajavaalista rakentavaa.
Varapuheenjohtaja Juha Rehula toivoo puheenjohtajavaalista rakentavaa.

– Jos jotakin saa toivoa, niin toivottavasti kannatetaan omaa ehdokasta, mutta jätetään negakampanjointi väliin. Kisattaisiin niillä vahvuuksilla ja edellytyksillä, joita ehdolla olevilla on, keitä siellä sitten ehdolla onkaan.

Varapuheenjohtajan roolissa Rehula ei halua ottaa kantaa henkilökysymyksiin.

– Ymmärrän, että tukilistoja kerätään ja kannatusta pitää olla, mutta minulla ei ole eikä tule olemaan julkista suosikkia.

Kahdeksan vuotta puolueen varapuheenjohtajana toiminut Rehula ei vahvista, onko hän hakemassa jatkokautta.

– Tulee päivä, jolloin kerron ratkaisuni, mutta se päivä ei ole tänään.

"Show on minun osaltani ohi"

Pitkäaikainen keskustavaikuttaja Seppo Kääriäinen olettaa puheenjohtajavaaliin tulevan vielä uusia osallistujia.

– Siltä vaikuttaa, että joku julkisuudessa olleista ehdokkaista lähtee mukaan, Kääriäinen toteaa.

Omaa suosikkiaan puheenjohtajaksi Kääriäinen ei halua lähteä nimeämään.

– Show on minun osaltani ohi. Olen vain tarkkailija ja vanha ukko Kirman kylältä, ja se rooli riittää minulle.

"Vaali on hyvää sparrausta"

Keskustan Pohjois-Pohjanmaan vaikutusvaltaisen piirijärjestön puheenjohtaja Jussi Ylitalo ilmoittautuu Annika Saarikon kannattajaksi.