Kemin Yrit­tä­jät ja Kemin Ku­va­tai­tei­li­jat löivät hynt­tyyt yhteen – tai­det­ta tulee näy­te­ik­ku­noi­hin

Kemin Kuvataiteilijoiden Taina Rönkkö (vas.) ja Liisa Tiihonen, Bombuksen Kaisu Brehmer ja Kemin Yrittäjien Henrik Brehmer ovat mielissään, kun Tuula Malon (oik.) maalaus komistaa Bombuksen näyteikkunaa.
Kemin Kuvataiteilijoiden Taina Rönkkö (vas.) ja Liisa Tiihonen, Bombuksen Kaisu Brehmer ja Kemin Yrittäjien Henrik Brehmer ovat mielissään, kun Tuula Malon (oik.) maalaus komistaa Bombuksen näyteikkunaa.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemin Yrittäjät ja Kemin Kuvataiteilijat löivät hynttyyt yhteen. Molemmat yhdistykset halusivat tuoda taidetta esille tavalliselle kadun tallaajalle. Kemin Kuvataiteilijoiden maalauksia ja veistoksia alkaa näkyä eri yritysten näyteikkunoissa; ensimmäisenä yhteistyön konkretisoi vaateliike Bombus.

Bombuksen näyteikkunaa komistaa Tuula Malon maalaus. Pelkkä maalaus ei riitä kiinnittämään ohikulkijan huomiota, vaan teoksen ympärille on rakennettu näyttävä installaatio.

– Työkaverini Lilli Särkikankaan ideana oli nostaa liikkeessämme oleva nojatuoli teoksen viereen. Kirjat toimme kotoa ja muun rekvisiitan liikkeestämme. Itse rakastan värejä, mikä näkyy lopputuloksena. Mielestäni näyteikkunasta huokuu nyt syksyinen olohuonemainen tunnelma. Voin kuvitella mielessäni takkatulenkin, Bombuksen kauppias Kaisu Brehmer ihasteli.

Bombuksesta voi jatkosta bongata taideteoksia myös liikkeen sisätiloista.

Taiteilija Tuula Malo sai itse valita, minkä omistamansa teoksen hän toi Bombuksen ikkunaa. Yrittäjä rakentaa itse installaation teoksen ympärille.

– Hyvin se näyttää istuvan nykyiseen ympäristöön, Tuula Malo kehui.

Näyteikkunoiden somistaminen ei ole uutta Kemissäkään. Jo 1960-luvulla Kemin pankkien ja kukkakauppojen näyteikkunoita koristivat erilaiset taideteokset.

– Tämä on meille taiteilijoille hyvä tilaisuus tutustuttaa ihmiset, etenkin lapset, taiteeseen. Valmiita taideteoksia meidän satapäisellä jäsenistöllä on paljon tarjolla Kemin yritysten näyteikkunoihin. Toivottavasti saamme myös osan Kemin ohittavista turisteista poikkeamaan keskustaan taidekävelylle, Kemin Kuvataiteilijoiden varapuheenjohtaja Taina Rönkkö kertoi.

Kemin Yrittäjien varapuheenjohtaja Henrik Brehmer on mukana Kemin keskustan kehittämistyöryhmässä. Näyteikkunoiden, myös tyhjien liikerakennusten somistaminen taideteoksilla, oli työryhmän puheenaiheena jo parisen vuotta sitten. Nyt haasteet on voitettu.

– Toivottavasti Bombuksen esimerkki rohkaisee muita yrittäjiä lähtemään mukaan. Kemin Yrittäjien toimitilaan tulee lähiaikoina myös Kemin Kuvataiteilijoiden teoksia, Henrik Brehmer sanoo.

Kemin Kuvataiteilijoiden puheenjohtaja Liisa Tiihonen on hyvillään, että jokaisella kemiläisellä ja Kemiin tulevalla turistilla on mahdollisuus kokea taide-elämyksiä. Joillakin ihmisillä voi kynnys astua oikeaan taidenäyttelyyn tuntua liian korkealta

– Toivottavasti tämä kulttuuri-Kemin idea leviää muualle Suomeen ja miksei myös koko maailmaan. Hienoa, että pääsimme aloittamaan tämän yhteisprojektin Kemin pääkadulla, Tiihonen iloitsee.

Keskusteluissa tuli esiin, että viidentoista taideteoksen esillepano olisi jo kohtuullinen määrä. Tiihonen pistää paremmaksi.

– Voisihan niitä olla vaikka 150. Kemin Yrittäjissä on jäseniä kaksisataa, joten kaksisataa taideteosta voisi olla hyvä määrä. Yrittäjille ei tule taideteoksen hankkimisesta kustannuksia kuin vain parin naulan verran. Tyhjiin tiloihin voisi ripustaa taustalle esimerkiksi harsokankaan, jotta teokset tulevat paremmin esille, Liisa Tiihonen suunnittelee.

Yrittäjien ja Kuvataiteilijoiden teokset ovat yhdessä paikassa esillä noin kuukauden ajan. Teokset ovat myös myynnissä.

– Ostajahalukkaat voivat olla yhteydessä suoraan taiteilijaan, Tiihonen opastaa.

Kemin Kuvataiteilijoiden teoksiin voi tutustua myös Pohjanrannan Mereltä joelle -näyttelyssä, joka on esillä elokuun loppuun saakka.

Edit 15.8. klo 11.15: Korjattu Kemin yrittäjien varapuheenjohtajan nimi.