Mainos

Ke­sä­ter­vei­set hau­taus­mail­ta!

-
Kuva: Johanna Mäkelä

Aurinko lämmittää jo mukavasti ja hautausmaiden kevättyöt ovat jo hyvällä mallilla. Tiistaina 17.5. pidettiin vuosien tauon jälkeen siivoustalkoot jokaisella hautausmaalla ja tapahtuma keräsikin paikalle ahkeraa talkooväkeä. Haravoinnin lomassa kahviteltiin ja vaihdettiin kuulumisia, tunnelma oli leppoisa ja sääkin suosi.

Lumen ja roudan sulaessa talvella haudattujen hautojen pinta painuu kuopalle. Nurmihautojen multaus on jo aloitettu. Reunakivelliset haudat, joihin on haudattu talven aikana, tasoitetaan, mutta muuten näiden hautojen kunnostuksesta vastaavat omaiset itse. Myös kesähoitokukkien istutukset alkavat pian.

Parasniemen hautausmaan laajennusosan maanrakennustyöt on aloitettu toukokuun puolivälissä. Tämä aiheuttaa alueella meluhäiriöitä arkisin klo 7–16, heinäkuun puoliväliin saakka. Hautausmaalla liikkuvia pyydetään huomioimaan tämä ja noudattamaan varovaisuutta.

Routiva maa, tai puun juuret, voivat muuttaa hautamuistomerkkien asentoa. Hautamuistomerkit ovat omaisten omaisuutta ja siten vastuu niiden oikaisemisesta kuuluu omaisille. Vino tai kaatumaisillaan oleva muistomerkki on vaarallinen sekä hautausmaalla vieraileville, että siellä työskenteleville. Omaisten kannattaakin seurata muistomerkkiä ja oikaista se heti, kun huomaavat sen olevan vinossa, vaikka keltaista huomautusmerkkiä ei olisikaan laitettu. Myös hautamuistomerkkien ympärys tulee pitää vapaana ylimääräisistä koriste-esineistä, kivistä yms. Ne voivat aiheuttaa vaaraa hautausmailla työskenteleville nurmenleikkuussa ja siimaroinnissa.

Hautausmailla vierailevia pyydetään kiinnittämään huomiota asianmukaiseen jätteiden lajitteluun, etenkin näin alkukesällä kukkien istutuksen aikaan.

  • Puutarhajäte -> vanhat kukat, kanervat, haravointijäte, oksat, pienet määrät multaa yms.
  • Metalli -> kynttilöiden kannet, metalliset rikkinäiset lyhdyt yms.
  • Poltettava jäte -> muovikynttilät, muovikääreet, likainen pahvi, muoviset kukkaruukut yms. Myös kukkalaitteet ja -kimput, jotka sisältävät muovisia nauhoja ja pohjia.

Hautausmaiden henkilökunta opastaa ja neuvoo mielellään, joten nykäiskää rohkeasti hihasta! Aurinkoista kesää kaikille, tavataan hautausmailla!

Teksti: Johanna Mäkelä ja Katja Leinonen