Juuri nyt: Lapin pe­las­tus­lai­tok­sel­la monta teh­tä­vää: Kaa­ma­ses­sa paloi oma­ko­ti­ta­lo ja Kit­ti­läs­sä ko­koon­tu­mis­ra­ken­nus, Ro­va­nie­mel­lä ih­me­tel­lään lasit he­läyt­tä­nyt­tä pa­maus­ta

Päätös: Ho­vioi­keus piti en­nal­laan Kuopion vuoden 2018 bus­si­tur­man tuomion – Kalixin ka­rao­ke­ker­ho­lai­sia kul­jet­ta­neen bussin tur­mas­sa kuoli neljä ihmistä ja useita louk­kaan­tui

Lukijalta: Län­si-Poh­jas­sa läh­det­tiin sutta pakoon, mutta vas­tas­sa olikin karhu

Kes­ki­sor­mea ka­lo­reil­le: Elätkö plus­sal­la vai mii­nuk­sel­la?

Tuija Kauppinen

Kirjoittaja on ravintovalmentaja, joka ei ole kiinnostunut kalorilaskennasta vaan ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Kun olin 10-vuotias, kolmekymppiset tuntuivat ikälopuilta. Kaksikymppisen silmissä viisikymppiset näyttivät aikansa eläneiltä. Kolmekymppisenä tajusin, että on viimeinen hetki muuttaa kurssia, jos aion oikeasti voida hyvin vielä eläkkeelläkin.

Kuvittele, että olisit 25 vuotta vanhempi kuin nyt. Kolmekymppisen sijaan viisivitonen tai nelikymppisen sijaan kuusivitonen, juuri eläkkeelle jäänyt. Missä kunnossa haluaisit tuolloin olla? Mitä teet tänään arjessasi sen eteen, että olet 25 vuoden päästä siinä kunnossa, jossa haluat olla?

Kun ihmisiltä kysyy, mikä heille on elämässä tärkeintä, on terveys hyvin usein ensimmäisenä tai ainakin kolmen tärkeimmän asian joukossa. Kun heiltä sitten kysyy heidän elintavoistaan, ruokailusta, liikunnasta, levosta, rentoutumisesta ja stressikuormasta, ilmenee puheissa ja teoissa usein ristiriita. Elämme velaksi oman hyvinvointimme kustannuksella.

Mietipä omaa pankkitiliäsi. Jos pankkitili on plussalla ja on säästöjä, eivät yllättävät menot niin paljon heilauta, kuin jos tili on jo valmiiksi miinuksella. Sama pätee omaan hyvinvointiimme. Hyvä vastustuskyky ja yleisterveys, vahva tuki- ja liikuntaelimistö, stressinhallinta ja hyvä ravitsemustila tekee meistä fyysisesti ja henkisesti niin vahvoja, että vastoinkäymiset eivät suista elämää raiteiltaan. Kun hyvinvointisaldosi on plussalla, saat korkeintaan pienen flunssan, samalla kun miinuksella elävä joutuu pitkälle sairaslomalle tai jopa työkyvyttömäksi.

Krooniset sairaudet eivät iske kuten flunssa, yllättäen yön aikana. Ne kehittyvät pitkän ajan kuluessa ja antavat kyllä merkkejä itsestään. Ongelma on se, että emme kuuntele kehomme viestejä tai olemme niin tottuneita päivittäisiin vatsanväänteisiin, päänsärkyyn, väsymykseen ja ketutukseen, että emme välttämättä edes tunnista voivamme huonosti. Jos arkesi tuntuu tänään ahtaalta, mieti syitä, jotka siihen ovat johtaneet.

Tämä päivä oli vielä eilen, viime kuussa tai viisi vuotta sitten tulevaisuutta. Se mitä teet tai jätät tekemättä oman hyvinvointisi eteen tänään, vaikuttaa siihen, miten voit tulevaisuudessa. Miksi tuhlaisit tulevaisuuttasi? Kysymys ei ole mistään maailmaa mullistavasta, vaan arjen pienistä teoista ja valinnoista, joista kokonaisuutena kasvaa iso potti. Aloitatko aamusi pannullisella kahvia vai isolla lasilla vettä, käveletkö portaat vai menetkö hissillä, syötkö lounaaksi hodarin vai salaatin, räpläätkö illalla sängyssä kännykkää vai luetko kirjaa?

Tolkullisen elämän noudattaminen on paljon helpompaa, jos tiedostaa omien valintojensa perimmäiset syyt. Elämä toki heittää eteemme ikäviäkin yllätyksiä, mutta sen sijaan, että odotamme kädet ristissä niiden saapumista, voimme ennakoida ja vahvistaa itseämme niin mielen kuin kehon tasolla, jotta tyrskyjen tullessa olemme valmiina.

Elämästä ei selviä hengissä, mutta on eri asia elää pitkään kuin kuolla pitkään.