Mainos

Kemin seu­ra­kun­nan toi­min­taan ja kiin­teis­tö­jen hoitoon luvassa uusia pa­nos­tuk­sia – ”Kaik­kea ei voi mitata ra­has­sa”

Kemin seurakunta päätti ensi vuoden kirkollisveroprosentistaan. Päätös mahdollistaa monen tärkeän toiminnon tulevaisuudessakin.

Kemin seurakunnan tarkoitus on panostaa yhteiskunnalliseen työhön sekä sen toiminnan kehittämiseen. Kuvassa talousjohtaja Matti Aho ja kirkkoherra Tuomas Tölli Kemin kirkon edessä.
Kemin seurakunnan tarkoitus on panostaa yhteiskunnalliseen työhön sekä sen toiminnan kehittämiseen. Kuvassa talousjohtaja Matti Aho ja kirkkoherra Tuomas Tölli Kemin kirkon edessä.

Kirkkovaltuusto päätti yksimielisesti 24.9. pitämässään kokouksessa nostaa Kemin seurakunnan veroprosentti 1,40 prosentista 1,50 prosenttiin. Viimeksi veroprosenttia on nostettu Kemissä vuonna 2012.

– Kuukausitasolla lisäys näkyy keskituloisen palkansaajan kukkarossa 2,58 euron nousulla entiseen, talousjohtaja Matti Aho avaa.

Veroprosentin muutos mahdollistaa Kemin seurakunnan toiminnan jatkumisen ja kehittämisen.

– Tämä oli oikea aika tehdä kyseinen päätös. Jotta Kemin seurakunta selviää taloudellisesti tulevien vuosien haasteista, kuten vähenevästä jäsenmäärästä ja kasvavista kiinteistöjen korjauskustannuksista, on omaa pääomaa vahvistettava, Aho summaa.

Monen toiminnan mahdollistaminen

Suurin osa Kemin seurakunnan kuluista syntyvät henkilöstömenoista ja kiinteistöjen hoito- ja korjauskustannuksista. Kemin seurakunta omistaa Kemin ja Veitsiluodon kirkkojen lisäksi Paattionlehdon, Peurasaaren ja Marian kappelin sekä Saarenottan kurssi- ja leirikeskuksen. Myös keskustan seurakuntatalo on tärkeä kokoontumispaikka seurakunnalle.

– Haluamme mahdollistaa seurakuntalaisille turvallisen käynnin hyväkuntoisissa rakennuksissamme jatkossakin. Seurakunnan rakennukset ovat pyhiä, historiallisia paikkoja, joista on tärkeää pitää hyvää huolta, kirkkoherra Tuomas Tölli muistuttaa.

Kemin seurakunnassa panostetaan ihmisten erilaisten elämän todellisuuksien keskelle menevään työhön sekä kohtaamisten laatuun. Kirkkovaltuusto esitti toiveen myös toimintojen uudistumisesta, kun päätös veronkorotuksesta tehtiin.

– Tavoitteenamme onkin kehittää ja nykyaikaistaa seurakunnan toimintaa. Lisärahan myötä tämä luo vapautta työntekijöillemme löytää uusia toimintatapoja. Yhä edelleen matalan kynnyksen kohtaamista tulee lisätä. Lisäksi haluamme panostaa digitalisaatioon, mikä tarkoittaa käytännön tasolla uusien laitteiden hankintaa ja työntekijöidemme perehdyttämistä, Tölli listaa.

Kemin seurakunnan lapsi- ja nuorisotyö on koettu tärkeäksi myös alueellisesti. Seurakunta järjestää Kemissä lähes ainoana toimijana nuorille leirejä, retkiä ja muuta oheistoimintaa.

– On hyvä muistaa, että kaikkea toimintaa ei voi mitata rahassa vaikkapa leirien suhteen. Samoin diakoniatyö on tärkeässä osassa ja perustellusti voidaan sanoa, että olemme diakoniatyöhön painottunut seurakunta. Haluamme kulkea jokaisen ihmisen vierellä ja auttaa heikompiosaisia, Tölli muistuttaa.

"Tavoitteenamme on kehittää ja nykyaikaistaa seurakunnan toimintaa”, kirkkoherra Tuomas Tölli kertoo.
"Tavoitteenamme on kehittää ja nykyaikaistaa seurakunnan toimintaa”, kirkkoherra Tuomas Tölli kertoo.

Yhteistyön mahdollisuuksia

Seurakunnat toimivat merkittävinä arvo- ja mielipidevaikuttajina valtakunnallisesti. Suomen evankelisluterilaisen kirkon aivan uusi strategia ”Ovet auki” on Kemin kirkkoherran mukaan sopiva teema uudelle vuosikymmenelle.

– Elämme tällä hetkellä polarisaation, vastakkainasettelun aikaa. Koen, että kirkolla on hyvä mahdollisuus toimia sovun ja rauhan rakentajana niin yhteiskunnallisesti kuin hengellisesti.

– Myös haasteelliset ajat taloudessa ohjaavat ihmisiä löytämään toisensa. Näen ja koen entistä tärkeämpänä yhteistyön voiman. Olisikin hienoa nähdä enemmän yhteistyötä eri seurakuntien välillä aivan jokapäiväisissä toiminnoissamme, Tölli ehdottaa.

Kemin seurakunnan tavoitteena on olla yhteinen ja kodikas seurakunta sen kaikille lähes 14 000 jäsenelleen.

– Haluamme palvella jokaista. Jos kenelläkään on toiveita mitä kirkko voisi tarjota ja miten voisimme tehdä asioita paremmin, voi kirkkoherralle tai valtuutetuille tuoda viestiä, Tölli rohkaisee.

Kemin seurakunnan kotisivut >>