kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Kerttu Nis­ka­nen lähtee te­ke­mään iskua Tourin kär­ki­tais­te­lus­sa vaa­ti­val­le rei­til­le

Helsinki/Val di Fiemme
Lenzerheidessa kympin perinteisen kisan voittanut Kerttu Niskanen on kokonaiskilpailussa 34 sekuntia jäljessä Venäjän Natalia Neprajevaa (oik.). Ruotsin Ebba Andersson on kuudentena, eroa venäläiseen on kurottavana minuutti ja 14 sekuntia.
Lenzerheidessa kympin perinteisen kisan voittanut Kerttu Niskanen on kokonaiskilpailussa 34 sekuntia jäljessä Venäjän Natalia Neprajevaa (oik.). Ruotsin Ebba Andersson on kuudentena, eroa venäläiseen on kurottavana minuutti ja 14 sekuntia.
Kuva: PETER SCHNEIDER

Kerttu Niskanen lähtee kakkossijalta maastohiihdon Tour de Skin voittotaisteluun kuuden kilpailun kiertueen viimeisellä kolmanneksella Italian Dolomiiteilla. Edellä 34 sekunnin päässä on vain Venäjän Natalia Neprjajeva.

Kilpailurypäs jatkuu maanantaina suomalaisille sopivalla 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdöllä ja päättyy tiistaina Val di Fiemmen loppunousuun.

Maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen odottaa suomalaisilta vauhdikkaita hiihtoja varsinkin perinteisen kilpailussa.

– Se on yleensä ollut meille hyvä kilpailu, Pasanen muistutti kiertueen lepopäivänä.

"Työmiehen latu"

Kilpailijat hiihtävät jälleen 2,5 kilometrin minilenkkiä, mutta sitä voi silti kehua Iivo Niskasen sanoin ”työmiehen laduksi”.

– Se on aika kova rata, koska nousut ovat jyrkkiä, eikä reitissä ole yhtään helppoa kohtaa, Pasanen vahvisti.

Naisten kympillä ylämäet punnerretaan neljästi ja miesten 15 kilometrillä kuusi kertaa.

– Tulee fyysisesti aika rankka kilpailu. Lisäksi olosuhteet ovat aika hankalat, eivätkä kaikki yleensä saa tässä kilpailussa suksea toimimaan, Pasanen jatkoi.

Radan ja välineiden lisäksi eroja saattaa kasvattaa yhteislähdön luonne.

– Jos tipahtaa letkasta, ero voi kasvaa nopeasti minuuttiin tai puoleentoista, Pasanen muistutti.

Mahdollisia ratkaisunpaikkoja ovat Tourin pistekilpailun kiripaikat. Jos niissä jää kärkiryhmästä ja vauhti jatkuu sen jälkeen lujana, peli on menetetty.

Suomen joukkue siirtyi Oberstdorfista Val di Fiemmeen sunnuntaina aamupäivällä. Lounaan jälkeen ohjelmassa olivat huili, suksitestit ja sen jälkeen kevyttä valmistautumista jäljellä oleviin kilpailuihin.

– Täällä majoitus on meidän joukkueelle tutussa paikassa. Olemme käytännössä yksin siellä ja jokaiselle on omat huoneet, Pasanen kertoi välipäivästä.

Testaamista on rittänyt

Ennen siirtymistä Val di Fiemmeen kaikki joutuivat koronatesteihin, koska puhdas testitulos oli Italian viranomaisten vaatimus.

– Ei tullut mitään ongelmia. Meidäthän on testattu joka päivä siitä asti, kun Even (Eveliina Piippo) näyte oli positiivinen, mutta nyt testi oli ensi kertaa pakollinen kaikille, Pasanen jatkoi ja laskeskeli käyneensä testissä yhdeksättä tai kymmenettä kertaa reissun aikana.

Joukkueen kilpailulliset tavoitteet ovat edelleen korkealla. Kerttu Niskanen kamppailee naisten kilpailun voitosta, seitsemäntenä oleva Krista Pärmäkoski sijoista 4–5 ja miesten kilpailussa kuudentena oleva Iivo Niskanen neljännestä sijasta.

Johanna Matintalo on naisten kilpailussa yhdeksäntenä ja Anne Kyllönen 15:ntenä.

– Naisilla kokonaispanos on todella kova, kun meillä on kolme hiihtäjää kärkikympissä ja yksi 15:n joukossa, Pasanen totesi.

Miesten kilpailussa kärkikolmikko Johannes Hösflot Kläbo, Pål Golberg ja Aleksandr Bolshunov on muilta karussa.

– Kärkikolmikon jälkeen sijoilla 4–8 on tosi tiukkaa. Iivolla on vielä mahdollisuudet neljänteen sijaan, Pasanen laskeskeli joukkueen mahdollisuuksia.

Pasasella on vielä hiihtäjille yhteinen maali.

– Olemme joukkueiden välisessä kilpailussa Norjan ja Venäjän jälkeen kolmantena. On hyvät tavoite pysytellä siinä, Pasanen lisäsi.