Kemin abien lää­kik­sen pää­sy­koe siirtyi ensi vuo­teen, Maks­nie­men on­net­to­muus tukki väylän Ouluun

Kemin lyseon lukiolaiset Nea Onkalo (vas.), Roosa-Maria Sillanpää ja Eveliina Matala eivät päässeet Oulun yliopiston lääketieteellisen pääsykokeisiin Nelostiellä Simossa sattuneen liikenneonnettomuuden vuoksi.
Kemin lyseon lukiolaiset Nea Onkalo (vas.), Roosa-Maria Sillanpää ja Eveliina Matala eivät päässeet Oulun yliopiston lääketieteellisen pääsykokeisiin Nelostiellä Simossa sattuneen liikenneonnettomuuden vuoksi.
Kuva: Nina Susi

Neljän Kemin lyseon abiturientin matka lääketieteellisen pääsykokeeseen tyssäsi Simon Maksniemessä, kun poliisi oli sulkenut Nelostien onnettomuuden takia. Rekan ja henkilöauton nokkakolari katkaisi Nelostien liikenteen keskiviikkona koko aamun ajaksi ja vielä pitkälle iltapäivään.

Nuoret naiset olivat lähteneet seitsemän aikaan aamulla autolla Kemistä Oulun yliopistossa pidettävään pääsykokeeseen. Koe alkoi kello yhdeksän, joten aikaa piti olla riittävästi.

Nea Onkalo, Roosa-Maria Sillanpää ja Eveliina Matala kertovat, että matka katkesi Maksniemen kohdalla, missä liikenne seisoi jonossa. Kolmikon lisäksi samassa autossa oli vielä neljäskin kaveri.

– Tilannehuoneesta katsoimme, että on sattunut jokin onnettomuus. Poliiseja tai liikenteenohjausta ei näkynyt, Onkalo, Sillanpää ja Matala kertovat.

Naiset joutuivat odottamaan jonossa toista tuntia.

– Emme tienneet, mitä tehdä. Toivoimme vain koko ajan, että jono lähtisi liikkumaan. Yritimme myös soittaa yliopistolle, että myöhästymme pääsykokeista, mutta siellä olivat linjat tukossa.

Viimein reilusti kahdeksan jälkeen poliisi tuli kysymään, minne naiset ovat matkalla. Poliisi ilmoitti, ettei onnettomuuspaikasta pääse läpi eikä kiertotietä pitkin ehdi enää Ouluun yhdeksäksi. Ainoa vaihtoehto oli kääntyä takaisin.

Ensi vuonna uudestaan

Kemin lyseon opinto-ohjaaja Jukka Ollikainen kertoo, että abiturientit tulivat käännytyksen jälkeen lukiolle selvittelemään tilannetta. Junalla ei pääsykokeeseen ehtisi ja bussitkaan eivät pääsisi Ouluun Nelostietä pitkin.

Koululta soitettiin Oulun yliopistoon, mutta vastaus oli tyly: koe on valtakunnallinen, ja sitä ei voi uusia edes tällaisessa tilanteessa. Seuraava pääsykoe järjestetään vuoden päästä.

Tilannetta selvitettiin myös TE-keskuksen kanssa, koska abiturientteja velvoitetaan osallistumaan vähintään kaksiin pääsykokeisiin. TE-keskuksessa tilannetta ymmärrettiin.

Onkalo, Sillanpää ja Matala ovat tietenkin pettyneitä, kun pääsykoe jäi väliin. Paljon enemmän heitä silti mietityttää liikenneonnettomuuteen joutuneiden ihmisten kohtalo.

– Myös niiden puolesta harmittaa, jotka olivat valmistautuneet pääsykokeisiin pitkään. Me olimme menossa kokeisiin enemmän kokeilumielellä. Ensi vuonna sitten uudestaan, naiset sanovat.

Osa nuorista naisista on menossa vielä muihinkin pääsykokeisiin. Toivon mukaan niiden kanssa käy paremmin.

Nelostie Maksniemessä oli keskiviikkona aamupäivällä täysin tukossa.
Nelostie Maksniemessä oli keskiviikkona aamupäivällä täysin tukossa.
Kuva: Nina Susi

Monen matka katkesi

Maksniemen onnettomuus saattoi katkaista kemiläisten abiturienttien lisäksi monen muunkin lappilaisen pääsykoematkan.

Jukka Ollikainen pohtii, että Nelostien totaalinen liikennekatkos voi olla kohtalokas myös muilla tavoilla. Esimerkiksi ambulanssit kulkevat Nelostietä Ouluun jatkuvasti.

Yliopisto pahoittelee

Oulun yliopisto lähetti iltapäivällä tiedotteen, jossa pahoiteltiin myöhästymistä lääketieteellisten alojen pääsykokeista. Yliopiston mukaan koe järjestettiin samanaikaisesti viidellä paikkakunnalla, joten viimeistä mahdollista saapumisaikaa ei voitu venyttää.

– Olemme erittäin pahoillamme kokeesta myöhästyneiden puolesta, sanoo lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan koordinaattori Minna Hallia Oulun yliopistosta.

Uusintakoetta ei ole mahdollista järjestää.

– Vertailukelpoisia ovat vain täysin samaan valintakokeeseen osallistuneet hakijat. Jos järjestettäisiin eri koe, pisteytys ei olisi vertailukelpoinen. Asetelma laittaisi kaikki noin 8 600 lääketieteellisten alojen hakijaa eriarvoiseen asemaan, sanoo lääketieteellisten alojen valtakunnallisen valintatoimikunnan puheenjohtaja Petri Kulmala.

Hänen mukaansa valintakoetta valmistellaan yliopistojen yhteisellä työryhmällä yli puoli vuotta. Seuraava mahdollisuus pyrkimiseen on ensi vuonna.

Oulussa oli mahdollista pyrkiä opiskelemaan lääketiedettä, hammaslääketiedettä ja eläinlääketiedettä.

Juttua täydennetty abiturienttien kommenteilla 15.5. kello 14.43.

Lisätty Oulun yliopiston henkilöiden kommentit 15.5. klo 16.46

Lue myös:

Rekan ja henkilöauton nokkakolari tukkii Nelostien Simossa – raskas liikenne seisoo, koska se ei pääse Tervolan kautta kulkevalle kiertotielle

Kiertotiellekin kiertotie: Painorajoitukset ja kelirikko hankaloittavat nelostien tukkoa: bussilinjalla otettin käyttöön yllättävä ratkaisu, ambulanssit päästetään läpi