Kesä kar­va­tas­su­jen kanssa – lu­kio­lai­nen sai unel­mien­sa ke­sä­työ­pai­kan eläin­ten­hoi­ta­ja­na

Eläinrakas Wilma Soudunsaari pääsi kuukaudeksi unelmiensa kesätyöhön. Hän kannustaa ikätovereitaan tarttumaan kaupungin tarjoamiin työmahdollisuuksiin rohkeasti.

Kaupungin eläinlääkäriaseman aula on tupaten täynnä jos jonkinlaista karvakuonoa. Tiskillä odottelee Wilma Soudunsaari , joka ottaa asiakkaat vastaan kovassa metelissä hymyillen.

”Tulitteko rokotukseen?”, hän kysyy ja alkaa näppäillä koneelle tietoja.

16-vuotias Soudunsaari on työskennellyt nyt kaksi viikkoa eläintenhoitajana Rovaniemen kaupungin eläinlääkäriasemalla. Hän päätyi asemalle kaupungin järjestämän Unelmien kesätyö -kilpailun kautta.

Helmikuussa järjestetyssä kilpailussa nuoren tehtävä oli kertoa viiden kysymyksen avulla, millainen olisi hänen unelmiensa kesätyö. Soudunsaari äkkäsi kilpailun kesken koulupäivän.

”Ajattelin, että minähän osallistun. Kirjoitin hakemuksen fysiikan tunnilla, kun ei ollut muutakaan tekemistä”, Soudunsaari nauraa.

Soudunsaari on ollut pienestä pitäen eläinten kanssa tekemisissä ja työskennellyt lukio-opintojensa ohessa kiireapulaisena koirahoitolassa. Eläinrakkaalle kesätyö eläinlääkäriasemalla tuntui siis varmalta ja luontevalta vaihtoehdolta.

”Minulle on tärkeää, että eläimilläkin on hyvä olla. Eläinten lopettamiset ovat tietysti henkisesti raskaita, ja pyörittelen ikäviä juttuja joskus vielä iltaisinkin mielessä”, Soudunsaari kertoo.

Korvatarkastus. Kaupungin eläinlääkäriasemalla työskentelevälle Wilma Soudunsaarelle on tärkeää, että eläimet voivat hyvin. Kuvassa Saaga-koira saa perusteellisen korvatarkastuksen.
Korvatarkastus. Kaupungin eläinlääkäriasemalla työskentelevälle Wilma Soudunsaarelle on tärkeää, että eläimet voivat hyvin. Kuvassa Saaga-koira saa perusteellisen korvatarkastuksen.
Kuva: Pekka Aho

Aamun hektinen rokotusvastaanotto ympäriinsä sinkoilevine eläimineen oli hyvä esimerkki siitä, kuinka kiireisiä päiviä eläinlääkäriasemalla voi olla. Ovesta saattaa ryöpsähtää kerralla kymmenkunta asiakasta.

”On hauskaa, että päivän suunnitelmat saattavat mennä kertaheitolla uusiksi. Pidän siitä, että päivät ovat vaihtelevia eikä samaa asiaa jumpata päivästä toiseen”, Soudunsaari kertoo.

Soudunsaaren työtehtäviin kuuluu muun muassa rokotusaikojen kirjaaminen, asiakaspalvelu, hoitohuoneiden siistiminen, välineiden puhdistaminen ja tavaroiden purku.

”Olen iloinen siitä, että olen saanut vastuuta ja minuun luotetaan. Ensimmäisenä iltana olin ihan pää pyörällä ja mielessä pyöri kaikki mahdollinen termistö leikkausvälineitä myöten. Nyt työ on alkanut jo sujua”, Soudunsaari kertoo.

”Wilma on tarttunut töihin rivakasti ja ollut oma-aloitteinen. Täällä on välillä aivan kauhea kiire, joten apukädet ovat erittäin tervetulleita”, kertoo eläinlääkäri Pauliina Meri .

”Minulle on tärkeää, että eläimilläkin on hyvä olla."

Soudunsaari hoivaa eläimiä eläinlääkäriasemalla kesäkuun loppuun saakka. Sitä hän ei vielä tiedä, aikooko hän tulevaisuudessa työskennellä jollain tavalla eläinten parissa.

”En voi tietää vielä tulevaisuudesta, aika näyttää. Minua kiinnostaa niin moni muukin asia, ja olen vähän sellainen, etten kauaa pysy paikallani”, hän pohtii.

Unelmien kesätyö -kilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa, ja kilpaonni suosi Soudunsaarta. Hänen mielestään on hyvä, että kaupunki kannustaa nuoria kokeilemaan erilaisten alojen työpaikkoja muun muassa kesäseteleillä.

”Kesäseteleiden ja kilpailujen kautta nuorilla on mahdollisuus päästä sellaisiin työpaikkoihin, minne oma ansioluettelo ei muuten riittäisi.”

Soudunsaari toivoo, että nuoret uskaltaisivat tarttua kaupungin tarjoamiin työmahdollisuuksiin ja kokeilla eri alojen töitä rohkeasti.

”Uskaltakaa kirjoittaa hakemuksia. Joskus saattaa käydä mäihä!”, hän vinkkaa.

Kuka?

Wilma Soudunsaari

16-vuotias.

Kotoisin Rovaniemeltä.

Käy Lyseonpuiston lukion IB-linjaa, jossa siirtyy toiselle lukuvuodelle syksyllä.

Työskentelee Rovaniemen kaupungin eläinlääkäriasemalla sekä kiireapulaisena koirakoti Koijarissa.

Harrastaa ratsastusta ja käy kuntosalilla. Lisäksi käy koiran kanssa aktiivisesti näyttelyissä ja tottelevaisuusharjoituksissa.