Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Kerttu Nis­ka­nen heit­täy­tyy mi­ta­li­tais­te­luun - "Vas­tas­sa ki­ven­ko­via naisia"

Torstaina vuorossa on Pekingin olympialaisten lempilaji. Yhdistelmäkilpailu ja maailmancupin voittohiihto antavat vankat lähtökohdat toiseen olympiastarttiin.

Zhangjiakou
Therese Johaugin vetämässä joukossa tulevat Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen ovat suomalaisvaltit myöstorstain 10 km perinteisen kisassa.
Therese Johaugin vetämässä joukossa tulevat Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen ovat suomalaisvaltit myöstorstain 10 km perinteisen kisassa.
Kuva: JEON HEON-KYUN

Pekingin olympialaisten yhdistelmäkilpailun voittanut Norjan Therese Johaug saa pitää voittajasuosikin aseman myös naisten kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Mutta mitaliehdokkaisiin lasketaan myös suomalaisia.

Varsinkin Kerttu Niskanen lähtee matkaan yhtenä mitalisuosikeista Lenzerheiden maailmancupin voiton ja yhdistelmäkilpailun nelossijan ansiosta. Niskasella on arvokisamitaleita, mutta torstaina hän tavoittelee uransa ensimäistä henkilökohtaista riipusta.

– Lähden kovasti taistelemaan mitalista, mutta tulee kova kisa. Vastassa on kivenkovia naisia, Niskanen muistutti.

– Kaiken pitää onnistua, jos aikoo mitaleille.

Kolmantena mitalisuosikkina mainitaan Ruotsin Frida Karlsson, mutta Niskasen mielestä ehdokkaita on useampia. Esimerkiksi joukkuetoveri Krista Pärmäkoski.

Suomen edustajat kilpailussa ovat Niskasen ja Pärmäkosken lisäksi Anne Kyllönen ja Johanna Matintalo.

– Tämä nelikko on paikkansa ansainnut. Heillä on tälle matkalle parhaat näytöt kauden maailmancupissa, naisten maajoukkuevalmentaja Ville Oksanen totesi ja tunnusti samalla, etteivät muut suomalaiset juuri saaneet näyttöpaikkoja pandemian karsimassa kilpailukalenterissa.

Nelikko hiihti hyvin yhdistelmäkilpailun, vaikka Kyllönen ja Matintalo kaatuivat matkalla. Niskanen oli yhdistelmässä neljäs, Pärmäkoski seitsemäs, Matintalo 12:s ja Kyllönen 22:s.

Myös Johaugin pitää hiihtää

Monet asiantuntijat pitävät Johaugia mahdottomana vastustajana, mutta muut urheilijat eivät voi ajatella asiaa samoin.

– Therese on kova ja on osoittanut sen monena vuonna ja monta kertaa, eivätkä nämä olot ainakaan huononna hänen mahdollisuuksiaan, Niskanen sanoi kilpailun suosikista.

– Mitalit jaetaan silti vasta kilpailun jälkeen, joten kyllä Theresenkin täytyy ensin hiihtää.

Johaugin mahdollisuudet kasvaisivat yhdistelmäkilpailun kaltaisessa pöperössä entisestään, mutta keli on muuttumassa mukavammaksi. Sää lämpenee, ja lumi käy liukkaammaksi.

– Toivon, ettei tuuli puhaltaisi kuten yhdistelmäkilpailun aikana. En kuitenkaan stressaa sillä hirveästi, koska olot ovat joka tapauksessa kaikille samat, Niskanen totesi.

Itseluottamus Lenzerheidesta

Niskanen on piirtänyt kympin reitin visusti mieleensä. Hän lähtee kilpailuun uudella suksiparilla, ja taktiikka on väliaikalähdössä yksinkertainen.

– Lähden heti alusta mahdollisimman kovaa mutta järkevästi.

Henkisenä tukevat ovat pikkuveljen pronssihiihto miesten yhdistelmäkilpailussa sekä omat onnistumiset yhdistelmäkilpailussa ja Lenzerheiden kympillä Tour de Ski -kiertueella alkuvuodesta.

– Lenzerheidessa kaikki osui kohdalleen, sekä välineet että hiihto, Niskanen arvioi maailmancupin edellistä väliaikalähtönä hiihdettyä perinteisen matkaa.

Niskanen korosti vielä, että kilpailu hiihdettiin eritysoloissa, räntäsateessa ja pitopohjasuksin. Huippusuoritus antaa silti hyvät lähtökohdat saman matkan kilpailuun olympialaisissa.

– On hienoa, että alla on onnistumisia. Se antaa itsevarmuutta, rauhaa ja luottamusta, Niskanen vahvisti.

– Ja Iivon pronssi oli kuin olisi itsekin jo jotain näistä kisoista saanut. Meillä on molemmin puolin kova luotto, että teemme täällä hyvät kisat.

Lenzerheidessa Kerttu ja Iivo hiihtivät samana päivää historialliset voitot maailmancupissa.