Kemin ra­vin­to­lat uu­dis­tu­vat – Piz­ze­ria San Milanon pitsaa saa kohta myös au­to­kais­tal­ta, Ra­vin­to­la Ramona sai uudet omis­ta­jat

Kai Ruonala (vas.) ja Riku Matikainen ostivat Ravintola Ramonan toiminnan Anitta Ryynäseltä.
Kai Ruonala (vas.) ja Riku Matikainen ostivat Ravintola Ramonan toiminnan Anitta Ryynäseltä.
Kuva: Jussi Saarela

Kemin Keskuspuistokadun vanhassa ravintolakeskittymässä tapahtuu muutoksia, kun sinne aukeaa uusi pitseria ja Ravintola Ramona vaihtaa omistajaa.

Yrittäjä Kauko Hyvärinen avaa Kemin Keskuspuistokadulle toisen Pizzeria San Milanon. Hän on ostanut yksityishenkilöltä entisen taksiaseman, jossa viimeksi toimi New York -ravintola. Useita vuosia käyttämättömänä olleeseen rakennuksen tulee remontin yhteydessä autokaista, josta käsin asiakkaat voivat käydä noutamassa luukulta mukaan pitsaa ja juomaa. Autokaista palvelee hyvin myös liikuntarajoitteisia. Pitsan voi noutaa myös sisältä, mutta sinne ei voi jäädä syömään.

Pitsavalikoima on uudessa paikassa samanlainen kuin Meripuiston Puistopaviljongissa toimivassa Pizzeria San Milanossakin.

Kemissä ja muuallakin hyvin tunnetulle "Kaken pitsalle" on niin paljon kysyntää , että nykyinen ravintola ei yksin riitä palvelemaan asiakkaita ruuhkaisimpina aikoina.

– Tähtäämme asiakaspalvelun parantamiseen ja nopeuttamiseen. Saamme pitsojen odotusajat lyhemmiksi, Hyvärinen sanoo.

Tänä kesänä aukaistavaan pitseriaan asennetaan remontin yhteydessä pitsauunit, joissa samat leipurit paistavat pitsat alusta loppuun asti samoilla resepteillä kuin Puistopaviljongissakin. Laajentumisen vuoksi Hyvärinen aikoo palkata uutta työvoimaa jonkin verran.

Keskuspuistokadun ravintolan avauspäivää yrittäjä ei halua vielä määritellä, mutta joka tapauksessa paikka aukeaa tänä kesänä jossain vaiheessa.

Tulevina vuosina paikka on auki kesäisin joka päivä parin kuukauden ajan ja ympäri vuoden aina viikonloppuisin perjantaista sunnuntaihin. Toiminnan laajentuminen tapahtuu sopivasti ennen Pizzeria San Milanon ensi vuonna täyteen tulevaa 30-vuotista taivalta.

Vanhalle taksiasemalle tulee Pizzeria San Milanon toinen ravintola.
Vanhalle taksiasemalle tulee Pizzeria San Milanon toinen ravintola.
Kuva: Jussi Saarela

Tulevan pitserian vieressä Keskuspuistokadulla sijaitseva Ravintola Ramona on vaihtanut omistajaa kesäkuun alussa. Anitta Ryynänen on myynyt ravintolaa pyörittävän JR-Ravintolat Oy:n osakekannan paikallisille yrittäjille Kai Ruonalalle ja Riku Matikaiselle. Aloite yrityskauppaan tuli uusilta ostajilta.

Ruonalalla on noin kolmenkymmenen vuoden kokemus ravintola-alalta. Viitisen vuotta sitten hän siirtyi yrittäjäksi turva-alalle ravintolapäällikön tehtävistä. Matikaisella on kokemusta ravintolan portsarin hommista noin kymmenen vuoden ajalta.

– Ravintolamaailma on sellainen omin maailma, jossa olen koko elämäni tottunut olemaan. Ravintolan toimintaa on mukava kehittää eteenpäin, Ruonala kertoo paluustaan tuttuihin hommiin.

Ruonala ja Matikainen toimivat yhdessä yrittäjinä Suomen Turvamiehet -yhtiöissä, jotka ovat tuottaneet palveluja Ravintola Ramonalle jo aikaisemmin. Yhtiöt jatkavat edelleen turvallisuus- ja puhtaanapitopalveluiden tuottamista ravintolalle.

Anitta Ryynänen ja muu henkilökunta jatkavat työskentelyä ravintolassa edelleen.

Uudet yrittäjät aikovat aluksi jatkaa ravintolan pyörittämistä aika lailla entiseen tapaan, mutta tanssimusiikkitarjonnan lisääminen yläkerran yökerhossa kuuluu lähiaikojen suunnitelmiin. Kemissä on heidän mukaansa selvästi tilausta tanssimusiikkiyhtyeiden esiintymisille ja tansseille. Myöhemmin he aikovat kehittää toimintaa eteenpäin muullakin tapaa.

– Ajatuksenamme on kehittää ravintolaa ja sen ohjelmistoa eteenpäin. Mahdollisesti myös lähdemme ketjuunnuttamaan konseptia muille paikkakunnille, Matikainen sanoo.

Ravintolan tilat ovat niin hyvässä kunnossa, että niitä ei tarvitse remontoida. Alakerrassa voi nauttia pubin palveluista ja laulaa karaokea. Yläkerrassa on tarjolla yökerhon palvelut ja erilaisten bändien keikkoja säännöllisesti. Siellä voi myös järjestää yksityistilaisuuksia.

Samoissa tiloissa on toiminut ravintola alusta asti monen vuosikymmenen ajan. Ravintola Ramona aloitti rakennuksessa vuonna 2010.