Kes­ki­vii­kon ko­ro­na­seu­ran­ta: So­dan­ky­läs­sä yksi uusi ko­ro­na­ta­paus – Lid­lis­sä maa­nan­tai­na kello 12-13 asioi­neet ovat voineet al­tis­tua, Sal­las­sa to­det­tiin tar­tun­ta ul­ko­paik­ka­kun­ta­lai­sel­la, Län­si-Poh­jas­sa viikon saldona yksi tar­tun­ta, Suo­mes­sa 607 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa

Rovaniemi

16.10 Sodankylässä yksi uusi koronatapaus, Lidlissä maanantaina kello 12-13 asioineet ovat voineet altistua

Sodankylässä on todettu yksi koronavirustapaus keskiviikkona. Kyseessä on ulkopaikkakuntalainen henkilö, ja hän asioi Sodankylän Lidlissä maantaina kello 12-13  välisenä aikana.

Kaikkia Lidlissä tuolloin asioineita pyydetään tarkkailemaan koronavirukseen viittaavia oireita ja hakeutumaan koronatestiin erittäin matalalla kynnyksellä.

15.26 Sallassa todettiin tartunta ulkopaikkakuntalaisella

Sallassa on todettu koronavirustartunta ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä. Tämä hakeutui testiin heti oireiden alettua.

Tartunnan lähde on selvitetty, sairastunut eristetty  ja altistuneet määrätty karanteeniin. Altistuneita on vain muutamia, joukkoaltistumisia ei ole tapahtunut.

Sallan kunta kehottaa kuntalaisia ja kunnassa oleskelevia hakeutumaan testiin  lievissäkin oireissa ja viipymättä heti oireiden alettua.

Sallassa koranavirustestiin pääsee kaikkina viikonpäivinä klo 07.30–20.00. Pika-antigeenitestin tulos valmistuu noin 20 minuutissa.

12.43: Länsi Pohjassa tällä viikolla yksi tartunta, rajoitukset pidetään voimassa 25.4. saakka

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu kuluvan viikon aikana yksi korontartunta. Viime viikolla tartuntoja todettiin kuusi.

Vaikka tilanne Länsi-Pohjassa on viime viikkoina rauhoittunut, on epidemia alueella edelleen kiihtymisvaiheessa. Pandemiatyöryhmä päätti pitää edelleen kaikki nykyiset suositukset ja rajoitukset voimassa 25.4.2021 saakka.

– Rajoitukset ovat tarpeen, jotta helpommin tarttuvien virusmuunnosten leviämistä voitaisiin hillitä. Kuluneen vuoden aikana on nähty, että tilanne voi kääntyä huonompaan suuntaan hyvin nopeasti. Tämä on vaarana nytkin, jos rajoituksia puretaan liian nopeasti. Asiaan vaikuttaa myös lähialueiden epidemiatilanne.

Pandemiatyöryhmä vahvasti suosittelee kaikkia toimijoita, alueen kuntia, järjestöjä ja yhteisöjä noudattamaan tätä linjausta.

Rokotemääriä on alettu tasoittamaan Länsi-Pohjassa kuntien välillä niin, että kaikki alueen yli 70-vuotiaat, jotka haluavat rokotteen ottaa, saisivat sen mahdollisimman pian.

Rokotuksia on jatkettu 29.3.21 alkaen myös AstraZenecan rokotteella yli 65-vuotiaille THL:n ohjeen mukaisesti. Rokotettavilla ei ole mahdollisuutta valita, minkä valmistajan tuotetta rokotuksissa käytetään.


12.16: Suomessa todettu 607 uutta koronatartuntaa

Tänään on raportoitu 607 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL.

Viimeisen kahden viikon aikana on todettu uusia koronavirustartuntoja 541 kappaletta vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.


12.12: Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Jos rokotusten alueellisella kohdentamisella voidaan paremmin suojella väestön terveyttä, on erilainen kohtelu perusteltua

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on tänään antanut lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle.

Valtuutetun mukaan rokotusten kohdentaminen tulee toteuttaa vähintään muuttamalla valtioneuvoston asetusta vapaaehtoisista koronarokotuksista.

Pelkästään hallinnollisilla määräyksillä toteutettu kohdentaminen ei täytä lakiperusteisuuden vaatimusta.