Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Rikos: Vä­ki­val­tai­nen ve­lan­pe­rin­tä Ro­va­nie­mel­lä toi 37-vuo­tiaal­le nai­sel­le reilut kaksi vuotta van­keut­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kemin Innon Lasse Kourula puki Tam­mer-tur­nauk­ses­sa Suo­mi-pai­dan pääl­leen

Kemin Innon Lasse Kourula (oik.) kärsi Tammer-turnauksessa 81 kilon sarjassa pistetappion Tanskan mestari Amre Allmania vastaan.
Kemin Innon Lasse Kourula (oik.) kärsi Tammer-turnauksessa 81 kilon sarjassa pistetappion Tanskan mestari Amre Allmania vastaan.
Kuva: Tibor Kincses

Kemin Innon nyrkkeilijä Lasse Kourula sai uuden kisa-asun yllensä, kun hän otteli marraskuun lopulla Tammer-turnauksessa. Innon tilalla paidassa luki FIN. 19-vuotias Kourula hävisi oman ottelunsa Tanskan mestari Amre Allmania vastaan tuomariäänin 5–0.

– Tämä oli minulle ensimmäinen ottelu Suomen edustajana. Myönnän, että jännitys oli eri tasolla kuin aiemmissa matseissa. Vaikka hävisin ottelun, niin ensimmäisestä edustusottelusta jäi positiivinen kuva. En tosin saanut tarpeeksi osumia perille saakka ja aavistelinkin, että tappio tulee, Lasse Kourula kertasi Tampereen tapahtumia.

Vaikka Tammerissa tuli tappio, se jää Kourulan mieleen yhtenä tärkeimmistä turnauksista. Muut kaksi ovat TUL:n mestaruuskisojen hopeaa ja SM-pronssia tuoneet kisat.

Lasse Kourula treenaa Sauvotalossa Innon salilla valmentaja Kari Mäkisen valvovan silmän alla. Kaksikolla on ongelma. Pitkällä miehelle ei löydy Kemistä sopivaa sparrauskaveria. Aiemmin Kourula harjoitteli Henri Kekäläisen kanssa eikä sparrausta pitänyt lähteä hakemaan kauempaa.

– Ottelutuntuma on hakusessa, kun ei ole samankokoista sparraajaa. Se vaikuttaa otteluissa yllättävän paljon, Kourula kertoi.

Kourula lähtee tammikuussa suorittamaan Rovaniemelle varusmiespalvelustaan. Mies uskoo, että se ei tuo takapakkia hänen nyrkkeilyuralleen.

– Rovaniemellä on muutama minunkokoiseni kaveri, joiden kanssa on hyvä harjoitella.

Mäkisen ja Kourulan yhteistyö alkoi viime keväänä. Mäkisen mielestä nuorella nyrkkeilijällä on edellytykset kehittyä aina Suomen mestariksi asti.

– Lasse on tunnollinen harjoittelija, joka saa hyötyä pituudestaan kun vain oppii käyttämään sitä. Jo nyt hän lyö fiksusti pitkillä käsillään, Mäkinen sanoo.

Mäkinen näki videolta Kourulan ottelun tanskalaista vastaan.

– Ottelu oli voitettavissa, mutta otteluetäisyys ei ollut Lassella paras mahdollinen. Hänen olisi ollut hyvä pitää vastustaja kauempana pitkillä suorillaan, Mäkinen analysoi.

Myös Kari Mäkinen harmittelee, että Kemissä Lasse ei pääse treenaamaan sopivan kaverin kanssa.

– On aivan eri asia saada harjoitella toisen nyrkkeilijän kanssa, kun hakata säkkiä tai lyödä valmentajan pistareihin. Olemme hakeneetkin Lasselle sparria akselilta Rovaniemi, Oulu, Raahe, Mäkinen kertoi.

Lasse Kourula on kovakuntoinen nyrkkeilijä. Mies ei hyydy kolmannessakaan erässä.

– Lassella on tapana hieman katsella ensimmäisessä erässä miten ottelu etenee. Toisessa ja kolmannessa erässä otteet paranevat. Jos ensimmäisessä erässä jää alakynteen ja muut erät ovat tasaiset, niin tuomarit muistavat sen valitessaan voittajan, Mäkinen sanoo.

81-kiloisten sarja on Suomessa tasainen. Kärkipään kaverit voivat voittaa toisiaan ristiin riippuen päivän vireestä.

– Minulla on ehdottomasti tarkoitus katsoa loppuun saakka, mihin rahkeeni riittävät nyrkkeilijänä, Lasse Kourula sanoo.

Kourula työskentelee vuoden loppuun saakka Kemin Lukituspalvelussa. Yrityksen omistaa Mika Moilanen.

– Kuulin, että Mikakin on ollut Kari Mäkisen valmennettavana. En tiedä johtuuko se siitä, mutta olen saanut järjestettyä työnantajan kanssa mukavasti työajat esimerkiksi kisamatkojen suhteen, Kourula kertoo.

Lasse Kourula aloitti nyrkkeilyn 14-vuotiaana. Vanhemmat veivät nuorukaisen tutustumaan nyrkkeilyyn ja sille tielle mies jäi.

– Ennen nyrkkeilyä tutustuin jousiammuntaan ja painiin. Kai Brännkärr sai minut innostumaan lajista, Lasse Kourula kertoi..

TUL:n mestaruusnyrkkeilyt Kemissä
Jouni Valikainen

Työväen Urheiluliiton nyrkkeilyn mestaruuskilpailut järjestetään 17.–19.1. Kemin Tervahallissa. Kysessä ei ole mitkä tahansa salimittelöt, sillä avoimiin kisoihin tulee Suomen parhaimmistoa.

– TUL:n mestaruuskisojen edelle menevät Suomessa ainoastaan SM-kisat sekä Tammer- ja GeeBee-turnaukset. Odotamme paikalle viittäkymmentä nyrkkeilijää, Kemin Innon Janniina Tapio kertoi.

Isäntäseura Innosta mestaruusnyrkkeilyihin osallistuvat ainakin Lasse Kourula ja kehiin paluun tehnyt Mira Hietala. Kourulan tavoitteena on kirkastaa aiemmin saavutettu hopea kotikehässä kullaksi. Aivan kotikehästä ei voi puhua, sillä mestaruusnyrkkeilyihin tulee hyväkuntoinen kehä Rovaniemeltä.

Innon nyrkkeilijät saivat Kemin kaupungilta mukavan joululahjan, sillä heidän harjoitussalinsa säilyy Sauvotalossa ainakin ensi vuoden ajan. Vuokraus oli katkolla jo vuodenvaihteessa. Sauvotalon omistaa Lapin ammattikorkeakoulu.

– Jatkoaika oli meille helpotus, sillä kaupunki on joutunut säästötoimenpiteisiin liikuntapaikkojenkin osalta, Tapio sanoi.

Innon nyrkkeilijöillä oli valmiina suunnitelma B, mutta siihen ei tarvinnut tarttua.

– Varasuunnitelmana oli siirtyä harjoittelemaan Kemi Boxingin tiloihin Keskuspuistokadulle. Siellä olisi ollut vaikea järjestää aloittelijoille uusia kursseja ja aikataulutkin olisivat olleet heikommat. Ensi vuosi toimitaan normaalisti, Janniina Tapio kertoi.