Kemin en­ti­sel­le "Tö­kä­ril­le" ei löy­ty­nyt huu­ta­jia – Sau­vo­ta­lon poh­ja­hin­nak­si oli ase­tet­tu 90 000 euroa

Lapin ammattikorkeakoulu myy Kemissä sijaitsevia kiinteistöjään.

Sauvotalosta vietiin maanantaina vielä kalusteita ulos. Lapin ammattikorkeakoulu on valmis luopumaan perinteikkäästä rakennuksesta edulliseen hintaan.
Sauvotalosta vietiin maanantaina vielä kalusteita ulos. Lapin ammattikorkeakoulu on valmis luopumaan perinteikkäästä rakennuksesta edulliseen hintaan.
Kuva: Jouni Valikainen

Eikö todellakaan kukaan ole kiinnostunut Kemin ydinkeskustassa sijaitsevasta 4 300 neliön kivitalosta? Ei ainakaan vasta päättyneen huutokaupan perusteella, sillä entinen Kemin työväentalo, jota viime vuosina on kutsuttu Sauvotaloksi, ei saanut huutokaupassa yhtään tarjousta. Pohjahinnaksi oli asetettu 90 000 euroa, mutta se oli ainakin tällä kertaa liikaa. Neliöhinnaksi tulee noin 21 euroa. Huh, huh.

Sauvotalo on Lapin ammattikorkeakoulun omistuksessa. Vuodenvaihteessa viisikerroksisesta talosta lähtivät viimeiset vuokralaiset muihin tiloihin. Muun muassa Kemin kaupunki on vuokrannut talosta tiloja yhdistyksille ja seuroille.

Pohjana ollut 90 000 euroa on alhainen hinta. Jo pelkästään tontin arvo liikkuu samoissa euromäärissä. Jos pelkästään keskustassa oleva 3 576 neliön tontti olisi myynnissä ilman rakennusta, niin rakennusliikkeet olisivat paikasta kiinnostuneita.

– Laitoimme hinnan alhaiseksi ja toivoimme, että se herättäisi kilpailua. Markkinahinta tontille ja rakennukselle on arvioitu kyllä olevan enemmän. Ikävä, että kiinnostusta ei tällä kertaa löytynyt. Nyt se on myynnissä tavalliseen tapaan kiinteistövälitysyhtiöllä, Lapin ammattikorkeakoulun rehtori Riitta Rissanen kertoi.

Laatta Sauvotalon seinässä kertoo talon historiasta.
Laatta Sauvotalon seinässä kertoo talon historiasta.

Ammattikorkeakoulun ensisijainen tavoite on luopua Kemissä omistamistaan kiinteistöstä.

– Tällä linjauksella menemme eteenpäin. Tilojen vuokraaminen ei ole suunnitelmissa. Vuokralaiset voisivat vaatia rakennuksiin remonttia tai saneerausta, mutta meillä ei ole tarkoitus tehdä niihin investointeja. Pidämme tyhjillään olevassa Sauvotalossa peruslämmön päällä, Rissanen sanoi.

Ammattikorkeakoulu on käynyt kaupungin kanssa vuoropuhelua, joten Kemissä ollaan tietoisia, että kiinteistö on myynnissä. Ostaminen ei kuitenkaan kiinnosta Kemiä.

– Meillä ei ole tarvetta Sauvotalolle. Kun se oli kaupungin käytössä, niin tiloista oli puolet tyhjillään. Isolle rakennukselle on vaikea löytää käyttäjiä, mutta toivottavasti niitä tulee esiin jossakin vaiheessa, kaupunginarkkitehti Kaisa-Mari Immonen sanoi.

Sauvotalolla on Sr 2-suojelumerkintä. Sr-2 tarkoittaa rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusta. Rakennusta tai sen osia ei saa purkaa eikä siinä saa tehdä isoja muutostöitä.

– Purkulupa vaatisi sitä, että rakennuksessa on isoja rakenteellisia ongelmia, Kaisa-Mari Immonen kertoi.

Riitta Rissanen toivoo, että Metsä Fibre tekisi biotuotetehtaasta investointipäätöksen.

– Se voisi avata myös kiinteistökaupan ketjuja ja omistamillemme kiinteistöille löytyisi ostajilta mielenkiintoa. Sauvotalo sijaitsee hienolla paikalla ja toivon, että joku näkee rakennuksessa kehittämismahdollisuuden, Riitta Rissanen sanoi.

Sauvotalo on edelleen myynnissä kiinteistövälitysyhtiö Tempnorilla. Tempnor myy myös Lapin ammattikorkeakoulun omistamaa uimahallin vierellä olevaa koulurakennusta sekä Lumikontien toimistorakennusta. Sauvotalon pyyntihinta on 460 000 euroa, koulurakennuksen 850 000 euroa ja toimistorakennuksen 1 100 000 euroa.

Toimittajan kommentti
Ei ikävännäköistä monumenttia
Jouni Valikainen, jouni.valikainen@lounaislappi.fi

Kemin Työväenyhdistyksen ensimmäinen työväentalo paloi 1954. Onni Ermalan suunnittelema uusi talo valmistui vuonna 1955 Valtakadulle kaupungintaloa vastapäätä. Työväentaloa oli rakentamassa liki jokaisen kemiläisen tuttu tai sukulainen. Se rakennettiin pääasiassa talkoovoimin.

Lapin korkeakoulu on myymässä Sauvotaloa. Rakennus on vielä kohtuukunnossa, mutta sille ei löydy uutta omistajaa. Ennen ostoa omistajalla pitää olla visio, mikä rakennuksen käyttötarkoitus tulee olemaan. Ei siitä ole liikerakennukseksi, sillä niitä on Kemissä jo muutenkin tarjolla. Saisikohan siitä remontoimalla hotellin? Majoitustilalle voisi olla tarvetta ainakin mahdollisen Metsä Fibren rakennushankkeen ajaksi.

Miksei taloon voisi kerätä yksien seinien sisään kemiläiset järjestöt, seurat ja eri yhteisöt. Talo pitäisi saada täyteen toimijoita, jolloin rakennuksen käyttökustannuksia olisi maksamassa mahdollisimman moni taho.

Pieni pelko tuli takaraivoon, että Sauvotalolle käy samalla tavalla kuin Valtakadun alapääsä olevalle vanhaa Teboilia vastapäätä sijaitsevalle koulurakennukselle; laudat laitetaan ikkunoihin ja ajanhammas rappeuttaa rakennuksen. Sellainen ei olisi niin komea maamerkki kaupungintalon, uuden virastotalon ja oikeustalon vieressä.

Pitäisiköhän Lapin ammattikorkeakoulun pistää huutokaupassa alimmaksi lähtöhinnaksi yksi euro?