Ke­min­maan Puu­ra­ken­ne pa­nos­taa tu­le­vai­suu­teen – kat­to­ris­tik­ko­yh­tiö tekee mit­ta­vat in­ves­toin­nit tuo­tan­toon­sa

Keminmaan Puurakenteen toimitusjohtaja Risto Kivilahti kertoo, että uuteen tuotantohalliin tulee kaksi tuotantolinjaa ja työstöyksikkö.
Keminmaan Puurakenteen toimitusjohtaja Risto Kivilahti kertoo, että uuteen tuotantohalliin tulee kaksi tuotantolinjaa ja työstöyksikkö.
Kuva: Jussi Saarela

Kattoristikkoja valmistavalle Keminmaan Puurakenne Oy:lle valmistuu tänä vuonna yhtiön historian suurimmat investoinnit. Vuonna 1991 perustetun yrityksen kehityspanostuksien arvo on yhteensä 2,5 miljoonaa euroa.

Lapin ely-keskuksen kautta Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukea saaneeseen kaksivuotiseen Kehitys 2017 -hankkeeseen sisältyy tuotantohallin rakentaminen sekä tuotantolaitteiden ja toiminnanohjausjärjestelmän hankinta. Tuotantoon tehtävien investointien arvo on yhteensä 1,9 miljoonaa euroa, josta EAKR:n tuen osuus on noin 400 000 euroa. Lisäksi yhtiö on rakentanut jo 600 000 euroa maksaneen 300 neliön suuruisen toimistorakennuksen ilman tukia. Kaikki uudet satsaukset valmistuvat tämän vuoden aikana.

– Haemme investoinneilla sisäistä tehokkuutta, kannattavuutta ja kilpailukykyä tuleviin koitoksiin. Meillä on pari hyvää vuotta alla ja tämäkin vuosi pitäisi olla vielä kohtuullista aikaa rakentamisessa, niin pystymme nämä investoinnit tekemään, toimitusjohtaja Risto Kivilahti kertoo.

Keminmaan Puurakenteen työvoiman määrä ei kasva uusien investointien vuoksi, mutta tuotannon tehokkuus lisääntyy. Kiireisimpänä aikana työvoiman määrä nousee viiteenkymmeneen, joista sesonkityöntekijöitä on viitisentoista.

– Työvoimaa on vielä löytynyt, mutta se on tiukkenemaan päin.

Yhtiön kattoristikoista noin puolet päättyy talotehtaiden taloihin ja toiset puolet muiden asiakkaiden rakennuskohteisiin. Suurin osa niistä lähtee rekan kyydissä etelään, jossa rakentaminen on kiivaampaa kuin pohjoisessa. Suomen lisäksi yhtiön kattoristikoita päätyy Ruotsiin ja Norjaan. Viennin osuus on alle viisi prosenttia.

– Ruotsin ja Norjan läheisyys on meille etu.

Keminmaan Puurakenteen kattoristikkotuotannosta noin puolet menee talotehtaille.
Keminmaan Puurakenteen kattoristikkotuotannosta noin puolet menee talotehtaille.
Kuva: Jussi Saarela

Keminmaan Puurakenne on tehnyt uuteen tuotantorakennukseen yhtiön kaikkien aikojen pisimmät, noin kolmekymmentä metriä pitkät kattoristikot. Rakennuksessa on lattiapinta-alaa 1 100 neliömetriä ja lisäksi toisessa kerroksessa on 150 neliömetrin sosiaalitilat. Pääurakoitsijana toimii torniolainen TSV-Rakennus Oy. Uudisrakennuksen alta puretusta vanhasta hallista yhtiö siirsi sosiaalitilat pressuhallin väliaikaisesti. Kattoristikoiden tuotantolinjoja on koko tontilla muutosten jälkeenkin edelleen seitsemän.

– Uuteen tuotantorakennukseen tulee kaksi tuotantolinjaa ja Hundegger-työstöyksikkö. Tehokkuus kasvaa, kun korvaamme kaksi pientä linjaa kahdella isolla linjalla. Samalla porukalla meidän pitäisi saada vähän enemmän aikaiseksi.

Viime vuonna Keminmaan Puurakenne teki liikevaihtoa 8,4 miljoonaa euroa. Tänä vuonna liikevaihto jää hieman pienemmäksi, koska uudistushankkeiden vuoksi tuotantolaitteistoa on vähemmän käytössä.

Keminmaan Puurakenne Oy:n omistavat Risto Kivilahti ja Ari Holappa tasaosuuksiin.

Uusi toimistorakennus on jo valmis.
Uusi toimistorakennus on jo valmis.
Kuva: Jussi Saarela