Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Kemin Lä­mä­reil­lä on yli sata lasta cheer­lea­din­gin parissa – lajin har­ras­ta­ja­mää­rät kol­min­ker­tais­tui­vat seu­ras­sa 2019

Royals-ryhmä vauhdissa.
Royals-ryhmä vauhdissa.
Kuva: Tero Wester

Keminmaalainen Taava Temonen, 13, on löytänyt itselleen cheerleadingistä mieleisen lajin.  Kun Lämärit otti lajin mukaan ohjelmistoon, niin Taava tuli pienen viipymän jälkeen mukaan toimintaan. Nykyisin hän toimii Royals-ryhmän toisena kapteenina.

– Cheerleading on monipuolinen laji, missä taidot kehittyvät koko ajan. Lajin kautta myös kaveripiiri on laajentunut, Keminmaan keskuskoulua käyvä Taava Temonen kertoi.

Royals kilpailee tällä hetkellä kakkoslevelillä.

– Kun saamme sillä tasolla irti maksimisuorituksen, niin voimme nousta jo kolmostasolle. Lapsille ja nuorilla on viisi eri tasoa.

Cheerleading on näyttävä laji. Etenkin erilaiset nostot ja heitot ovat yleisön mieleen.

– Niissä pitää olla tekniikka kohdallaan, jotta ei satu vahinkoja, Taava Temonen tietää kokemuksellaan kertoa

Kemin Lämäreiden neljässä ryhmässä cheerleadingin pyramideja, akrobatiaa, stuntteja  ja nostoja harjoittelee jo yli sata lasta ja nuorta, joista pääosa on tyttöjä. Laji on niin Kemissä kuin koko Suomessa yksi vahvimmin kasvavista urheilulajeista. Lämäreiden Cheerleading oli vuonna 2019 suhteessa suurimman kasvuloikan tehnyt cheerleadingseura harrastajamäärässään koko Suomessa

– Meillekin olisi tulossa yhä lisää lapsia lajin pariin, mutta salivuorot ovat kortilla. Olemme saaneet vuorot Hepolan ja Syväkankaan kouluilta. Joukkueet harjoittelevat yhdestä kahteen  kertaan viikossa, Royalsin joukkueenjohtaja Sanna Paananen kertoo.

Cheerleadingissä vetää lapsia nuoria puoleensa yhteisöllisyys ja monipuolisuus.

– Cheerleadingissä on monia erilaisia rooleja. Esimerkiksi nostajiksi profiloituvat ryhmän vahvimmat jäsenet. Pienikokoisimmat  ovat nostettavien roolissa, Paananen sanoo.

Sanna Paananen tuli laji pariin tyttönsä kautta, joka kiinnostui lajista. Sanna Paanasella on vahva tausta joukkuevoimistelun puolelta ja hän löytääkin paljon yhteneväisyyksiä lajeista.

– Tärkeä yhdistävä tekijä on joukkuetekeminen. Molemmissa lajeissa on etua hyvästä rytmitajusta. Koordinaatiokyky ja notkeus ovat musiikin tahdissa tehdyissä liikkeissä tarvittavia ominaisuuksia.

Myös kilpailuja

Kemin Lämäreiden cheerleading-joukkueet eivät pelkästään harjoittele vaan käyvät mittaamassa taitojaan myös kilpailuissa. Royals-joukkue sijoittui Cheerleadingliiton 25-vuotisjuhlakisassa  2020 kuudenneksi kun mukana oli 17 joukkuetta. Joukkueessa oli useita ensikertalaista.

– Tällä hetkellä kisaryhmämme Royals ja Majesty harjoittelevat tähtäimenään huht–-toukokuussa olevat kilpailut Oulussa, Vaasassa ja Tampereella. Ne pidetään todennäköisesti etänä. Tammikuun alussa perustettu kisajoukkue Crowns harjoittelee myös ensimmäisiin kisoihinsa tänä keväänä, Sanna Paananen kertoo.

Kilpailujen lisäksi ryhmien mielessä on ollut mahdollisen näytöksen järjestäminen.

– Nyt meillä on useampi ryhmä kasassa, joten näytöksen järjestäminen olisi siltä osin mahdollista. Harrastajat ovat olleet pienellä ryhmällä mukana Mannerheimin Lastensuojeluliiton temppulauantaissa esiintymässä,, Sanna Paananen kertoo.

Lämäreiden joukkueita voi seurata Instagramissa: klcregals, klccrowns, klcroyals ja klcmajesty. Regalsiin ja Majestyyn otetaan mahdollisuuksien mukaan uusia harrastajia mukaan. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä valmentaja Vilma Hautaojaan 040 4180396.

Joukkueet

Lämäreiden Cheerleading

Harrastejoukkue Regals 2009-2012 syntyneille. Valmentajat: Vilma Hautaoja ja Isa Kuusisto.

Kisajoukkue Crowns 2009-2011 syntyneille. Valmentajat: Vilma Hautaoja, Isa Kuusisto ja Veera Valta.

Kisajoukkue Royals 2006-2008 syntyneille. Valmentajat: Veera Valta ja Nea Suorsa.

Kisajoukkue Majesty 2005 ja aiemmin syntyneet. Valmentajat: Vilma Hautaoja ja Veera Valta.

Suomi voitti kultaa lajin MM-kisoissa 2018 ja 2019.