Pääkirjoitus

Ker­toi­sit­ko itse pal­jon­ko an­sait­set?

-

Onko työkaverisi kertonut sinulle paljonko hän ansaitsee vai onko hän jopa julkisesti esitellyt palkkalaskelmaansa? Uskoakseni osa on, mutta osa ei. Yle teetti tutkimuksen, missä tiedusteltiin pitäisikö työpaikalla kaikkien palkkojen olla avoimia ja kaikkien tiedossa. Kyselyssä jako meni kohtuullisen tasan.

Tutkimuksesta ilmeni, että 43 vastaajista kertoi, että palkkojen pitäisi olla avoimia. Eri mieltä olevien rintama oli liki sama. Palkkapussinsa paksuuden halusi pitää omana tietonaan 39 prosenttia kyselyyn vastaajista.

Ehkäpä hieman odotettu tieto oli se, että mitä enemmän tienaat, sitä todennäköisempää on, että et halua kertoa tilitietojasi muille. Tähän voi olla useita syitä. Mutu-tuntumalla uskallan sanoa, että paljon tienaavat eivät halua aiheuttaa kateutta omalla työpaikallaan muiden työntekijöiden joukossa. Osa perustyöntekijöistä voisi miettiä, että onko tuo pomo todellakin niin tärkeä työntekijä, että hänelle maksetaan tuplat enemmän meille muille. Onhan niitä toisenlaisiakin hyväpalkkaisia johtajia. Jotkut päällikkötason ihmiset ovat pikku sievissä innostuneet kertomaan ja jopa ihmetelleet hyvää palkkaansa. Mikäs siinä, jos työnantaja haluaa pitää hyvästä työntekijästä tai päälliköstä kiinni. Siitä pitää maksaa.

Yli 100 000 euroa tienaavilla on ollut mahdollisuus kieltää verotietojensa toimitus tiedotusvälineille. Alle 100 000 euroa vuodessa tienaavien verotietoja ei suoraan toimiteta tiedotusvälineille. Verohallinnon toimipisteissä kuka tahansa voi tarkastaa kenen tahansa suomalaisen verotiedot.

Vähemmän tienaavat liputtavat palkka-avoimuuden puolesta. Kyse on pitkälti tasa-arvosta. Samasta työstä pitää saada samaa palkkaa ainakin samalla työpaikalla. Miehen euro ei saa olla yhtään enempää kuin naisen euro.

Itsekin ihmettelisin, jos viereisessä työpisteessä juttuja kirjoittavalle toimittajalle maksettaisiin enemmän palkkaa kuin muille. Ei kai siihen voisi olla mitään muuta syytä kuin se, että hän tekee laadukkaampaa työtä ja on ansainnut hyvän miehen tai naisen ylimääräisen lisän. Se ei kelpaa syyksi, että hän on johtajan golfkaveri tai muuten hyvä perhetuttu.

Eikö tärkeintä kuitenkin ole, että saa palkkaa. Siis vähintään sellaista palkkaa tai eläkettä, millä tulee toimeen.

Pitäisikö minun itse kertoa, paljonko ansaitsen kuukaudessa? Kerron. En yhtään enempää, mitä työehtosopimuksessa on määrätty. Joskus muinoin, ehkäpä 1980-luvulla, toimittajien palkkapussi kesti hyvin vertailun muiden akateemisesti koulutettujen ammattiryhmien kanssa. Tällainen kuva kukkuu edelleen joidenkin mielessä. Nykypäivänä ansio on hieman muuttunut alempaan suuntaan. Ikävä kyllä.