Pääkirjoitus

Ker­to­kaa se meille torilla

-

Uutenavuotena ajattelin, että tämä on toivon vuosi. Koronarokote on jaossa ja toivon mukaan pääsemme pandemiasta eroon. Toivon mukaan Metsä Group kertoo meille Kemin biotuotetehtaan investointipäätöksestä tänä vuonna.

Sitten kun kerrotaan, kertokaa se meille torilla. Pistäkää Kemissä screeni pystyyn, pankaa ämyrit tappiin ja kutsukaa kemiläiset ja koko alueen väki kuulemaan, mitä olette päättäneet. Päätös investoinnista on sen verran iso juttu Meri-Lapissa, että sitä kannattaa hehkuttaa.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että toivoa tehdashankkeen investoinnin toteutumisesta on. Metsä Fibre on tehnyt  yhteistyökumppaneidensa kanssa esisopimuksia valmistelevista töistä ja hankinnoista, Kemin kaupunki muuttaa kaavoitusta alueen liikenteen tarpeisiin, Väylävirasto investoi Kemin ratapihalle ja metsäyhtiö yksityisen raiteen Sahansaareen. Hankkeeseen kiinnitetty asiantuntijajoukko on iso. Aika paljon taloudellisia sijoituksia ja työtä valmisteluun mahdollista biotuotetehdasta varten, kuten hanketta julkisissa lausunnoissa kuvataan.

Entä jos hanke tyssää? Se olisi katkeraa kuultavaa.

Metsäjätti kertoi ensimmäisen kerran noin kolme vuotta sitten suunnitelmastaan joko uusia Kemin vanhaa tehdasta tai rakentaa uusi tehdas. Kahdesti Kemissä iloittu jälkimainingeista. Kaksi vuotta sitten kerrottiin, että vaihtoehdoista on valittu uusi tehdas ja joulun alla hanke sai ympäristöluvan.

Kaikki eivät iloitse uutisista. Kriittisesti tehtaaseen suhtautuvat painottavat kestävän metsätalouden merkitystä ja laskevat samanaikaisten tehdashankkeiden rokottavan liiaksi puuraaka-ainevarantoja. Tiukaksi mainitusta ympäristöluvasta asialle vihkiytynyt löytää kritisoitavaa.

Tehdashankkeella on iso merkitys alueen talouteen. Rakennusaikana hanke tarvitsee monenlaisia ammattilaisia, urakoitsijoita ja yhteistyökumppaneita. Henkilötyövuodet lasketaan tuhansissa.

Se on tiedossa, että uuteen tehtaaseen ei tule sen enempää työpaikkoja kuin vanhassa nyt on, mutta tehtaan 30–40 vuoden elinkaari tuo jatkuvuutta alueen metsäteollisuuteen ja Meri-Lapin elinkeinoelämään.

Vaikka piippu nousee Kemiin, sen tarvitsema raaka-aine tulee pitkin maakuntaa ja sen ulkopuoleltakin. Puun tyven ja valmiin tuotteen välisen arvoketjun työllisyysvaikutus on 2 500 henkilöä. Alueen kone- ja kuljetusyritykset työntekijöineen ovat osa tätä.

Kemiin on lupeissa suurinta Suomessa. Uusi tehdas tarvitsee 7,6 miljoonaa kuutiometriä puuta ja tuottaa 1,5 miljoonaa tonnia selluloosaa sekä biotuotteita. Hanke maksaakin 1,5 miljardia euroa.

Kannattaa panna lippu salkoon, jos toivosta tulee totta.