Politiikka: Miksi kes­kus­ta rii­taut­ti luon­non­suo­je­lu­lain, Katri Kul­mu­ni?

Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti myönsi tämän vuoden kun­nia­mer­kit – katso Lapin pal­ki­tut

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Kerttu Nis­ka­nen kiri olym­pia­prons­sil­le 30 ki­lo­met­ril­lä

Zhangjiakou
Kerttu Niskasen huima loppu kantoi suomalaisen olympiapronssille naisten 30 kilometrin vapaan kilpailussa.
Kerttu Niskasen huima loppu kantoi suomalaisen olympiapronssille naisten 30 kilometrin vapaan kilpailussa.
Kuva: DIEGO AZUBEL

Kerttu Niskanen nousi hurjan kiritaistelun jälkeen kolmanneksi ja Krista Pärmäkoski kymmenenneksi Pekingin olympialaisten 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisassa. Kilpailun voitti Norjan Therese Johaug ennen Yhdysvaltain Jessie Digginsiä.

Niskanen nousi pronssisijalle vasta viimeisellä kilometrillä, kun hän ohitti pitkään kolmatta sijaa pitäneen Ruotsin Ebba Anderssonin. Loppusuoralla Niskanen piti takanaan Ruotsin Jonna Sundlingin ja Yhdysvaltain Rosie Brennanin.

Niskanen jäi voittajasta 2.33 minuuttia ja Pärmäkoski 3.41 minuuttia.

– Se ei ollut paha se tuuli, mutta viimeiseen nousuun alkoi kova tuuli. Varmasti oikea ratkaisu oli että siirrettiin kisaa. Jos olisi vielä vartti aiemmin aloitettu, olisi saatu koko kisa hiihtää hyvissä oloissa, Pärmäkoski sanoi Yleisradion tv-haastattelussa.

Pärmäkoski arvioi, että hänen mahdollisuutensa mitaliin menivät sauvarikkoon.

– Kyllä se siihen (sauvarikkoon) kaatui. Ero tuli siinä, en pystynyt enää ajamaan kiinni. Kaksi kertaa vaihdoin sauvan, kun ensin sain vähän liian pitkän sauvan. Kunto oli sellainen, että olisin mitalista pystynyt taistelemaan, Pärmäkoski sanoi.

Tämän jälkeen Pärmäkoski luki paperista useiden minuuttien mittaisen kiitospuheen häntä auttaneille ihmisille ja tahoille. Hän ilmoitti ennen sitä, ettei kyse oli uran lopettamispuheesta.

Kovassa tuulessa käyty naisten yhteislähtökilpailu oli Pekingin talviolympialaisten viimeinen maastohiihtokisa.

Naisten 30 km (v), yhteislähtö: 1) Therese Johaug Norja 1.24,54,0, 2) Jessie Diggins USA 1.43,3 minuuttia jäljessä, 3) Kerttu Niskanen Suomi –2.33,3, 4) Jonna Sundling Ruotsi –2.35,4, 5) Tatjana Sorina ROC –2.37,2, 6) Rosie Brennan USA –2.38,7, 7) Delphine Claudel Ranska –2.40,0, 8) Ebba Andersson Ruotsi –2.41,5, 9) Marija Istomina ROC –3.06,1, 10) Krista Pärmäkoski Suomi –3.41,0.