Mainos

Ke­min­maan uusi kirkko sul­je­taan ke­sä­ajak­si

Mikäli kaikki sujuu, kuten on suunniteltu ja jos Luoja suo, aloitamme Keminmaan uudessa kirkossa sellaiset saneeraus- ja korjaustyöt, että kirkko joudutaan poistamaan käytöstä lähes koko kesän ajaksi. Kirkko suljetaan 17.5.2021 alkaen ja käyttöönotto voi olla elokuun puolen välin tienoilla.

Kirkon eteistilassa tehdään sisätilojen pieniä huonetilamuutoksia ja maalaustöitä, kirkon sisäkatot maalataan ja myös alttariseinä korjataan ja maalataan. Kirkossa tehdään myös sähköturvallisuuteen liittyviä töitä ja mm. historiallisestikin arvokkaat kattokruunut kunnostetaan.

Ehkä merkittävin ja odotetuin muutos tulee olemaan kirkon ulkoportaissa. Ne uudistetaan perusteellisesti ja tehdään hivenen loivemmiksi ja turvallisemmiksi. Kirkon portaiden muutostyöt tehdään museoviraston tarkkojen vaatimusten ja valvonnan mukaisesti. Uudistuksessa portaiden ulkonäkö pyritään säilyttämään lähes entisen kaltaisena, mutta askelmat tehdään tasaisemmiksi ja portaiden nousukorkeus tasamittaiseksi.

Seurakuntamme elämä ei pysähdy sen vuoksi, että yksi kirkko menee remonttiin. Iloksemme meillä on käytössä vanha Pyhän Mikaelin kirkko, jota kesäaikana voidaan mainiosti käyttää myös jumalanpalveluksiin. Hautaan siunaamiset ja vihkimiset voidaan pitää myös vanhassa kirkossa. Olemme järjestelleet tarvittavat apuvälineet, jotta esimerkiksi siunauksissa arkku voidaan tuoda kirkkoon helposti, vaikka oviaukko onkin ahdas. Luonnollisesti kesäaikana siunauksia toimitetaan mielellään myös suoraan hautausmaalla.

Toivomme, että temppelimme saa korjauksien myötä entistä paremman ulkoasun ja käytettävyyden. Samoin toivomme sitä, että saisimme tämän korjaustyön jälkeen kokoontua siellä jo suurin joukoin ilman koronan aiheuttamia rajoituksia.

Tässä yhteydessä täytyy myös kertoa siitä, että emme juhli tänä vuonna Pyhän Mikaelin kirkon 500-vuotisjuhlia, koska nykytutkimuksen mukaan kirkon runkohuone on rakennettu todennäköisimmin vasta 1550-luvun alussa. Sakasti on rakennettu mahdollisesti 1530-luvulla. Vanhin osa tuosta kirkosta on puinen ovi asehuoneen ja kirkkosalin välissä, joka lienee aiemmasta kirkosta ja sen katsotaan olevan peräisin 1520-luvulta. Emme ryhdy juhlimaan syntymäpäivää pelkästään vanhan oven vuoksi, vaan maltamme odottaa kolmisenkymmentä vuotta todellisempaa juhlavuotta. Muita juhlia ehtii tulla ennen sitä, koska uusi kirkko täyttää 200 vuotta vuonna 2027 ja seurakunnan perustamisen 700-vuotisjuhlaa voidaan viettää vuonna 2029.


Ari Rautakoski

kirkkoherra

Keminmaan seurakunta